Danske fonde donerer millioner til coronakampen

Pengene skal blandt andet gå til forskningsprojekter og sociale tiltag under krisen med coronavirus i Danmark

De projekter, som søger om fondsstøtte fra Novo Nordisk Fonden eller Lundbeckfonden, skal kunne igangsættes med det samme og have som mål at få umiddelbar effekt på den aktuelle situation med coronavirus i Danmark, oplyser fondene. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
De projekter, som søger om fondsstøtte fra Novo Nordisk Fonden eller Lundbeckfonden, skal kunne igangsættes med det samme og have som mål at få umiddelbar effekt på den aktuelle situation med coronavirus i Danmark, oplyser fondene. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

To danske fonde har besluttet at donere millioner til indsatsen mod coronavirus i Danmark.

Der er tale om Novo Nordisk Fonden samt Lundbeckfonden. Fondene vil hver især afsætte henholdsvis 50 millioner kroner og 30 millioner kroner.

Pengene skal gå til forskningsprojekter, oplysende tiltag og sociale tiltag, i håb om at de kan bidrage til at afbøde de sundhedsmæssige konsekvenser af virussets spredning i Danmark.

- Vi står over for meget alvorlige sundhedsmæssige udfordringer.

- Vi håber, at vi med dette initiativ kan være med til at støtte op om håndteringen af effekterne af Covid-19-situationen i Danmark til gavn for både enkeltpersoner og for samfundet som helhed, siger Lars Rebien Sørensen, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse.

I Lundbeckfonden ønsker man ligeledes at støtte op om indsatsen mod coronavirus. Her begrunder man det med, at samfundet befinder sig i 'en helt ekstraordinær og akut situation'.

- Coronavirusset er her lige nu, og det er meget akut. Det er en af de største udfordringer, vi har set i det her århundrede.

- Derfor mener vi som fond, at det er meget vigtigt, at vi fokuserer på det og påtager os det ansvar at se på, om der er inden for sundhedsvidenskaben er nogle akutte løsninger, siger Jan Egebjerg, forskningsdirektør i Lundbeckfonden.

Til daglig er Lundbeckfondens fokus især målrettet forskning i hjernesygdomme. Det er nu udvidet til også at gælde forskningsprojekter om Covid-19.

Det er personer, som er tilknyttet danske universiteter og hospitaler, der kan søge om fondsstøtte. Men også kommuner, patientforeninger, tænketanke og lignende kan søge, oplyses det.

Hos Lundbeckfonden kan der eksempelvis søges om støtte til videnskabelige projekter, der har et patientfokus.

Derudover kan der være tale om projekter, der tester nye behandlinger, teknikker eller forebyggende tiltag.

Også sociale tiltag kan modtage støtte. Det kan for eksempel være for at imødekomme særlige sundhedsmæssige behov hos udsatte grupper under coronakrisen, skriver Novo Nordisk Fonden.

For begge fonde er det essentielt, at projekterne får umiddelbar effekt i den akutte situation. Derfor skal de kunne igangsættes med det samme, skriver fondene.

Projekter kan ansøge om op mod fem millioner kroner til et projekt.