Gift-fugle.
Det lyder som noget fra en actionfilm, men det er ganske virkeligt. Og under en ekspedition i regnskoven på Ny Guinea har forskere fra Københavns Universitet opdaget hele to nye af slagsen.
Det oplyser universitetet i en pressemeddelelse.
De to fugle, forskerne har opdaget er giftige, er gulnakket fløjter og den rødnakkede klokkefugl. Arterne var kendt i forvejen, men man vidste altså ikke, at de er giftige.
- Det er fugle, der har en nervegift i deres krop, som de kan tolerere, og som de desuden er i stand til at beholde i deres fjerdragt, udtaler en af forskerne, Knud Jønsson fra Statens Naturhistoriske Museum, i pressemeddelelsen.
- Vi var selv ret overraskede over at finde gift i de her fugle, da der ikke er blevet opdaget nye giftige fuglearter i mere end to årtier. Særligt fordi de her to fuglearter er så almindelige i den her del af verden, fortsætter han.
Findes hos frøer
De to fuglearter er giftige, fordi de har udviklet en evne til at spise giftig mad og gøre giften til deres egen.
Giften i fuglene er Batrachotoxin, hvilket er en ekstremt potent nervegift, der også findes hos frøer. I højere koncentrationer vil kontakt med giften næsten øjeblikkeligt føre til muskelkramper og hjertestop.
- Fuglenes gift er fra samme giftart som frøernes. Der er tale om en nervegift, der ved at tvinge musklernes natrium-kanaler til at forblive åbne kan udløse voldsomme kramper og i sidste ende medføre døden, forklarer en anden forsker fra ekspeditionen, Kasun Bodawatta.
Selvom giften i fuglene er mindre koncentreret og knap så farlig som hos frøerne, er det muligt, at den også hos fuglene tjener som forsvarsværk. Men årsagen til, at fuglene har tilpasset sig til at have gift i fjerene, er fortsat uklar.
Troede jeg græd
Det er altså knap så voldsomt for et menneske at komme i kontakt med en gift-fugl, som hvis det var en frø.
Kasun Bodawatta sammenligner det således med at skære løg:
- Knud troede, at jeg var ked af det og havde en dårlig tid på turen, fordi de fandt mig med løbenæse og tårer i øjnene, men jeg sad faktisk og tog fjerprøver af en Pitohui, en af de mest giftige fugle.
- Det er ikke så slemt, når man tager fuglene ud af nettet, men når der skal tages prøver i et lukket miljø, kan man mærke det i næsen og øjnene. Det er måske lidt som at skære løg - bare med nervegift, siger han.