Annonce:
Annonce:

Danske eksperter advarer: Kan hurtigt løbe tør for malariamedicin

Det gælder om at være hurtig, hvis man skal have fingre i malariamedicinen klorokin, som snart kan være udsolgt, lyder det fra danske eksperter

På en kinesisk fabrik i Jiangsu-provinsen har de ansatte travlt med at pakke klorokin for at følge med den stigende efterspørgsel af medicinen på det internationale marked. Foto: Xu Congjun/Ritzau Scanpix
På en kinesisk fabrik i Jiangsu-provinsen har de ansatte travlt med at pakke klorokin for at følge med den stigende efterspørgsel af medicinen på det internationale marked. Foto: Xu Congjun/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

I Frankrig har man fået et muligt gennembrud i den desperate jagt på en kur mod coronavirus.

På infektionshospitalet i Marseille har direktøren, professor Didier Raoult, haft succes med at gøre patienter raske på kort tid ved hjælp af malariamedicinen klorokin, viser det offentliggjorte resultat 16. marts ifølge Radio France.

Det franske testresultat fik i sidste uge den amerikanske præsident, Donald Trump, til at beordre lægemiddelstyrelsen FDA til at udføre store nationale test for at afklare effekten af medicinen, samtidig med at den blev frigivet til amerikanerne. Netop det kan få store konsekvenser for Danmark, vurderer to eksperter.

Dansk hospital tester corona-kur

Artiklen fortsætter under billedet ...

Annonce:

På Mediterranee Infection Institute i Marseille bliver patienter behandlet med malariamedicinen klorokin. Foto: Gerard Julien
På Mediterranee Infection Institute i Marseille bliver patienter behandlet med malariamedicinen klorokin. Foto: Gerard Julien

Prisen eksploderer
USA har nemlig masseopkøbt klorokin på det internationale medicinmarked, ligesom Kina, Frankrig, Sverige, Polen og Australien også har sat gang i store forsøg med klorokin. I Storbritannien valgte man allerede i februar at suspenderer al salg af klorokin til udlandet for at sikre den nationale forsyning.

Selvom malariamedicinen ikke endnu er gennemtestet og altså ikke er en sikker, bevist kur mod coronavirus, vil den begyndende hamstring få prisen til at ryge i vejret, vurderer Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

- Det er desværre velkendt inden for lægemidler, at når der pludselig sker en stor ændring i efterspørgslen, reagerer markedet ofte med meget høje prisstigninger. Det er en branche, hvor man er vant til at tage, hvad man kan få. Medicinmarkedet er meget hårdt, og vi har indimellem set priser, der er tidoblet.

Den amerikanske medicinalproducent Rising Pharmaceuticals, der producerer klorokin, hævede allerede i januar prisen med næsten 100 procent, kunne Financial Times berette. Den er kun steget siden.

Annonce:

I Danmark gør to læger på Hvidovre Hospital sig klar til at behandle patienter med klorokin i denne uge, men der er endnu ikke givet en officiel godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen, lyder det i en mail til Ekstra Bladet.

Man kan dog helt risikere at stå i en situation, hvor medicinen bliver udsolgt, hvis man ikke handler hurtigt nok, fortæller sundhedsøkonom ved VIVE Jakob Kjellberg.

- Det er klart, at hvis det her viser sig at være mirakelmidlet, vil alle have fingre i det. Det er der selvfølgelig ikke produktionskapacitet til på kort sigt at kunne levere til markedet. Så er spørgsmålet så, hvor hurtigt man kan skrue op for tempoet af produktionen, men det vil tage tid.

Nærmeste producent af klorokin er den svenske virksomhed Recipharm, der ifølge direktør Carl-Johan Spak de seneste uger har tidoblet salget. Til SVT fortæller han, at myndigheder allerede kimer ham ned for at købe medicinen.

Bivirkninger ved klorokin

De fleste tåler behandling med klorokin i årevis uden bivirkninger. Man kan dog få disse bivirkninger

  • De hyppigste og mildeste bivirkninger er træthed, svimmelhed, kvalme og mavekrampe. Kvalmen kan undertiden undgås ved at starte på halv dosis
  • Enkelte får kløende udslæt
  • Enkelte får soleksem ved solbadning efter behandlingens start
  • Milde bivirkninger forekommer ganske hyppigt. Her kan der også være tale om hovedpine eller mavesmerter.
  • Enkelte oplever, at deres syn bliver sløret efter indtagelse af klorokin. Det går i sig selv 8-16 timer efter indtagelsen

Kilde: Gigtforeningen og Danske Lægers Vaccinations Service

Annonce:

Konsekvenser for gigtpatienter
I den sydfranske havneby Marseille er man mandag gået over til at behandle alle coronasmittede patienter med klorokin og penicillinen zitromax, selvom de franske myndigheder ikke har godkendt denne kombination, som professor Didier Raoult har testet i sit forsøg.

Nu oplever man allerede mangel på medicinen i samfundet. Klorokin bruges nemlig både til at behandle malaria og gigt. Derfor har franske gigtpatienter nu flere steder problemer med at skaffe medicinen.

- Mig bekendt har efterspørgslen betydet, at gigtpatienter i USA og Frankrig har fået svært ved at få adgang til klorokin, og det er jo tragisk. Her har det jo en veldokumenteret effekt, forklarer sundhedsøkonom Jes Søgaard.

I Danmark vil det fra mandag ikke længere være muligt at få udskrevet klorokin på recept fra sin egen praktiserende læge. Det oplyste Lægemiddelstyrelsen til Ekstra Bladet søndag. Det har mandag ikke været muligt at få et interview med styrelsens direktør Thomas Senderovitz mandag.

Her ville vi blandt andet gerne have spurgt, om de danske myndigheder har sikret sig nok forsyninger, hvis det skulle blive nødvendigt.

Annonce:

Styrelse: Patienter skal ikke bruges som forsøgskaniner til coronamedicin

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: