Danske IS-krigere hæver førtidspension og sygedagpenge

Danske kommuner har givet dem papir på, at de er for syge til at arbejde i Danmark, men de er de friske nok til at drage i krig for Islamisk Stat.

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

Danske syrienskrigere har modtaget førtidspension eller sygedagpenge, mens de har deltaget i den væbnede kamp for IS, skriver BT i dag.

Det sker efter, Ekstra Bladet i for få uger siden skrev, at PET har oplyst til myndighederne, at 36 danske syrienskrigere var på enten kontanthjælp eller dagpenge, mens de kæmpede for Islamisk Stat.

Formand for Beskæftigelsesudvalget, Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti, siger til BT, at han undrer sig over, at man er syg nok til at få en førtidspension, men alligevel rask nok til at drage i krig.

- De har ingenting at gøre i Danmark, hvis de deltager i krigen i Syrien, og endda også har svindlet sig til offentlige ydelser.

Sagen forarger også beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V):

- Det er en kæmpestor skandale, at vi udbetaler penge af velfærdskassen i Danmark til folk, der tager til Syrien eller andre steder i verden og undergraver det demokrati, som vi har kæmpet for i mange hundrede år i Danmark.

Han vil nu både se på, hvordan man hurtigst kan bremse udbetalinger til syrienskrigere, samt om de konkrete sager er et udtryk for et smuthul i systemet, hvor det er muligt at svindle sig til en førtidspension.

- Opholder man sig i en krigszone og direkte eller indirekte tager del i krigshandlinger, så er det ikke noget, der på nogen måde flugter med, at man kan få førtidspension. Det er man jo netop tilkendt, fordi man vurderer, at man slet ikke er i stand til at have et arbejde eller en tilknytning til arbejdsmarkedet.

297 kommentarer
Vis kommentarer