Danske pædagoger strømmer til Norge

Pædagoger dropper ambitionen om at arbejde i Danmark og rejser til Norge. Ikke på grund af lønnen, men normeringerne

Danske pædagoger valfarter til vores naboland for at få arbejde. (Arkivfoto: Jacob Ehrbahn)
Danske pædagoger valfarter til vores naboland for at få arbejde. (Arkivfoto: Jacob Ehrbahn)

Danske pædagoger strømmer til Norge. Men det er ikke lønningerne i det olierige land, der trækker mest, lyder det.

Bedre arbejdsforhold i de norske institutioner, hvor normeringerne er markant højere end herhjemme, tiltrækker danske pædagoger, der har fået nok af stress og manglende tid til børnene.

Læs også: Pædagoger og lærere flygter til Norge

Flere hundrede pædagoger har allerede fået job i Norge, og der er ingen udsigt til, at det stopper lige foreløbigt.

- Vi mærker en stigende efterspørgsel på faglærte pædagoger til Norge. Vi har hele tiden ledige stillinger, og der er faktisk en situation lige nu, hvor vi kunne ansætte tre gange så mange, hvis vi kunne skaffe kandidaterne. Så der er gode muligheder for danske pædagoger i Norge, fastslår salgs- og marketingsdirektør Susan Nørgaard fra rekrutteringsbureauet Adecco.

Læs også: 4.500 færre pædagoger på et år

Det billede genkender Stein-Erik Linna, der er leder af Norgesprojektet; et samarbejde mellem Frederikshavn, Hjørring og Brønderslev Kommune om at skabe forbindelse mellem arbejdsmarkederne i Danmark og Norge. Faktisk er pædagoger den største faggruppe blandt danskere, som har fået et norsk job, siden projektet startede i november 2012.

- Pædagogerne er den klart største gruppe af de 70 forskellige faggrupper, vi har sendt af sted. Der er ikke guld på gaderne i Norge, men det åbner nogle jobmuligheder, uanset om du er ledig eller ej. For det er også folk i arbejde, som vælger at rejse derop, siger Stein-Erik Linna.

Han vurderer, at omkring 40 procent af pædagogerne, der rejser til Norge, er nyuddannede.

Læs også: Trods færre pædagoger: Forældre er tilfredse

I alt fik 108 danske pædagoger tilladelse til at arbejde i Norge i 2014. Det oplyser det norske Utdanningsdirektoratet. I 2013 var det 91 mod kun 21 og 13 de to foregående år.

Mere personale på stuerne
Herhjemme har debatten om normeringer raset endnu en gang, efter at det i begyndelsen af året kom frem, at antallet af børn pr. voksen i daginstitutionerne er steget med 58 procent siden 1986.

Og både Stein-Erik Linna og Susan Nørgaard oplever, at danske pædagoger bliver tiltrukket af bedre arbejdsforhold i Norge, hvor der er en bedre normering. For eksempel vil der på en stue med 14 børn fra nul til tre år normalt være to uddannede pædagoger og to medhjælpere. Og det gør en kæmpe forskel at være en voksen mere, siger Kirsten Larsen, der er teamleder i jobteamet i pædagogernes A-kasse, BUPL-A.

Læs også: Pædagog blev syg af forældres klager – misser erstatning

- Man bliver overrasket over, hvad de kan gøre med børnene deroppe – det er på et helt andet niveau. For når der er noget mere personale, så vil man opleve de pædagogiske muligheder helt anderledes, og det kan folk også mærke, når de kommer på besøg. Der er faktisk en kæmpe forskel på måden at arbejde på fra Danmark til Norge, siger hun.

Stress i Danmark – helt fin i Norge
Derfor er det ikke kun den højere løn, der får danske pædagoger til at trække mod Norge, fortæller Kirsten Larsen. Hun kender flere eksempler på personer, der er gået ned med stress af at arbejde som pædagoger i Danmark, men som er blevet glade for at arbejde i Norge.

Læs også: Katastrofalt: Ø kræver et minimum af pædagoger

- Vi oplever pædagoger herhjemme, for eksempel i SFO’er, som på et tidspunkt simpelthen ikke magter arbejdet mere, fordi de ikke har tid til at reagere på de børn, der har brug for dem. Man får ikke nok tilfredsstillelse ved sit arbejde, hvis man ikke når det, man egentlig synes, man skal. De er simpelthen udbrændt og kan ikke klare at arbejde som pædagog længere. Men i Norge kan de bedre klare det, fordi det er et helt andet tempo, fortæller Kirsten Larsen.

Læs også: Pædagog fik stress: 50.000 brugt på glimmer

Ledigheden for pædagoger på omkring fire procent er ikke specielt høj sammenlignet med andre grupper. Til gengæld havde 21 procent af de nyuddannede pædagoger sidste år ikke fundet arbejde efter seks måneder.

Derfor anbefaler A-kassen nyuddannede pædagoger, som kunne have mod på at rejse ud, at overveje et job i Norge.

Avisen.dk har været i kontakt med KL, der ikke ønsker udtale sig i sagen.

0 kommentarer
Vis kommentarer