Danske butikkers omsætning er på laveste niveau i to år

Danske forbrugere holdt igen med indkøb i marts, hvor detailomsætningen nåede det laveste niveau i to år

Der var ikke meget gang i kasseapparaterne i den danske detailhandel i marts. Faktisk nåede omsætningen i de danske butikker det laveste niveau i to år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Detailsalget var i marts 1,0 procent lavere end i februar, og der var fald inden for alle varegrupper. Faldet kom efter et fald på 0,9 procent i februar, skriver Danmarks Statistik om den slukne omsætning, som ifølge økonomer ikke kun er dårlig for den enkelte butik.

Lavt privatforbrug koster nemlig dyrt for væksten i dansk økonomi generelt, siger senioranalytiker Thomas Lynggard Germann fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

- Dagens tal er ildevarslende og viser, at vejen til at få dansk økonomi helt op at stå er lang, siger Thomas Lynggard Germann.

- Begynder danskerne først at føle sig utrygge omkring de økonomiske udsigter, koster det typisk på forbruget. Og det er der absolut ikke brug for, hvis beskæftigelsen og væksten skal fortsætte med at gå frem, skriver han.

Udviklingen i marts var svagere, end økonomerne havde regnet med. Ifølge et estimat fra Bloomberg var der faktisk ventet en stigning i detailsalget på 0,5 procent i marts, skriver Ritzau Finans.

Der var fald i samtlige varegrupper, men særligt kategorien beklædning springer i øjnene med et fald på 4,3 procent. Ser man på udviklingen i hele første kvartal, er detailsalget faldet med 1,6 procent.

Ifølge seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt er detailsalget "en lille katastrofe".

- Det er lidt svært at bedømme martstallene efter en tidlig påske i år, men umiddelbart er der ingen lyspunkter. Tværtimod.

- Der kan ikke herske tvivl om, at vi over de seneste kvartaler har fået en opbremsning i privatforbruget. Og lige nu ligner det unægteligt mere fald end opbremsning, skriver han i en kommentar.

3 kommentarer
Vis kommentarer