Annonce:
Annonce:

Danske mønter og pengesedler skal trykkes i udlandet

Fra næste år skal kronen laves uden for Danmark, og det skaber bekymring for pengenes kvalitet og sikkerhed.

Annonce:
Følg Samfund

Danmarks Nationalbank vil i 2016 udlicitere produktionen af danske mønter og pengesedler, som i flere hundrede år er blevet præget og trykt på Den Kongelige Mønt og Seddeltrykkeriet i Nationalbankens lokaler i København.

Det skriver Ugebrevet A4 tirsdag.

Nationalbanken annoncerede planerne om udliciteringen i oktober sidste år, og beslutningen skaber bekymring for, hvorvidt danske kontanter i fremtiden vil have samme kvalitet, som de har i dag.

- Danske mønter og sedler holder i dag et meget, meget højt sikringsmæssigt og kunstnerisk niveau og har gjort det længe, siger Michael Märcher, museumsinspektør ved Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet til Ugebrevet A4.

- Jeg er spændt på at se, om den kvalitet, vinderen af licitationen kan levere, vil stå mål med Den Kongelige Mønts og Seddeltrykkeriets, siger han.

Annonce:

I en mail til Ugebrevet A4 understreger Nationalbanken dog, at de store udenlandske seddelproducenter kan trykke penge i samme kvalitet, som Nationalbanken selv.

Ved at rykke pengetrykkeriet ud af Danmark håber Nationalbanken at spare 20 millioner kroner om året frem til 2020. Det svarer til i gennemsnit 0,4 procent af bankens årlige overskud de seneste 20 år, skriver Ugebrevet A4.

Planerne kan koste 44 danske medarbejdere jobbet, hvoraf en del er højt specialiserede.

Formand for HK Hovedstaden, som organiserer en del af medarbejderne i pengeproduktionen, Ulla Jeppesen ærgrer sig over Nationalbankens planer.

Hun mener ikke, at den ventede besparelse, som udliciteringen vil medføre, er en gyldig grund til at flytte produktionen af mønter og sedler ud af Danmark.

- I forhold til Nationalbankens samlede regnskab er dette småpenge.

- Det er uklart, hvilken virksomhed i hvilket land pengene fremover skal præges og trykkes i, men det bliver under alle omstændigheder ikke gratis, siger Ulla Jeppesen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: