Danske Johnny fanget i 'Snowzilla': 'Det sner konstant'

Den 43-årige Johnny Hansen fra København er på forlænget weekend i Washington D.C., hvor det allerede er begyndt at sne kraftigt  

Sneen vælter ned i Washington, hvor det dog ikke for alvor er blæst op endnu. (Foto: Privat)
Sneen vælter ned i Washington, hvor det dog ikke for alvor er blæst op endnu. (Foto: Privat)

Er du i et af de berørte områder? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst)

En af de værste snestorme i mange år rammer lige nu USA, hvor mindst 10 personer har mistet livet i uvejret, skriver nyhedsbureauet Associated Press.

Snestormen har på sin vej mod østkysten allerede lammet delstaterne Arkansas, Tennessee og Kentucky med sne, slud og isnende regn.

Artiklen fortsætter under videoen

Se USA's østkyst indhyllet i sne. (Video: Ritzau)

I alt 15 delstater ventes at blive ramt af snefaldet og omkring 80 millioner amerikanere vil blive berørt, af stormen der ifølge meteorologerne vil begrave den amerikanske hovedstad Washington D.C. under 70 centimeter sne.

- Vi anser dette for at være en kæmpe snestorm. Den kan betyde liv og død, siger borgmester i Washington, Muriel Bowser, på en tv-transmitteret pressebriefing.

Butikker lukker ned
Ekstra Bladet er blevet kontaktet af flere danskere, som befinder sig i den amerikanske hovedstad, hvor stormen endnu ikke har taget fart for alvor.

- Jeg kan fortælle, at byen stille og roligt lukkede ned fra middag af. Flere butikker blandt andet Starbucks, tøjbutikker, centre mv lukkede fra mellem klokken 12 og 15 med beskeder i vinduer, at de enten åbner igen mandag, eller når vejret tillader det, skriver 43-årige Johnny Hansen fra København i en mail til Ekstra Bladet

Johnny Hansen er lige nu på forlænget weekend i den amerikanske hovedstad, hvor det er midt om natten.

Artiklen fortsætter under billedet

Sneen har for alvor ramt den amerikanske hovedstad. (Foto: Privat)
Sneen har for alvor ramt den amerikanske hovedstad. (Foto: Privat)
 

Han fortæller, at det sner konstant, hvilket det har gjort siden klokken 13 (klokken 19 dansk tid, red), men at vejret endnu ikke er voldsomt. 

- Der er stadig forskellige ting åbne i mit område (Dupont Circle), bl.a. Safeway, 7/11 og få restauranter og barer, men ikke mange. Vinden er dog ikke kraftig, så selv om det sner meget, er det ikke så slemt at være ude endnu, selv om mængden af sne, selvfølgelig gør det lidt besværligt., skriver Johnny Hansen og fortæller, at flere af borgerne ikke har rustet sig ret godt til det massive snevejr.

- Problemet her i Washington er, at de ikke skifter til vinterdæk, da de normalt ikke har så ekstremt vejr, så når det kommer, lukker de helt ned, skriver han.

Bliver nok ødelagt
Selv om han tager snevejret med ophøjet sindsro, er han dog forberedt på, at dagen i morgen ikke bliver den aller sjoveste.

- Dagen i morgen bliver nok ødelagt, da jeg ikke forventer, at meget har åbent. Hvis det bliver ved at sne, bliver jeg nødt til at blive i lokalområdet og måske finde en bar, der viser noget sport, skriver han og fortæller, at han oprindeligt havde planlagt at tage på museumsbesøg, men at de planer måske bliver skrinlagt på grund af vejret.

Artiklen fortsætter under billedet

Inden sneen ramte var der godt salg i sneudstyret. (Foto: Privat)
Inden sneen ramte var der godt salg i sneudstyret. (Foto: Privat)
 

Johnny Hansen har nu et stort håb for den resterende del af sin ferie.

- Jeg er her på forlænget weekend fra onsdag til mandag, så jeg håber, at de flyver normalt igen, når jeg skal hjem, skriver han afslutningsvis.

En anden læser har også kontaktet Ekstra Bladet. Hun fortæller, at hun bor i Virginia lige uden for Washington DC.

Hamstre fra hylderne
Hun beskriver, at skolerne allerede begyndte at lukke ned torsdag, og at der ikke kører nogle busser og metro i weekenden.

- Torsdag aften samt fredag formiddag, var stort set alle i vores område ude og handle ind til weekenden, før stormen rammer. Det er sådan, at vi har forberedt os på vejret, så vi er klar til et par dage inden døre. Vejene er lige nu fyldt med sne og is, og mange undlader at køre nogle steder, skriver Helene til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billederne

Folk hamstre madvarer i Virginia. (Foto: Privat)
Folk hamstre madvarer i Virginia. (Foto: Privat)

Madvarerne bliver revet ned fra hylderne. (Foto: Privat)
Madvarerne bliver revet ned fra hylderne. (Foto: Privat)

80 millioner indbyggere
Storbyerne New York City, Philadelphia og Baltimore ventes også at blive lammet af snemasserne i løbet af weekenden. Flere end 80 millioner mennesker bor i det berørte område.

Artiklen fortsætter under billedet

Stormfronten dækker en stor del af det nordøstlige USA. (Foto: AP)Brandon McCullah kæmper mod snemasserne i Lexington, Kentucky. (Foto: AP)

Uvejret betyder, at tusindvis af flyafgange aflyses, og mange hamstrer fødevarer. Der er foreløbig meldt om mere end 6000 aflyste flyafgange fredag og lørdag.

Desuden står mange mennesker uden elektricitet, herunder 120.000 husstande alene i North Carolina.

Dræbt på isglatte vej
North Carolina har også registeret talrige dødsfald som følge af de ekstreme vejrforhold, der har gjort mange veje livsfarlige at køre på.

Seks personer mistede fredag livet i glatføreulykker i delstaten, mens yderligere fire personer omkom i andre delstater.

Blandt andre Stacy Sherrill, som mistede livet, da hendes bil skred af en isglat vej i Tennessee, skriver Associated Press.

Mindst fem delstater - North Carolina, Virginia, Maryland, Tennessee og Pennsylvania - har erklæret undtagelsestilstand.

Artiklen fortsætter under billedet

En sneplov på motorvejen i staten Virginia. (Foto: AP)

Det er dog ikke de store mængder sne, der er problemet. Lige nu er det ved at blæse op til storm, advarer metrologer.

- Vinden kommer til at blive det egentlige problem. Da vil vi se mulige strømnedbrud, siger metrolog Bruce Sullivan til Associated Press.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen