Danske F-16-fly afviste russiske bombefly over Nordsøen

Det var ikke en del af normalbilledet, da to russiske bombefly torsdag fløj tæt på dansk luftrum, siger major

De danske F16-jægere har været i kontakt med russiske fly. (Foto: Adrian Joachim)
De danske F16-jægere har været i kontakt med russiske fly. (Foto: Adrian Joachim)

To russiske bombefly med mulighed for at bære atomvåben fik torsdag danske F-16-fly på vingerne over Nordsøen. Det skriver tv2.dk lørdag.

De russiske fly var af mærket Tupolev Tu-160 og bliver kaldt 'Blackjack'. De er i stand til at flyve to gange lydens hastighed og kan medføre op til 16 atomsprænghoveder hver.

Flyene anses for at være de blandt de ypperste bombefly i det russiske arsenal og er verdens største kampfly.

- De to russiske fly var i internationalt luftrum, men kom så tæt på, at vi iværksatte vores sædvanlige afvisningsberedskab, der sædvanligvis består af to F-16-fly, siger Major Erik Bøttger, pressevagt ved Værnsfælles Forsvarskommando, til tv2.dk.

- Det hele forløb ganske udramatisk, forsikrer han.

Russisk hovsa-missil ved stor militærparade på Krim

Majoren fortæller, at det 'ikke er en del af normalbilledet', at bombefly af den type nærmer sig dansk luftrum.

Ifølge ham blev de danske fly sendt på vingerne for at vise de russiske fly, at man havde set dem.

Inden Tupolev-flyene torsdag kom tæt forbi dansk luftrum, havde de ifølge tv2.dk været forbi den britiske del af Nordsøen for at teste det britiske beredskab.

Putin-avis viser danske F16-fly skyde droner ned over Nordsøen

Briterne sendte Typhoon-jagerfly op og tog billeder af de russiske bombefly. De eskorterede dem på vej for at sikre, at de ikke trængte ind i britisk luftrum.

- Det er en del af det spil, der kører. Russerne tester formentlig hvilke fly der bliver sendt op, og hvor hurtigt der reageres, siger Erik Bøttger til tv2.dk.

Det sker jævnligt, at russiske fly afvises af Nato-fly. Og på grund af konflikten i Østukraine har møderne i luften i løbet af det seneste år fået en mere alvorlig karakter.

Der er kun bygget 35 af Tupolev Tu-160-flyene. I april offentliggjorde styret i Rusland ifølge tv2.dk, at man vil bygge yderligere 50.