Danske børn hentet ud af Syrien

De evakuerede børn er født af krigere fra terror-organisationen Islamisk Stat

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

For første gang er to børn med dansk baggrund hentet ud fra de flygtningelejre i Nordsyrien, hvor tidligere Islamisk Stat-krigere og deres børn tilbageholdes.

Det bekræfter Udenrigsministeriets Borgerservice over for DR Nyheder.

- To forældreløse franske børn, som også har dansk baggrund, er blevet evakueret til Frankrig i et tæt samarbejde mellem franske og danske myndigheder, lyder det i et skriftligt svar til DR.

De to børn er en del af en gruppe på 12 franske børn, der for to dage siden kom fra Syrien til Frankrig.

DR skriver, at alle de evakuerede børn ifølge det franske udenrigsministerium er født af krigere fra terror-organisationen Islamisk Stat.

Udenrigsministeriet herhjemme holder kortene tæt ind til kroppen af hensyn til personfølsomme oplysninger i evakuerings-sagen, og man kan derfor ikke detaljeret fortælle om de dansk-franske børns baggrund. Det forlyder dog, at man er i tæt kontakt med de danske pårørende.

- Udenrigsministeriet vil yde konsulær bistand i deres dialog med de franske myndigheder om de næste skridt i sagen, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice.

Det er uvist, om de dansk-franske børn er født i Syrien, og hvilket statsborgerskab de har.

De 12 børn er ifølge DR blevet overdraget til franske embedsfolk af kurdiske myndigheder i det nordlige Syrien og kom mandag til Frankrig. Her er de blevet undersøgt på et hospital.

Ifølge DR's oplysninger er børnene nu placeret hos midlertidige plejefamilier.

Under befrielsen af Baghouz blev en 12-årig dansk statsborger såret, mens han forsøgte at flygte fra den belejrede by i Syrien. Foto: Rodi Said/Ritzau Scanpix Politik 12-årig dansker skudt i ryggen: Skal reddes hjem fra flygtningelejr

Mindst 13 danske børn og kvinder er ifølge DR registreret som danske i en af flygtningelejrene i det nordøstlige Syrien, men hidtil er ingen danske børn blevet bragt her til landet.

- De konkrete sager belyses enkeltvis, navnlig ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser, humanitære hensyn og vores retlige forpligtelser. På denne baggrund vurderer de ansvarlige myndigheder, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag, lyder det fra Udenrigsministeriets Borgerservice i et skriftligt svar.

Tidligere på måneden hentede Norge fem forældreløse børn hjem fra en lejr i Syrien. Sverige har også hjemtaget børn fra lejrene.

De danske myndigheder forhandler ifølge TV2 med kurdiske myndigheder om at få bragt en 12-årig dansk dreng hjem, fordi han er blevet skudt i ryggen.

Borgerservice: Tæt kontakt med danske pårørende

Udenrigsministeriets Borgerservice bedt Ekstra Bladet om skriftligt at sende vores spørgsmål - de er som følger:

- Hvad menes der konkret, når to børn betegnes som franske børn, som også har dansk baggrund? Er der så tale om en dansk forælder eller danske bedsteforældre? Hvor gamle er børnene, og når de omtales som forældreløse, betyder det så, at forældrene er døde eller blot savnede?

- Hvorfor er det de franske myndigheder, som hjemtager danske børn, og ikke de danske myndigheder?

- En 12-årig dansk dreng er blevet skudt, og der pågår angiveligt forhandlinger mellem danske og kurdiske myndigheder om at hente drengen hjem til Danmark. Er den danske dreng en af de to føromtalte børn? I modsat fald hvad er status på hans sag?

Svarene, myndigheden har sendt, er identiske med dem, man har sendt DR, og skaber desværre ikke yderligere klarhed over sagen:

'Der er etableret en fælles myndighedsgruppe med deltagelse af bl.a. Justitsministeriet, Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet. Her belyses de konkrete sager enkeltvis, navnlig ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser, humanitære hensyn og vores retlige forpligtelser. På denne baggrund vurderer de ansvarlige myndigheder, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag'.

'Udenrigsministeriets Borgerservice kan bekræfte, at to forældreløse franske børn, som også har dansk baggrund mandag er blevet evakueret til Frankrig i et tæt samarbejde mellem franske og danske myndigheder'.

'Udenrigsministeriets Borgerservice er i tæt kontakt med børnenes danske pårørende og vil yde konsulær bistand i deres dialog med de franske myndigheder om de næste skridt i sagen'.

'Udenrigsministeriets Borgerservice har tavshedspligt i personsager, ligesom der ikke kommenteres på myndighedsgruppens håndtering af enkeltsager om fremmedkrigere og deres børn. Vi kan derfor ikke give yderligere oplysninger'.

800 kommentarer
Vis kommentarer