Dansk vaccine kan vise sig overlegen

En dansk coronavaccine er klar til test på mennesker og giver løfte om meget bred og langvarig virkning, siger en professor fra Aarhus Universitet

I Sundhedsstyrelsens officielle vaccineplan betegnes coronavaccinationer som 'færdiggjort', selvom alle ikke er udført.
Følg Samfund

Efter alt at dømme vil alle skulle vaccineres jævnligt i mange år frem, før coronapandemien endegyldigt vil være slået ned, men den danske vaccine, der nu er meldt klar til at blive testet på mennesker, kan muligvis forlænge den tid, der går mellem stikkene.

Det vurderer professor Søren Riis Paludan, hvis laboratorium på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet har testet vaccinen, som medicinalfirmaet Bavarian Nordic står bag.

- Vi har lavet tests af prøver fra mus og aber, som er blevet vaccineret, og de resultater giver håb om og viser tegn på, at vaccinen kan give et meget kraftig beskyttende virkning mod corona, siger Søren Riis Paludan til Ekstra Bladet.

- Kun tiden vil vise det, men der er også tegn på, at vaccinen kan give en meget langvarig virkning, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Årlig vaccine
Riis Paludan konstaterer, at samfundet nok står over for den udfordring, at alle vil skulle vaccineres mod corona hvert år. Det er sandsynligt, at det vil være tilfældet i måske ti år frem, siger han.

- Det er klart, at det er en kæmpe opgave at vaccinere alle hvert eneste år, så kan man udvikle en vaccine, der har særligt lang virkning, er det naturligvis noget, der vil have meget stor betydning, siger Søren Riis Paludan.

- Der er et stort medicinsk behov for gode og langtidsvirkende vacciner.

Den danske vaccine vil tidligst være klar til brug mod slutningen af 2021, vurderer Riis Paludan ud fra den tid, det har taget andre at udvikle og få godkendt en vaccine.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Forsøg kører
Til den tid vil millioner være vaccineret med vacciner udviklet af nogle af verdens medicinalgiganter. Det rejser spørgsmål om, hvorvidt den danske vaccine ikke bare vil være spildte kræfter?

- Hvis vaccinen kan noget, de andre ikke kan, så er selvfølgelig plads til den. Og ja, der er mange, der er vaccineret allerede, men der er også rigtig mange, der ikke er vaccineret, siger Søren Riis Paludan.

- Der er et kæmpe behov for vacciner i mange år frem. Og kan denne vaccine, hvad vi tror, den kan, så har den desuden en bedre beskyttende effekt mod nogle af varianterne.

- Der er indikationer på, at det er tilfældet, men det er endnu meget tidligt at sige noget endegyldigt om, idet forsøgene kører i laboratoriet, mens vi to taler sammen, siger Søren Riis Paludan.

- Der er grund til at tro, at denne vaccine har en bredspektret beskyttende effekt mod varianterne af coronavirus, men jeg understreger, at det er spekulation på nuværende tidspunkt.

Efter vaccine-nyhed: Dansk aktie sendt mod skyerne - kortvarigt

Dansk covid-19-vaccine klar til test på mennesker

EU-formand forventer stor stigning i vaccineleverancer

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time