Danske Banks bestyrelsesformand stopper

Ole Andersen stopper som bestyrelsesformand i Danske Bank. Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad, er indstillet som ny kandidat til posten

Står det til storaktionær A.P. Møller Holding A/S bliver Karsten Dybvad ny bestyrelsesformand i Danske Bank. Foto: Mads Nissen/Polfoto.
Står det til storaktionær A.P. Møller Holding A/S bliver Karsten Dybvad ny bestyrelsesformand i Danske Bank. Foto: Mads Nissen/Polfoto.
Følg Samfund

Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, har meddelt, at han stopper på sin post ved en ekstraordinær generalforsamling.

Anmodningen om at afholde den ekstraordinære generalforsamling kom tirsdag fra A.P. Møller Holding A/S, der er storaktionær i Danske Bank.

'Set i lyset af bankens situation, deler jeg og den øvrige bestyrelse A.P. Møller Holding A/S’ opfattelse af, at der er brug for en afklaring af bankens fremtidige ledelse og sammensætningen af bestyrelsen så hurtigt som muligt', lyder det fra Ole Andersen i en pressemeddelelse fra Danske Bank.

Datoen for den ekstraordinære generalforsamling er ikke fastlagt endnu, men af pressemeddelsen fremgår det, at bestyrelsen har to uger til at sende en indkaldelse ud.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Om kort tid er Ole Andersen fortid som bestyrelsesformand i Danske Bank. Foto: Mogens Flindt/Polfoto
Om kort tid er Ole Andersen fortid som bestyrelsesformand i Danske Bank. Foto: Mogens Flindt/Polfoto

Her er afløseren
Samtidig har A.P. Møller Holding A/S indstillet, at Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad, bliver valgt som ny bestyrelsesformand i Danske Bank.

I en pressemeddelelse fra Dansk Industri fremgår det dog, at han fortsætter i sit job i Dansk Industri, indtil han bliver valgt og i en periode derefter.

Ud over Ole Andersen har bestyrelsesmedlem Jørn P. Jensen, der er formand for revisionskomiteen, meddelt, at han træder ud af bestyrelsen på den ekstraordinære generalforsamling.

Desuden har næstformand Carol Sergeant og bestyrelsesmedlem Rolv Erik Ryssdal meddelt, at de træder ud af bestyrelsen, når der bliver afholdt ordinær generalforsamling 18. marts 2019. Ifølge pressemeddelelsen bliver de indtil foråret for at sikre 'en forsvarlig overlevering til den nye bestyrelse'.

Luftede exittanker i september
Allerede da Danske Banks holdt pressemøde om hvidvaskskandalen tilbage i september, tog Ole Andersen de første spæde skridt på sin vej ud af bankens bestyrelse.

- Når de vigtige opgaver er fuldført, så har jeg lov til at gå, udtalte Ole Andersen på pressemødet i september uden dog at ville komme nærmere ind på, hvornår han ville forlade sin post.

Hvidvask-skandalen i Danske Bank kort

* I starten af 2007 bliver Danske Bank advaret om mistænkelige kunder i sin estiske filial. Ifølge finanstilsynet i Estland og den russiske centralbank bruger kunder banken til blandt andet hvidvask.

* I slutningen af 2013 sender en whistleblower en rapport til et medlem af direktionen. Rapporten advarer om store problemer med hvidvask i Estland.

* I marts 2017 skriver Berlingske Business for første gang om sagen. Siden beskriver avisen, hvordan alt fra russiske rigmænd til regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.

* I august indleder Bagmandspolitiet en efterforskning af Danske Bank.

* 7. september 2018 skriver Wall Street Journal, at der samlet bliver undersøgt transaktioner på knap 1000 milliarder kroner i Danske Banks hvidvasksag. Avisen henviser til anonyme kilder.

* 19. september offentliggør Danske Bank sin egen undersøgelse af sagen. Op mod 6200 kunder har brugt banken til mistænkelige overførsler, men banken er ikke i stand til at sætte beløb på omfanget. Samtidig fortæller Thomas Borgen og Ole Andersen, at de fratræder deres poster.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind