Dansk Uber-chauffør risikerer bøde på 590.000 kr.

En af de fire tiltalte chaufførere står til en bøde på 590.000 kroner for at have kørt 5428 ture for Uber

Foto: AP
Foto: AP

Mandag klokken 13 falder dommen over fire Uber-chauffører, som er anklaget for at køre ulovlig taxikørsel.

Anklagemyndigheden kræver en bøde på 590.000 kroner til den chauffør, der har kørt flest turer som Uber-chauffør. De tre andre tiltalte chauffører står til bøder på henholdvis 130.000, 70.000 og 45.000 kroner for brud på taxiloven.

Det skriver Avisen.dk.

Bøden er fastsat som det beløb, som chaufførerne har tjent på at køre for Uber i 2014 og 2015, plus 20 procent oven i. Derudover skal chaufførerne betale skat af de penge, som de har tjent.

Skatteoplysninger fra Holland
Østre Landsret har tidligere slået fast, at det er ulovligt at køre som Uber-chauffør. Så det er ikke det, der er til diskussion i Københavns Byret.

Her diskuterer senioranklager Elisabeth Boserup fra Københavns Politi og Uber-chaufførernes forsvarere, Eddie Khawaja, om politiet må bruge de oplysninger, som de har fået fra de hollandske skattemyndigheder.

Ubers hovedkvarter i Holland har udleveret oplysninger om, hvor mange turer de danske Uber-chauffører har kørt, til de hollandske skattemyndigheder. De har så givet oplysningerne videre til de danske skattemyndigheder, som har givet dem videre til politiet.

Men det må de ikke uden de hollandske myndigheders tilladelse, mener Uber-chaufførernes forsvarer. Det er i strid med EU-retten, påstår han. Men det er senioranklager Elisabeth Boserup ikke enig i.

- Det er anklagemyndighedens påstand, at de oplysninger kan bruges. Det er ikke os (politiet, red.), der skal have tilladelse, men Skat fik den fornødne tilladelse. Det er anklagemyndighedens opfattelse, siger hun til Avisen.dk

Hvem betaler bøden?

Hvis Uber-chaufførerne taber sagen mandag, står mellem 1500 og 2000 andre danske Uber-chauffører til også at få en bøde, fordi de optræder på de hollandske skattelister.

Da de første Uber-chauffører begyndte at få bøder for omkring et år siden, var Ubers melding til chaufførerne, at de bare skulle køre videre, og Uber skulle nok betale bøderne.

Dengang var bøderne på 6000 kroner. Nu har udsigten til bøder på over en halv million kroner fået 50 Uber-chauffører til at gå sammen og hyre en advokat for at få virksomheden Uber til at betale eventuelle bøder.

Om Uber vil betale bøderne, hvis de fire chauffører taber retssagen mandag, er endnu ikke afklaret, fortæller en af de tiltalte chauffører. Han ønsker at være anonym, men Avisen.dk kender hans identitet.

- Uber hjælper os i retssagen, men jeg har ikke fået noget på skrift om, at de vil betale. Så jeg tror ikke på noget, før jeg har set Uber betale bøden, siger chaufføren til Avisen.dk.

Uber lukkede ned for sin kørselstjeneste i Danmark i april.