Danske Bank-skandalen ændrede hans liv: 'Opsigtsvækkende og overraskende' nyt vil komme frem

I et interview med Berlingske fortæller whistlebloweren Howard Wilkinson, at der vil komme opsigtsvækkende og overraskende nyt frem. Mandag skal han en tur i Folketinget

Danske Bank-whistlebloweren Howard Wilkinson kunne fortælle, at Danske Bank ignorerede brandalarmen (Video: Folketinget TV)
Følg Samfund

Howard Wilkinson er en mand, som de færreste danskere kender, men han er ikke hr. hvem som helst.

Briten er tidligere chef for Danske Markets' afdeling i Baltikum i Danske Banks estiske filial, og han er samtidig manden, der afslørede de astronomiske beløber, der strømmede gennem Danske Bank i årene 2007-2015.

En sag, der senere har udviklet sig til en af de største hvidvask-skandaler i verden. Og så endda i lille Danmark.

- Jeg sad og tænkte, var det bare en enlig svale?. Eller var det mere systemisk? Jeg anede det ikke. Men noget var galt, siger han til Berlingske.

Mandag klokken 9.30 skal Howard Wilkinson en tur i Folketinget, hvor han skal dele sin viden med de danske politikere, men han har forinden talt med Berlingske.

Avisen, hvor whistlebloweren valgt at stå frem og dermed afsløre skandalens omfang.

Her fortæller han, at der er mere 'opsigtsvækkende og overraskende' på vej. Han afslører dog ikke helt konkret, hvad han mener, men vi bliver måske klogere, når han har været i dialog med politikerne i Folketinget.

Årsagen til, at han først taler nu, er, at han for to uger siden frigjort fra sin tavshedsklausul med Danske Bank. Han understreger dog, at der ikke vil bliver delt personfølsomme oplysninger, da det er et brud på reglerne om bankhemmelighed.

Her er de danske konger af 'gyldne håndtryk'

Svigermor kimet ned
Men livet som whistleblower har dog ikke været helt uden omkostninger for bankmanden, der dengang boede sammen med sin kone i Estland.

Afsløringerne har haft personlige konsekvenser for Howard Wilkinson, der er gået fra en tilværelse som anonym bankmand til et bytte for den britiske presse. Samtidig frygter han nu også for sin sikkerhed.

- Når ens svigermor oplever, at engelske journalister kimer hende ned i hendes hjem i en lille landsby midt i Estland. Eller når også ens svoger bliver kontaktet af journalister, så er det ubehageligt. Vi bor i dag et stille og roligt sted. Men jeg må være realistisk. Min personlige sikkerhed er blevet en bekymring, siger Howard Wilkinson til Berlingske.

Foruden sin tale til de danske politikere skal Howard Wilkinson også et smut til Europa-Parlamentet. Her skal han tale for medlemmerne onsdag 21. november.

Advarede flere gange
Howard Wilkinson var fra 2007-2014 ansat som chef for Danske Banks handelsaktiviteter i Baltikum. I 2013 og 2014 advarede han internt i banken om flere mistænkelige forhold, før han sagde op. Men der blev intet gjort.

Efter sit farvel til banken blev han i hemmelighed den anonyme whistleblower, der hjalp Berlingske med at afdække hvidvask-skandalen.

Da estiske aviser bragte hans navn, valgte han selv at stå offentligt frem, og nu skal han så tale i Folketinget.

FAKTA: Danske Bank blev advaret om hvidvask gang på gang

Danske Banks regnskab for tredje kvartal bærer stærkt præg af den store hvidvasksag, der som banken er involveret i.

I Danske Banks estiske filial flød milliarder af euro mere eller mindre uden kontrol fra Østeuropa ind i Europa og videre til flere andre lande.

På trods af gentagne advarsler gjorde ledelsen i Danske Bank ikke noget for at stoppe den lukrative forretning.

Læs her om de mange advarsler.

* I slutningen 2006 køber Danske Bank finske Sampo Bank for 30 milliarder kroner, og med i handlen er den estiske afdeling, der senere bliver centrum for sagen.

* I starten af 2007 bliver Danske Bank advaret om mistænkelige kunder i sin estiske filial. Ifølge finanstilsynet i Estland og den russiske centralbank bruger kunder banken til blandt andet hvidvask.

* I 2009 kommer det estiske finanstilsyn med endnu en kritisk rapport om Danske Bank, men den er ikke helt så hård som to år tidligere.

* I 2013 stopper den amerikanske bank JPMorgan sit samarbejde med Danske Bank som følge af hvidvaskforebyggelse. Danske Bank går i gang med at undersøge udenlandske kunder, men undersøgelsen blev ikke ført til ende.

* I slutningen af 2013 sender Howard Wilkinson en rapport til et medlem af direktionen. Rapporten advarer om store problemer med hvidvask i Estland.

* I 2014 advarer Danske Banks interne revision om problemer i Estland. Et internt brev beskriver, at de ansatte ligefrem skulle have hjulpet med at skjule kunderne for myndighederne.

* I 2015 stopper Deutsche Bank sit samarbejde med Danske Bank i Estland og advarer om mistænkelige kunder. Samme år lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

* I marts 2017 skriver Berlingske Business for første gang om sagen. Siden beskriver avisen, hvordan alt fra russiske rigmænd til regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.

* I september 2017 sætter Danske Bank gang i en intern undersøgelse.

* I maj udtaler Finanstilsynet hård kritik af Danske Banks ledelse som følge af sagen.

* I september offentliggør Danske Bank sin egen undersøgelse af sagen. Op mod 6200 kunder har brugt banken til mistænkelige overførsler.

Samlet er der flydt 1500 milliarder kroner gennem banken, og en stor del af beløbet betegnes som mistænkeligt. Banken erkender, at den tidligere skulle have reageret på advarslerne og ikke har gjort sit arbejde godt nok.

Engell: Topministre leger dommere

Engell hylder offentligt ansatte: Yder større indsats end de får løn for!

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind