Danske Banks skandale-filial lukker

Danske Banks estiske filial, der har været centrum for hvidvasksagen, er trådt i likvidation. Det oplyser banken. Filialen har længe været på vej mod at lukke

Hvad er op og ned i Danske Banks hvidvask-sag? Få et overblik her. Redigering: Martin Ekelund.

Danske Bank har nu endeligt lukket og slukket sine sidste aktiviteter i den estiske filial, der har været centrum for bankens hvidvaskskandale.

Den estiske filial er således tirsdag trådt i likvidation, oplyser Danske Bank i en pressemeddelelse.

Med likvidationen lukker Danske Bank sin estiske filial helt, efter at den reelt kun har eksisteret på et teknisk plan i et godt stykke tid.

Det estiske finanstilsyn bad nemlig Danske Bank i februar tidligere i år om at lukke filialen, og siden har filialen ikke haft nogen egentlige bankaktiviteter.

Tilsynet ville have Danske Bank til at lukke filialen inden for otte måneder, og det ønske har banken altså indfriet.

- Danske Bank har nu stoppet alle sine bankaktiviteter i Estland i overensstemmelse med aftalen med det estiske finanstilsyn.

- I denne forbindelse har alle parter fokus på at sikre, at kundernes interesser bliver sikret på den bedst mulige måde, siger Frederik Bjørn, der er direktør hos Danske Bank, i pressemeddelelsen.

Samtidig med at alle bankaktiviteter i Estland lukkes ned, har Danske Bank overflyttet aktiviteter fra den estiske filial til andre dele af bankforretningen.

Derudover bliver alle logoer og skilte på Danske Banks hovedsæde i den estiske hovedstad, Tallinn, fjernet i de kommende dage.

Den estiske filial var fra 2007 til 2015 centrum i en stor sag om formodet hvidvask i milliardklassen.

Danske Bank bliver på grund af sagen undersøgt af flere myndigheder.

Danske Bank-skandalen

I 2018 fremlagde Danske Bank resultatet af sin egen undersøgelse af sagen.

Læs et overblik over konklusionerne her:

* Undersøgelsen påviser, at ledelsen i Danske Bank gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske afdeling.

* Det skete allerede i 2007, da Danske Bank overtog den estiske bank. Her advarede det estiske finanstilsyn i en kritisk rapport.

* Samtidig kom der en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler i den estiske afdeling. Danske Bank reagerede ikke.

* Også i 2009, 2010, 2013, 2014 og 2015 blev ledelsen advaret. Men først i 2015 lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

* Undersøgelsen fandt frem til 6200 mistænkelige kunder. I alt var 10.000 udenlandske kunder i den estiske filial i perioden. I alt er 15.000 kunder omfattet af undersøgelsen.

* Den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 2007-2015 udgjorde 200 milliarder euro. Det svarer til knap 1500 milliarder kroner.

* Undersøgelsen har ikke kunnet fastslå, hvor stor en del af beløbet, der er "mistænkeligt". Men det er formentligt "en meget stor del" af de 1500 milliarder kroner.

* Selv om ledelsen får hård kritik i undersøgelsen, vurderer advokaterne, der er hyret af banken, at hverken topchef eller bestyrelse har et retligt ansvar i sagen.

* Nuværende og tidligere ansatte og ledere i Estland og Danmark, der har været involveret i sagen, har fået advarsler, er blevet fyret, har fået frataget bonusser og er blevet indberettet til myndigheder. De fleste er ikke længere i Danske Bank.

* Flere ansatte i Estland er blevet meldt til politiet på grund af mistanke om medvirken.

* 42 ansatte og andre, som modtog kommission for at formidle kunder, har opført sig "mistænkeligt".

* Danske Bank og over ti personer bliver fortsat undersøgt af myndigheder i flere lande.

23 kommentarer
Vis kommentarer