Danske kødproducenter afviser vegansk bølge: Ingen gider producere plantebøffer

Formand for Danish Crowns Beef-udvalg, Peder Phillipp, tager ikke konkurrencen fra ny plantebøf synderligt alvorligt

Det kommer ikke til at betyde det store for produktionen af oksekød i Danmark, at firmaet Naturli' Foods nu lancerer en plantebøf, der smager af oksekød, vurderer formand for Danish Crowns Beef-udvalg. Foto: Miriam Dalsgaard
Det kommer ikke til at betyde det store for produktionen af oksekød i Danmark, at firmaet Naturli' Foods nu lancerer en plantebøf, der smager af oksekød, vurderer formand for Danish Crowns Beef-udvalg. Foto: Miriam Dalsgaard

Der kommer ikke til at være en eneste af de 5200 danske kreaturproducenter, som Peder Phillipp er formand for i Danish Crowns Beef-udvalg, som kommer til at omstille produktionen til det oksekødslignende plantefars, som blandt andet består af soja, hvede og karl johansvampe.

Det fortæller Peder Phillipp til Ekstra Bladet, efter at Dansk Supermarked har meldt ud, at de begynder at sælge plantebøffer i 600 supermarkeder på landsplan fra årsskiftet.

- Heldigvis vælger de fleste røde bøffer som dem, vi kan producere. Vi lever nok med, at der er nogen, der træffer et andet valg, siger Peder Phillip til Ekstra Bladet.

Prisen matcher
Det danske firma Naturli’ Foods er klar med en fars, der ligner hakket oksekød og – ifølge firmaet – smager som hakket oksekød, og kan anvendes til både bøffer, kødsovs og andre traditionelle retter med hakket fars.

Plantefarsen består af soja- og hvedeprotein, fedtet stammer fra kokos, umamismagen kommer fra mandler, tomat og karl johan-svampe, og rødbedesaft sørger for, at farsen ligner kød. Og prisen kommer til at matche prisen på en tilsvarende mængde kød.

Se også: Dansk Supermarked introducerer vegansk hakkekød

Peder Phillipp fortæller, at man et stykke tid i udvalget har diskuteret de mulige konsekvenser ved, at flere danskere vælger at leve vegansk, hvor de får deres proteiner fra planter frem for fra kødprodukter.

'Vi klarer os nok'
Uanset hvad tror man ikke på, at man kommer til at miste markedsandele.

- Nu producerer vi jo til andre lande end blot Danmark. Og når vi ser på tallene og udviklingen generelt, så ser det positivt ud for os. Der er nogle mennesker, der af en eller anden mærkelig årsag ikke ønsker at spise kød. Det er den virkelighed, der er. Og den respekterer vi selvfølgelig, erklærer formanden.

Peder Phillipp fortæller, at han repræsenterer cirka 67 procent af de danske kødproducenter.

- Der er slet ikke en, der vil give sig i kast med at omlægge produktionen fra kødproduktion til det her. Det er jeg sikker på, fortæller Peder Phillipp videre.

Hensyn til miljøet
Naturli’ Foods satser på at ramme markedet for forbrugere, der gerne vil begrænse deres kødforbrug blandt andet af hensyn til miljøet. CO2-belastningen er i snit 86 procent mindre ved produktion af plantebaseret kost end ved produktion af animalsk kost.

- Rigtig mange elsker kød, men ved godt, at det er langt bedre for miljøet og helbredet, hvis de skærer ned på kødet. Budskabet om kødløse dage har befolkningen taget til sig, så vi har knækket en vigtig kode ved at udvikle et produkt, som er 100 pct. plantebaseret og kan erstatte det hakkede oksekød. Målet var at udvikle en plantebaseret udgave af hakket oksekød, som får mundvandet til at løbe – også hos en kødelsker, siger Henrik Lund, direktør i Naturli’ Foods til Ingeniøren.

Accepterer holdninger
Den kendsgerning får ikke Peder Phillip til at vakle.

- Vi må finde andre kunder. Der er rigtig mange diskussioner om sundhed og kilima. Der er mennesker, der har holdninger. Det respekterer vi. Vi skal kun sælge til dem, der ønsker vore produkter, og dem er der rigtig mange af.

109 kommentarer
Vis kommentarer