Annonce:
Annonce:

Danske kvinder med tabu-sygdom: Tak, Cecilie Hother!

Efter Cecilie Hother stod frem, og fortalte om sin sygdom, PCO, har flere andre kvinder kontaktet Ekstra Bladet med deres historier. Lotte og Marlene er to af dem

Lotte Olsen (TV) og Marlene Bertelsen (TH) lider begge af sygdommen PCO. (Foto: Privatfoto)
Lotte Olsen (TV) og Marlene Bertelsen (TH) lider begge af sygdommen PCO. (Foto: Privatfoto)
Annonce:
Følg Samfund

I kølvandet på Cecilie Hothers interview med ALT for Damerne, har flere kvinder med sygdommen PCO kontaktet Ekstra Bladet med deres historier om tabu, lavt selvværd og manglende information.

Marlene Bertelsen fik som 16-årig konstateret PCO, efter hendes menstruation udeblev i en længere periode. Efter besøget hos lægen blev hun sendt hjem med beskeden om at fremprovokere menstruationen med p-piller. Og det var det. Hun forholdt sig ikke til sygdommen før hun som 18-årig begyndte at få hårvækst i ansigtet.

- Det var mega flovt at have hår i ansigtet, og jeg var meget bevidst om det, siger hun, og fortsætter:

- Min krop er ikke som alle andres, og det var meget grænseoverskridende at fortælle om sygdommen, fordi jeg var bevidst om det tabu, der er forbundet med sygdommen.

Annonce:

Heller ikke hos lægerne var der information at hente. Marlene fortæller Ekstra Bladet, hvordan de ikke ville anerkende PCO som en sygdom, men snarere som en konsekvens af overvægt.

 Cecilie Hother flov over sin tabusygdom

Efter diagnosen
I mange år vidste Marlene ikke, hvad hun skulle gøre for at afhjælpe symptomerne på sygdommen.

- Det var svært, at mine veninder kunne spise hvad de ville, men hvis bare jeg kiggede på en kartoffel, tog jeg på, siger hun.

Det var dog først 8 år senere, at Marlene fandt ud af, hvordan hun skulle leve med sin sygdom:

- Da min kæreste og jeg ønskede at blive gravide, vidste jeg, at det ville blive svært. Vi gik til fertilitetsbehandling, og det var først her, at jeg fandt frem til oplysninger, som kunne hjælpe mig med min sygdom. Den hjælp skulle jeg have haft 8 år tidligere.

På den anden side
- I dag er jeg nået til en accept af min sygdom, og jeg ved nu, hvad jeg skal gøre for at have det godt med min krop, siger Marlene.

Annonce:

Marlene har brugt 2,5 år på at få fjernet hårene i ansigtet permanent, og det har kostet omkring 15.000 kr., som hun selv har måttet betale.

- Det har været en lang vej, til det sted jeg er nu. Og jeg har taget den alene, siger hun. 

 Hverdagsgift: Du tager skade, imens EU sover

Tv-vært Cecilie Hother stod mandag frem og fortalte, at hun har sygdommen PCO. Marlene mener, at det betyder meget for at bryde tabuet omkring sygdommen:

- Det er en kedelig sygdom, men det er vigtigt at vise PCO-pigerne, at man kan se skøn ud, selvom man lever med sygdommen, siger Marlene.

Fik konstateret PCO som 18-årig
Lotte Olsen fik konstateret PCO som 18-årig, og ligesom Marlene, blev det opdaget, fordi hendes menstruation udeblev. Lægerne gjorde hende klart, at det ikke var sikkert hun kunne blive gravid.

- Jeg gik hjem og fortalte min kæreste, at jeg ikke kunne gøre ham til far. Jeg var så ked af det, og jeg følte mig ikke som en kvinde, fortæller Lotte.

Annonce:

Efter besøget hos lægen fik hun stukket en folder, og en pakke p-piller i hånden, og det var det. Derefter måtte Lotte klare sig selv, og selv finde den information, hun havde brug for. Problemet var bare, at hun gerne ville blive gravid.

Livet med PCO
For Lotte var det især svært at tale med andre om sygdommen, fordi ingen vidste, hvad hun talte om.

- Jeg synes, at man skal være åben omkring PCO. Folk bliver for eksempel nødt til at forstå, hvorfor det kradser, når de krammer os. På den måde kan vi undgå at få lavere selvværd, og bryde tabuet, siger hun, og fortæller om, hvordan hun fjerner sin hårvækst i ansigtet:

- Jeg får skæg ved hagen, under hagen, på siden af kinderne og lidt på brystet. Men det fjerner jeg med en barbermaskine hver dag.

 Giftstoffer fundet i populært legetøj

- Jeg synes, at det er fedt, at Cecilie Hother tør at stå frem med sin sygdom. Hun sætter ord på mange af de ting, som man selv er gået igennem med PCO. Derudover er det rart, at det ikke kun er os 'ikke-kendte', der lever med sygdommen, siger Lotte.

PCO og symptomer på sygdommen

Forkortelsen PCO står for Poly Cystiske Ovarie, og det er en sygdom som rammer kvinder i den fødedygtige alder. Når først man får konstateret sygdommen, forsvinder den ikke igen. Sygdommen kan konstateres efter en ultralydsskanning, hvor lægerne kigger efter om æggestokkene har 'æggeblærer'. Hvis de har det og hvis kvinden derudover har uregelmæssig eller udeblevet ægløsninger og/eller forhøjet mandligt kønshormon, kan kvinden konstateres med PCO/PCOS.

Grunden til, at nogle kvinder får PCO er, at de har en dårlig følsomhed over for insulin, og på den måde er insulinresidente. Det forhøjede insulin hæmmer dannelsen af SHBG i leveren, og på den måde kommer der for meget testosteron i blodet.

Desuden kan kvinder med PCO opleve barnløshed, fordi der i nogle tilfælde ikke opstår ægløsning på grund af de unormale hormonbalancer.

Der findes forskellige symptomer på sygdommen, som man umiddelbart kan se eller mærke på kroppen:

- Udeblevet menstruation

- Skægvækst

- Træthed

- Øget kropsbehåring

- Uren hud

- Overvægt (æblefacon)

- Trang til søde sager

- Hårtab

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: