Danske hvaler jager med avanceret lyd-våben

Marsvin udsender lydbølger til at afsløre byttedyrs position. Nu viser dansk forskning, at de små hvaler kan justere lydstrålens bredde alt efter, hvor langt væk byttedyret er

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

For en jæger kan en lyd fra buskadset være tegn på, at et dyr er på vej – og at geværet skal holdes klart.

Men når et marsvin er på jagt, kan den lille hval udnytte lyden på en langt mere sofistikeret måde: Ved at udsende lydbølger, kan marsvinet nemlig afsløre, hvor et byttedyr befinder sig.

Nu viser ny dansk forskning, at marsvin har så avanceret en brug af lydbølgerne, at den kan justere og indstille lyden alt efter, hvor langt væk byttedyret befinder sig, skriver Videnskab.dk.

- Vi har vist, at marsvin kan ændre bredden af den lydstråle, de udsender. Vi mener, at det hjælper dem med at sørge for, at deres byttedyr ikke slipper væk, siger Danuta Wisniewska, som er postdoc ved afdelingen for havpattedyrsforskning på Aarhus Universitet.

Se en video af marsvin med bind for øjnene jage ved hjælp af lydbølger på Videnskab.dk

Hun er ledende forsker bag den nye undersøgelse, som blandt andet har vakt opsigt i det britiske medie BBC – og som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift eLIFE.

Både fugle, hvaler og flagermus og er kendt for at bruge lydbølger til at orientere sig – en metode som kaldes ekkolokalisering eller biosonar.

Biosonar foregår ved, at dyrene udstøder lyde, som bliver reflekteret i omgivelserne, og når dyrene hører den reflekterede lyd – ekkoet - får de informationer om, hvor der er potentielle byttedyr, eller hvor der er forhindringer, de skal navigere udenom.

- Nogle fugle bruger biosonar til at finde vej, men hvaler og flagermus er de eneste dyr, der bruger lyden til at jagte deres bytte, fortæller Danuta Wisniewska.

Læs også hos Videnskab.dk: Hør en hval tale som et menneske

I de nye undersøgelser har hun sammen med sine kolleger fundet ud af, at marsvin kan justere bredden på den lyd-stråle, de udsender – på samme måde, som man kan justere lysstrålen på visse lommelygter, forklarer professor Peter Teglberg Madsen.

- Når marsvinene er langt væk fra deres bytte, bruger de en smal lydstråle, men når de kommer tæt på, så bruger de en bred stråle, der mindsker risikoen for at byttet kan flygte ud af lyd-’syns’feltet, fortæller Peter Teglberg Madsen, som er viceinstitutleder på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

At det er en fordel for marsvin at justere på bredden af den lyd-stråle, de udsender, kan man netop illustrere ved at forestille sig, at man skal finde vej i natten med en lommelygte.

Skal man eksempelvis finde sin bil på en stor mørk parkeringsplads, fungerer det fint, at lommelygten har en lang, smal lysstråle, så længe bilen er langt væk, forklarer Danuta Wisniewska.

- Selvom strålen fra lommelygten er smal, kan du stadig dække et stort område med lysstrålen, så længe du har bilerne på afstand. Men når du har din bil lige foran dig, kan en smal lysstråle kun dække et lille område på bilen, og det kan være svært at finde nøglehullet.

- På samme måde er det en fordel med en bred lydstråle for et marsvin, så snart dyret er helt tæt på. Så undgår de, at en fisk svømmer ud af lyd-strålen og forsvinder, forklarer Danuta Wisniewska.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Fascinerende billeder: Kæmpefossiler fra massestranding af hvaler

Hvad er mindst usundt: nutella, honning eller marmelade?

Forskers sexvideo set over 3 millioner gange

7 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere