Danske myndigheder er sårbare over for spionage

Regeringens udenrigsgransker, Peter Taksøe-Jensen, mener myndigheders kommunikation er dårligt sikret.

Danmark er dårligere kørende, når det kommer til beskyttelse af statshemmeligheder end mange af de Nato-lande, vi normalt sammenligner os med, skriver Information.

I et interview med Information siger regeringens såkaldte udenrigsgransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, at Danmark har brug for en stærkere og bredere dækkende løsning end det system, som myndighederne anvender til sikker kommunikation i dag.

- Systemet, hvor myndighederne kan kommunikere sikkert i dag, er ikke særlig udbredt, ikke særlig stærkt og baseret på en platform, der ikke er dansk.

- Det koster ret meget at opsætte de stationer, der anvendes, og det betyder, at det bliver sparet væk, og at der ikke er et ordentligt net, hvor myndighederne kan kommunikere fortrolige ting, som andre ikke kan aflytte. Det synes jeg, vi skal kigge på, om vi ikke kan gøre bedre, siger han.

Sårbarheden eksisterer trods en dokumenteret interesse for højfølsomme oplysninger om danske interesser fra stater som USA, Kina og Rusland.

Ifølge ambassadøren savner danske myndigheder løsninger til at håndtere og udveksle klassificeret information, ligesom der i dag er mange steder, hvor behovet for at kommunikere sikkert ikke er dækket.

- Det ville være godt, hvis det var bredt ud flere steder i Udenrigsministeriet, end dér hvor det er nu. Ude på ambassaderne er det ikke alle steder, hvor man kan kommunikere fortroligt. Men det er også andre steder i centraladministrationen, som skal kunne have en krypteret sikker dialog, som alle mulige andre ikke sidder og lytter på, siger han.

Peter Taksøe-Jensen har som regeringens gransker af udenrigspolitik, netop udgivet rapporten "Dansk diplomati og forsvar i en brydningstid".

0 kommentarer
Vis kommentarer