Annonce:
Annonce:

Danske Henrik lever med strømafbrydelser

Strømafbrydelser kan blive en del af Danmarks nødplan til vinter. Dog er det ikke et ukendt fænomen ude i verden, fortæller Henrik Daugbjerg, der bor i Sydafrika til dagligt

Hen over sommeren er energipriserne eksploderet. Med en vinter forude ser det ikke ligefrem lyst ud. Ekstra Bladet er gået på gaden for at høre, hvordan danskere håndterer de stigende priser

Stigende energipriser: Hvad gør danskerne?
Annonce:
Følg Samfund

To timer lange strømafbrydelser kan blive en realitet i Danmark, hvis det står helt skidt til med elforsyningen til vinter.

Det er en del af udkastet til den kriseplan, de danske myndigheder er ved at udarbejde.

'Det bliver interessant at se, hvordan danskerne vil håndtere situationen,' skriver Ekstra Bladets læser Henrik Daugbjerg, der til dagligt bor i sydafrikanske Cape Town.

Han fortæller, at strømafbrydelser eller 'load shedding' har været en del af tilværelsen i mange år, og at 'de bliver længere og længere som tiden går.' I sin tid blev tiltaget indført, da de sydafrikanske myndigheder frygtede, at man ville tømme reserverne, og det lader ikke til, at landet har fået styr på den situation.

Annonce:

Og hvis du sidder derude og tænker, at landet ikke kan hamle op med de danske vintre, så er det helt forkert. For selvom gennemsnitstemperaturerne i dagtimerne er noget højere i løbet af et år i Sydafrika, har landet også haft iskolde perioder.

Uanset kan det mærkes, når strømmen bliver afbrudt.

Artiklen fortsætter efter billedet og faktaboksen ...

I øjeblikket lever Henrik Daugbjerg, som bor i Sydafrika, med fem timers strømafbrydelse om dagen. Her ses han med sin datter. Privatfoto.
I øjeblikket lever Henrik Daugbjerg, som bor i Sydafrika, med fem timers strømafbrydelse om dagen. Her ses han med sin datter. Privatfoto.
 

Helt lovligt: Spar mange penge på elregningen

 

De tårnhøje elpriser vækker i øjeblikket stor bekymring blandt danskerne. Heldigvis findes der en metode, der kan spare dig for en masse penge på elregningen.

Fem timer uden strøm
I Sydafrika arbejder de med otte sparestadier.

Her skal man spare fra 1000 til 8000 MWh af den nationale belastning. På stadie 1 skal man undvære strøm i omkring fem timer om dagen. På stadie 8 kan man risikere strømafbrydelse i omkring 12 timer.

'I øjeblikket er Cape Town på stadie 1, hvilket betyder, at vi har haft strømafbrydelse tidligt i morges (mandag morgen, red.) fra klokken 2 til 4.30, og vi vil blive ramt igen klokken 18 til 20.30.'

'Hvert område har sit eget skema,' forklarer Henrik Daugbjerg.

Det er der råd for. Henrik Daugbjerg fortæller, at man bruger genopladelige elpærer og lamper, når strømafbrydelserne står på.

Annonce:

Derudover anvender nogle en generator, andre bruger stearinlys, og så er en elovn helt yt og flere steder skiftet ud med et gaskomfur.

Priserne på el og varme bliver ved med at stige. Fem kendte danskere giver i videoen her deres bud på, hvordan man kan spare

--------- SPLIT ELEMENT ---------

 

Tip os

Ekstra Bladet følger energikrisen tæt. Har du et godt tip eller spørgsmål, så skriv til vores mailadresse energi@eb.dk.

Her kan du skrive ind om stort og småt.

Det kan være, du har fået en høj eller uforståelig varmeregning. Du kan undre dig over noget, fra da du sidst købte ind. Eller måske er du faldet over et tip, vi skal undersøge nærmere.

Uanset hvad, så skriv til os.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: