Danske Jan: Pludselig stod Boko Haram foran os

Jan Kalmar har slået rekord på en 17.450 kilometer lang rute. Det var dog ikke i første forsøg - sidste år mødte han både en terrororganisation og en zebra på turen

Jan Kalmar og kompagni slap heldigvis uskadte fra mødet med organisationen, som hører under Islamisk Stat (Video: Privat)

- Jeg har sgu oplevet mange ting i mit liv, men jeg har aldrig været så bange før.

Sådan siger Jan Kalmar, mens han husker tilbage til sidste år, hvor han og to med-chauffører pludselig blev stoppet på en vej i Etiopien, mens de var ved at forsøge at slå rekord på en 17.450 kilometer lang kørerute fra Norge til Sydafrika.

- Jeg kunne se, at der kom nogle mørke mænd gående i sandaler med AK-47’ere. Vi snakkede hurtigt om, hvorvidt vi skulle vende om, men det var for sent, for der var vi allerede inden for skudlængde, siger Jan Kalmar til Ekstra Bladet i sit hjem i Solrød.

I dag - et år efter mødet med Boko Haram - er Jan netop hjemvendt fra Sydafrika, efter han på otte dage, 21 timer og tre minutter har slået rekord ved at køre sin Porsche Cayenne, som han selv har bygget i 2012, på samme samme strækning, som han forsøgte at køre sidste år.

Det er på grund af den nye rekord, at Ekstra Bladet er taget på besøg hos Jan Kalmar og hans hustru, Sarah, i huset i Solrød.

Klik dig igennem Jans rute nederst i artiklen her

Har I et problem?
Sarah vidste sidste år ikke noget, om at hendes mand pludseligt blev passet op af mindst ti terrorister.

- De kom hen til os og spurgte med det samme om, hvad vores problem var. Vi kunne jo bare svare, at vi ikke havde noget problem, siger Jan Kalmar.

Derefter begyndte de mange mænd at diskutere indbyrdes, og så hamrede holdets tre hjerter for alvor hurtigt.

- Vi sad i bilen og følte, at vores skæbne blev afgjort, for hvis de ville trække os ud og skyde os. Jamen så ville det jo være det, siger Jan Kalmar.

Til sidst kom de dog hen og stak hovedet ind i bilen.

- De sagde: ’Go’. Jeg har aldrig fået en bil så hurtigt i gear og kørt af sted, siger danskeren, mens han husker tilbage på sidste års tur.

Artiklen fortsætter under billedet:

Jan Kalmar rejser meget. I 2011, året hvor hans datter blev født, havde han 311 hotelovernatninger. Hustruen, Sarah, fortæller dog, at det er helt ok, for samlet set har de nok mere tid sammen end de fleste andre par (Foto: Anthon Unger)
Jan Kalmar rejser meget. I 2011, året hvor hans datter blev født, havde han 311 hotelovernatninger. Hustruen, Sarah, fortæller dog, at det er helt ok, for samlet set har de nok mere tid sammen end de fleste andre par (Foto: Anthon Unger)

Jan Kalmar rejser meget. I 2011, året hvor hans datter blev født, havde han 311 hotelovernatninger. Hustruen, Sarah, fortæller dog, at det er helt ok, for samlet set har de nok mere tid sammen end de fleste andre par (Foto: Anthon Unger) Samfund Rekord: Danske Jan kørte fra Nordkap til Sydafrika på under ni dage

Turen måtte stoppe
Da Porschen nåede til grænsen ned mod Tanzania dengang sidste år, fortalte Jan og resten af holdet om oplevelsen med de mørke mænd til tolderne, og der stod det klart:

- De sagde til os, at det helt sikkert havde været Boko Haram.

I år har de heldigvis ikke mødt lignende på turen, og de kom endda helt i mål.

- Vores tur sidste år endte desværre i Tanzania, fordi en zebra pludselig løb ud på vejen om natten og smadrede bilen. Man kan se på vores video fra bilen, at jeg tager hånden op og gør sådan her, siger Jan og lader hånden køre nogle gange fladt forbi sin hals.

- På den måde har turen i år været en drømmetur, hvor vi kunne komme i mål uden Zebraer og terrorister.

Her kan du se videoen fra bilen, da zebraen pludselig træder ud på vejen foran Porschen. (Video: Privat)

Kører vilde løb igen og igen
Jan Kalmar er født med benzin i blodet. Han har tidligere gennem en årrække arbejdet for Porsche, han har haft sit eget team ved Le Mans, og nu lever han blandt andet af at handle med dyre biler.

- Og så kører jeg jo de her lange ruter. Det tager tusindvis af timer at planlægge, og lige med den her rute har vi haft en fastansat på projektet i halvandet år, siger Jan Kalmar.

Han har tidligere krydset al land over den 48. breddegrad - både i Nordamerika, Europa og Rusland. Han har også kørt Australien rundt.

- Det handler om, at jeg når jeg bliver gammel skal kunne sætte mig ned og sige, at jeg har gjort alt det her, som meget få mennesker har gjort. Ikke for at blære mig, men fordi jeg har lyst, siger Jan Kalmar.

Næste gang bliver det formentlig fra sydspidsen af Sydamerika til den nordlige ditto i Nordamerika, der skal lægge jord til Jan Kalmars bils dæk.

Men senest har det altså været turen fra Norge til Sydafrika, han har kørt sammen med to andre, som har købt plads i bilen. Du kan klikke dig igennem ruten og se billeder fra turen nedenfor:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

37 kommentarer
Vis kommentarer