Danske soldater midt i urin, blod og asbest: - Vi er nødt til at sige stop nu

Forholdene under en tjenestetur for danske soldater var så ulækre og kritisable, at Forsvarets største fagforening nu tager bladet fra munden

Klamme toiletter, blodige madrasser og forfærdelig mad er blot nogle af de ubehagelige oplevelser, som danske soldater fik på en tjenestetur i Tyskland. Privatfoto: Kasper Bundgaard Hammer
Klamme toiletter, blodige madrasser og forfærdelig mad er blot nogle af de ubehagelige oplevelser, som danske soldater fik på en tjenestetur i Tyskland. Privatfoto: Kasper Bundgaard Hammer

Blodplettede madrasser, overfyldte pissoirer, mangel på mad og asbestfyldte loftplader var blot nogle af de ting, der mødte medlemmer på en tjenesterejse i forbindelse med Nato-arrangementet Allied Spirit 2017.

Her boede de danske soldater i den sydtyske by Hohenfels nord for München. Forholdene var så kritisable, at CS, som Forsvaret største fagforening hedder, har rejst sagen over for Forsvarets Personalestyrelse.

Normalt er soldater vant til lidt af hvert. På øvelser lever de under de forhold, som de bliver budt på stedet, men sådan hænger det ikke sammen, når tropperne er på tjenesterejse, fortæller kommunikationsrådgiver hos Centralforeningen for Stampersonel, Aia Lykke:

- Hvis man tager på øvelse i en skov, er det klart, at man ligger i en skyttegrav eller i et mudderhul, men Forsvaret har selv defineret, at når man er på tjenesterejse, skal der være hotellignende standarder med adgang til bad, toilet og ordentlig morgenmad.

Du kan læse, hvilke regler der gælder, når Forsvarets medarbejdere er på en tjenesterejse her.

Artikel fortsætter under billedet..

Specielt toiletbesøget var ikke for sarte sjæle. Her flød toiletterne over med urin, og gulvet var fuld af snavs og papir. Privatfoto: Kasper Bundgaard Hammer
Specielt toiletbesøget var ikke for sarte sjæle. Her flød toiletterne over med urin, og gulvet var fuld af snavs og papir. Privatfoto: Kasper Bundgaard Hammer
 

Uværdige forhold
En af de personer, der deltog i øvelsen, var 27-årige Kasper Bundgaard Hammer. Han er rystet over de forhold, som soldaterne blev mødt af, og nu råber han vagt i gevær:

- Det her var simpelt hen for meget. Toiletterne var smurt ind i afføring, og badene lugtede kraftigt af urin. Der var skilte i sovesalene med advarsler om asbest i loftet, og vi havde hverken sprit eller toiletsæbe, som der virkelig var brug for.

- Nu var det den første gang, jeg var af sted, men det er åbenbart ikke første gang, at vi bliver spist af med elendige forhold, og det vil fortsætte, hvis vi ikke på et eller andet tidspunkt siger stop.

Militærfolk er normalt ikke sarte sjæle, men det her var ifølge Kasper Bundgaard Hammer for ekstremt, og det ødelagde fuldstændig turen for de danske soldater, forklarer han til Ekstra Bladet:

- Det, der faktisk rammer mig mest, er, at som soldater går vi rigtig meget op i vores arbejde. Vi tager gerne af sted, fordi det er en del af jobbet. Men når vi så får at vide, at vi skal bruge tre en halv uge i Tyskland, så synes jeg, det er at pisse på vores tjenesteiver og den velvilje, som vi kommer med, når vi skal bo på den måde.

Danske soldater skal på den samme tur i starten af det nye år, og her frygter Kasper Bundgaard Hammer, at soldaterne skal leve under samme vilkår.

Så slemt var det

*Hotellet' i den tyske by Hohenfels var noget af et mareridt for de danske soldater, der deltog på tjenesteturen. Her kan du læse, hvor elendige forholdene var:

Indkvartering på 70-mandsstuer

Snavsede og hullede madrasser – nogle med blodpletter

Ingen sengetøj, dyner, hovedpuder eller håndklæder

Ingen skabe eller andre opbevaringsmuligheder til ejendele

8 pissoirer (jævnligt overfyldte), 8 toiletter (som ikke kunne låses), 8 brusere til 500 mand – mindst 100 meter udendørs gang fra sovesalen

Mudder og papir på gulvene i baderum på grund af manglende rengøring

Ingen mulighed for opbevaring af ejendele under badning i baderum. De måtte efterlades uden opsyn udenfor baderummet

Mangel på sæbe på grund af utilstrækkelig opfyldning

Mangel på MREs som udgjorde frokost og mangel på aftensmad

Lofterne bestod af gamle asbestplader

 

Kilde: Central  for Stampersonel

I sovesalene hang der advarsler om, at man skulle opholde sig minimalt i rummet på grund af asbest i loftet. Privatfoto: Kasper Bundgaard Hammer
I sovesalene hang der advarsler om, at man skulle opholde sig minimalt i rummet på grund af asbest i loftet. Privatfoto: Kasper Bundgaard Hammer

Hertil og ikke længere
Hos soldaternes fagforening CS er man så utilfreds med de dårlige indkvarteringsforhold, som deres medlemmer bliver mødt med på tjenesterejser, at de har fået nok. Formand Jesper K. Hansen mener ikke længere, at han kan tie problemet ihjel:

- Det var langt ud over grænserne for, hvad der er anstændigt. Normalt brokker vi os jo ikke, men vi er nødt til at sige stop nu, og derfor går vi ud med det her. Jeg kan ikke gå tilbage til mine medlemmer og sige, at de skal forvente samme forhold, når de skal af sted igen på den anden side af nytåret.

Han mener, at Forsvaret er nødt til at gå i dialog med fagforeningen for at få løst problemerne, så soldaterne kan få de lovede forhold på deres tjenesteture, fortæller han til Ekstra Bladet:

- Vi beder ikke om store, dyre hoteller, men blot at få de forhold, som vi er blevet stillet i udsigt af Forsvaret. Jeg forventer, at vi kan løse det her før turen i januar. Vi går kommandovejen, derfor har vi klaget til Forsvarets Personalstyrelse, og så håber vi på at få en god dialog.  

Hos Personalestyrelsen bekræfter kommunikationschefen, Thomas Ilsøe-Mikkelsen, at man er bekendt med sagen, men det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer.

Se alle billederne af de danske soldaters indkvarteringsforhold under tjenesterejsen i Tyskland:

Privatfoto
Privatfoto
 

Privatfoto
Privatfoto
 

Privatfoto
Privatfoto
 

Privatfoto
Privatfoto
 

Privatfoto
Privatfoto
 

 

248 kommentarer
Vis kommentarer