Annonce:
Annonce:

Danske banker investerer i våben til Saudi-Arabien

Saudi Arabien spreder død og ødelæggelse i Yemen med våben fra selskaber, som nordiske pensionskunder har penge i

Mange civile i Yemen har mistet livet i bombardementer med våben fra virksomheder, som pensionsopsparere via danske banker har investeret i. Foto: AP Photo
Mange civile i Yemen har mistet livet i bombardementer med våben fra virksomheder, som pensionsopsparere via danske banker har investeret i. Foto: AP Photo
Annonce:
Følg Samfund

Danske pensionsopsparere og almindelige danskerne, der sparer op via bankernes investeringsfonde, er med til at sprede død og ødelæggelse bl.a. i Yemen i disses dage og uger.

Det er det svenske Fair Finance Guide, der afslører, at 11 store nordiske banker, herunder Nordea, Danske Bank og Skandia, gennem deres investeringsforeninger har placeret en lille milliard kroner i firmaer, der leverer våben til Saudi Arabien.

Det sker bl.a. gennem virksomhederne Bay Systems, Boeing og Raytheon, som producerer både kampfly, militærhelikoptere, missiler og granater.

Det mellemøstlige diktatur gør sig i øjeblikket bemærket ved at sønderbombe nabolandet Yemen. Så sent som i denne uge rapporterede Amnesty International om, at adskillige civile, herunder mange kvinder og børn, har mistet livet under bombardementerne.

Aktive i Yemen og Syrien

Annonce:

Ifølge Pieter Wezeman, senior researcher ved Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), har Saudi-Arabiens import af våben alvorlige konsekvenser. Han peger bl.a.  på den regionale sikkerhed i Mellemøsten, hvor Saudi-Arabien har militære aktiviteter i både Yemen og Syrien.

– Eksport til Saudi-Arabien skal ikke kun ses ud fra, hvad det betyder for demokrati og menneskerettigheder, men også ud fra hvad det betyder for den regionale sikkerhed, og risici ved et muligt våbenkapløb mellem Saudi-Arabien og Iran.

Kolde i røven

Ifølge Ole Thyssen, professor ved CBS og ekspert i bl.a. virksomheders sociale ansvar, er der intet ulovligt ved, at bankernes investeringsforeninger placerer penge i virksomheder, der producerer våben.

– Bankerne har til formål at tjene penge, og så længe de holder sig inden for lovens rammer, så er de selv herrer over, hvor de investerer deres penge, siger Ole Thyssen.

Hvis tilstrækkelig mange kunder er utilfredse, så vil banken typisk løse problemet ved også at tilbyde investeringsforeninger, hvor der kun indgå ’etiske investeringer’, siger Ole Thyssen.

Annonce:

– Bankerne er sådan set kolde i røven. Hvis du vil have etik, så kan du få etik. Men dem, der er ligeglade, dem har de også produkter til.

Ikke ulovligt

Den fællesnordiske bank Skandia er den af de tre nævnte banker, som har flest kundepenge placeret i de våbenproducerende virksomheder.

Lena Hök, bæredygtigheds-chef i Skandia Sverige, der er hovedsæde for koncernen, har ikke ønsket at deltage i et interview. Men hun skriver i et skriftligt svar til Danwatch, at Skandia følger gældende lovgivning i EU og USA, der ikke forbyder salg af våben til Saudi-Arabien.

Herhjemme siger kommunikationschef i Skandia Danmark Nicolai Nielsen, at Skandia i Danmark ikke tilbyder deres kunder at investere i de pågældende fonde.

Men det er lidt af et tilfælde.

– Nej, her må vi være ærlige og sige, at det ikke er det, at der i de fonde ligger virksomheder, der sælger våben til Saudi-Arabien, der gør, at vi har valgt dem fra, siger Nicolai Nielsen, Kommunikationschef i Skandia Danmark.

 

* Læs meget mere i Ekstra Bladet i dag

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: