Danske brandmænd klar til at hjælpe kollegaer i Australien

En gruppe danske brandmænd er gået sammen i ønsket om at hjælpe deres kollegaer i Australien med at slukke de massive skovbrande, der hærger landet

Søren Elkrog arbejder som brandmand på deltid. Foto: Privat
Søren Elkrog arbejder som brandmand på deltid. Foto: Privat

Mindst 400 danske brandmænd er klar til at rejse til Australien for at hjælpe deres australske kollegaer med at bekæmpe de massive skovbrande, der har kostet 23 mennesker og cirka 480 millioner dyr livet.

Brandmand Søren Elkrog har taget initiativ til projektet med Facebook-gruppen 'Brandmand i Australien', der på kort tid har fået over 500 medlemmer og 400 tilmeldinger fra brandmænd og andre med beredskabsmæssig baggrund, som er klar til at tage af sted helt frivilligt.

Det var, da Søren Elkrog så nyhederne fra Australien i tv, at han besluttede sig for at handle.

- Vi har nogle kollegaer, som er ved at være kørt helt ud, og det gør ondt på mig. Jeg er sikker på, at vi kan bidrage med vores støtte, hjælp og hænder. Jeg er godt klar over, at vi som danske brandfolk ikke er udrustet til at varetage en så stor katastrofe, men vi kan hjælpe, så godt vi kan. Om det er evakuering, logistiske opgaver eller andet, så vil vi gerne det, siger Søren Elkrog til Ekstra Bladet.

Australien skal anmode om støtte
Det er dog ikke nok i sig selv, at hundredvis af hjælpsomme brandmænd står klar. For at danske brandmænd kan deltage i indsatsen, kræver det, at Australien anmoder om dansk støtte.

Til Ekstra Bladet oplyser Forsvarsministeriet, at Australien ikke for nuværende har anmodet om støtte fra Danmark, men at man fra dansk side nu vil række ud til de australske myndigheder for at afklare, om der er behov for dansk bistand.

Hvis Australien anmoder om dansk støtte, mener forsvarsminister Trine Bramsen, at Danmark skal gøre i det omfang, det er muligt. Hun roser det frivillige initiativ.

- Vi har alle fulgt den tragiske udvikling med de omfattende skovbrande i Australien. Jeg har bedt vore folk i Beredskabsstyrelsen om at række ud til de australske myndigheder for at høre, om der er noget, vi kan hjælpe med. Jeg har stor forståelse og sympati for de gode kræfter, der herhjemme tilbyder at støtte i bekæmpelsen af naturbrandene. Det er et prisværdigt initiativ og vidner om vores brandfolks dedikation og ansvarsfølelse, lyder det i en udtalelse fra Trine Bramsen til Ekstra Bladet.

Forsvarsministeren understreger dog også, at situationen er meget alvorlig.

- Situationen i Australien er dog meget alvorlig, og en eventuel frivillig indsats skal ske i tæt koordination med de australske myndigheder. Vi vil i vores kontakt med de australske myndigheder også undersøge mulighederne i den forbindelse, ligesom vi vil undersøge, om enkelte af de frivillige kan indgå i en eventuel indsats i ramme af Beredskabssstyrelsen, lyder det videre fra Trine Bramsen.

Søren Elkrog ser positivt på, at forsvarsministeren nu går ind i sagen.

- Det er en rigtig god nyhed, hvis Danmark kommer til at yde en støtte. Det er først efter, at vi har lavet den her Facebook-gruppe, at der er kommet skub i tingene, og vi er klar til at tage af sted uanset hvad, med eller uden regeringens opbakning, siger han.

Brandmændene vil i løbet af tirsdag åbne op for en indsamling til at dække deres rejseudgifter.

52 kommentarer
Vis kommentarer