Danske bladtegnere: Løkke må finde sig i nazi-tegning

Ekstra Bladet har talt med tre bladtegnere, som alle mener, at Løkke må kunne tåle mosten

Tidligere på måneden debatterede Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen flygtningesituationen i Danmark. Se med her

Den britiske bladtegner Steve Bells grovkornede nazi-karrikatur i The Guardian af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i kølvandet på regeringens asylstramninger er satire, der sidder lige i skabet.

Et velplaceret pletskud, som Lars Løkke Rasmussen og hans blå bagland er nødt til at anerkende i respekt for ytringsfriheden.

Det siger tre af Danmarks mest fremtrædende satiretegnere samstemmende, da Ekstra Bladet fanger dem til en snak om nazi-tegningen.

Artiklen fortsætter under billedet:

Hykleri at pibe
- Uanset hvad man mener om tegningen, må Løkke tåle mosten, siger Roald Als fra Politiken.

- Personligt bryder jeg mig ikke om The Guardian-tegningen. Den er ikke særligt sjov, og jeg savner en klar pointe.

- Men i lyset af den gamle ballade om Muhammedtegningerne for ti år siden, så er det latterligt, at de politikere, der i sin tid prædikede ytringsfrihed og støttede pressens ret til at trykke, hvad den ville, nu forlanger undskyldninger og tilbagetrækning af tegningen.

- Det er jo hykleri og hul i hovedet, siger Roald Als.

Artiklen fortsætter under billedet:

Roald Als fotograferet i 2008 (Foto: Martin Bubandt)
Roald Als fotograferet i 2008 (Foto: Martin Bubandt)

Ikke over stregen
Muhammed-tegner Kurt Westergaard fra Jyllands-Posten er i store træk enig:

- Den engelske tegner er ikke gået over stregen. Slet ikke. I mine øjne er det satire på et meget højt niveau, som Lars Løkke og det danske samfund er nødt til at respektere – også selv om det svier lidt.

Den nu 80-årige bladtegner har om nogen på egen krop oplevet stærke reaktioner på sin berømte skitse af en turbanmand med bombe.

- Den engelske tegner har med fuldt overlæg brugt hagekorset, fordi det er et af historiens stærkeste symboler, som vækker stærke følelser.

- I 1930’erne gjorde tegneren Hans Bendix grin med Hitler og nazisterne, og det forsøgte daværende statsminister Stauning at stoppe. Det var ikke kønt, pointerer Kurt Westergaard.

- Tegningen afspejler naturligvis ikke Danmark. Det ved enhver. Men den sætter asyl-balladen på spidsen gennem Steve Bells optik, og statsministeren må finde sig i at blive spiddet. Længere er den ikke.

Artiklen fortsætter under billedet:

Kurt Westergaard (Foto: Claus Bonnerup)
Kurt Westergaard (Foto: Claus Bonnerup)

’Skidegod’ tegning
Jens Julius, der tegner for en række jyske dagblade og i sin tid var med på Muhammed-holdet, synes, at hans britiske kollega har lavet en ’skidegod’ tegning:

- Satiren er af høj klasse, og tegneren går til stregen, men ikke over. Han rammer præcist det, han vil udtrykke, ved at rode lidt Venstre, lidt Carlsberg og noget gris sammen.

- Om man bryder sig om tegningen, er en smagssag. Løkkes ryg bør i hvert fald være bred nok til, at han bliver lidt til grin, selv om humoren er grov.

Jens Julius Hansen (Jørgen Ploug)
Jens Julius Hansen (Jørgen Ploug)

677 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere