Danske Bank ser lyst på eget sortsyn

2016 bliver ingen fest, når det kommer til den økonomiske vækst. Der er dog ingen grund til depression

På overfladen har Danske Banks syn på landets økonomi taget en drejning til det nær depressive. Men situationen er dog langt fra så grel, og den almindelige dansker kan glæde sig over pæn fremgang.

Det fortæller cheføkonom i Danske Bank Las Olsen, efter at banken har sænket sin forventning til BNP-væksten i Danmark i år til 0,9 procent fra 1,5 procent. Det vil være den laveste vækst i årevis.

- Nedjusteringen kommer først og fremmest, fordi udviklingen i andet halvår 2015 var utroligt skuffende. Det smitter rent mekanisk af på vækstraten i 2016, siger Las Olsen.

Skuffelsen kom fra et dyk i eksporten, specielt tjenesteydelser som søfart. Samtidig faldt investeringerne i eksempelvis boliger.

Det slører billedet af, at der kom 30.700 danskere i job sidste år, en tendens der forventes at fortsætte. Samtidig steg reallønnen, da inflationen er lav. Dermed går det frem for de ting, almindelige mennesker mærker.

- Så det betyder ikke det store for den almindelige dansker, at BNP-væksten er lav. Der betyder det meget mere, at flere kommer i arbejde, og at lønnen stiger. Så for den almindelige dansker går det fint, siger Las Olsen.

Det betyder dog ikke, at BNP-væksten ikke er vigtig på den længere bane, fortæller økonomen, da den indikerer ting som stigende produktivitet, der er vigtige for at skabe velstand.

Det faktum, at Danmark nærmer sig fuld beskæftigelse betyder dog, at Danske Bank advarer regeringen imod at tage politiske skridt for at øge væksten ved at pumpe penge ud i samfundet.

- Umiddelbart indikerer BNP-væksten, at staten skulle stimulere den. Men formålet med det er jo, at der ikke skal være arbejdsløshed.

- Men den bekæmper sig selv i Danmark lige nu, så det er ikke nødvendigt at sætte endnu mere gang i beskæftigelsen her og nu, siger Las Olsen.

4 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere