Dansk zoo mangler penge til de nye pandaer

Pandaprojektet kommer over de næste 15 år til at koste Københavns Zoo næsten 200 millioner kroner plus almindelige omkostninger med den daglige drift. Allerede nu mangler haven dog 100 millioner

To pandaer fanget i et sjældent øjeblik, hvor de faktisk er vågne og slet ikke spiser. De ynder ellers altid at have lidt bambus at gnaske på. Billedet her er taget i Kina (Foto: AP)
To pandaer fanget i et sjældent øjeblik, hvor de faktisk er vågne og slet ikke spiser. De ynder ellers altid at have lidt bambus at gnaske på. Billedet her er taget i Kina (Foto: AP)

Se oversigten over, hvilke lande der har fået lov at få pandaer fra Kina nederst i artiklen

De er store, de er nuttede, de elsker bambus og i 2017 kommer de til Danmark.

Der er tale om to kinesiske pandaer, og selv om det er to år siden, at kineserne gav dronning Margrethe de pelsede dyr under et statsbesøg i det asiatiske land, er der altså stadig halvandet års tid til, at de betræder dansk grund.

Men hvorfor skriver vi så overhovedet om pandaerne? Jo, det er sådan, at historien om dyrenes ankomst i Danmark er blusset op igen, og derfor har vi på Ekstra Bladet valgt at tage en snak med den administrerende direktør i Københavns Zoo, Steffen Stræde.

Sagen er nemlig den, at projekt panda er en bekostelig affære, og over de næsten 15 år kommer hele missionen til at koste 200 millioner. Derudover kommer udgifterne til den daglige drift og foder.

- Vi skal bygge et anlæg, der formentlig ligger i størrelsesordnen af 100 millioner kroner. Så vi skal have fundet en samarbejdspartner eller sponsor, som kunne tænke sig at være med på det, siger Steffen Stræde fra Zoologisk Have København.

Entre og statsstøtte
Arbejdet med at finde enten en enkelt eller flere fonde, sponsorer og samarbejdspartnere er i fuld sving, men man er ikke i mål endnu.

- Kan det betyde, at statstøtten skal hæves, og entreen bliver dyrere for gæsterne?

- Nej, vi kommer ikke til at hæve entrepriserne eller bede om øget statsstøtte for at finansiere pandaerne og deres anlæg, siger den administrerende direktør.

Københavns Zoo kommer ifølge den nuværende aftale til at have dyrene hos sig i 15 år. Den kan dog sagtens ændres undervejs.

- Det er et samarbejde med Kina, hvor vi så også giver dem en million dollars årligt. Bidraget går til naturbevarelse og arbejdet med pandaer forskellige steder, siger Steffen Stræde.

Derudover kommer Københavns Zoo til at få en masse viden om pandaer af de kinesiske partnere. Til gengæld giver danskerne så noget af deres viden om zoologi generelt og naturbevaringsprojekter tilbage.

Artiklen fortsætter under billedet:

Pandaungen her har egentlig ikke noget med historien at gøre, men journalisten kunne ikke stå for billedet. Derfor er det sat ind i artiklen (Foto: AP)
Pandaungen her har egentlig ikke noget med historien at gøre, men journalisten kunne ikke stå for billedet. Derfor er det sat ind i artiklen (Foto: AP)

En sulten basse
Selv om der er halvandet år til, at pandaerne flytter til Frederiksberg, er man i fuld gang med at designe anlæg til dem i haven, og man har sågar beplantet tre hektar på Midtsjælland med bambus i flere afskygninger.

- Vi håber meget, at det vil falde i pandaernes smag, så vi på en måde kan være egenproducerende – det er også mere bæredygtigt. Andre steder i Europa får de ofte bambus tilsendt, men vi håber og ønsker, at vores løsning vil bære frugt, siger zoo-direktøren.

En panda spiser op mod 20 kilo bambus hver dag. Desværre er næringen i bambus på højde med et kosteskaft, og det er derfor, den hele tiden sidder og gnasker.

- En panda går derfor heller ikke i hi, for dyrene kan ikke nå at få fedtdepoterne fyldt så godt op. Heldigvis er klimaet i Danmark helt perfekt for pandaer, og vinteren bliver derfor ikke slem for dem, siger Steffen Stræde.

Pandaerne, der kommer til Danmark, er til den tid mellem tre og fem år gamle. Det er ikke bestemt, præcis hvilke pandaer der kommer hertil, men de har allerede modtaget kinesiske navne.

- Og vi kommer ikke til at omdøbe dem, siger administrerende zoo-direktør Steffen Stræde.

I 2014 levede der omkring 1800 pandaer vildt i naturen. Nedenfor kan du se, hvor få lande der har fået lov at modtage pandaer fra Kina. Kør musen hen over de farvede lande for at læse teksten.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 3 Panda-hunner lader sig kun parre i mellem 24 og 72 timer om året. Derfor er avlsprogrammerne i Kina så vigtige, og derfor anser lande, der får pandaer fra Kina, det som en stor ære (Foto: AP)
2 af 3 En pandaunge svinger sig lige lidt i et træ i Taiwan (Foto: AP)
3 af 3 To pandaer fanget i et sjældent øjeblik, hvor de faktisk er vågne og slet ikke spiser. De ynder ellers altid at have lidt bambus at gnaske på. Billedet her er taget i Kina (Foto: AP)
49 kommentarer
Vis kommentarer