- Hajen var så tæt på os, at den kunne have bidt os i fødderne. Den svømmede lige forbi os!
Den danske turist Henrik D. og hans datter Malene og masser af andre badegæster blev i dag ved 16-tiden jaget i land af en halvanden til to meter lang blåhaj ud for Can Pastilla. Det er en af den spanske ø Mallorcas mest populære badestrande, og danner hvert år ramme om tusinder af danske turisters daseferie.
I går mindede stemningen i et par minutter mest af alt om en scene fra skrækfilmen 'Dødens Gab'.
- Vi hørte råb og skrig, og kort efter begyndte livredderne at fløjte og sørge for, at folk bragte sig i sikkerhed på vandcykler eller op på stranden, fortæller den 54-årige turist fra København Ekstra Bladet i en telefonsamtale fra den ellers så idylliske ferieø.
Pludselig var hajen væk
I den dramatiske stemning med grupper af flygtende turister omkring sig var Henrik D. cool og rådsnar nok til at tage nærbilleder og filme et af havets mest frygtede rovdyr, mens den baskede i strandkanten.
Hajen bugtede sig derefter tilbage på dybt vand. Danskeren vurderer, at den fem minutter efter alarmen var ude af syne igen.
- Jeg aner ikke, hvor mange, der var i vandet. Men alle skyndte sig at følge livreddernes anvisninger og kravle i land. Der var egentlig ikke panik. Min oplevelse var, at de fleste havde det som mig. Jeg var mere nysgerrig. Det var en utrolig oplevelse.
- Tør I gå i vandet igen?
- Ja, men vi er nok mere vågne, før vi bader, og der er meget få badegæster lige nu (klokken 17.30, red.), lyder Henrik D.'s forklaring.
Den danske turist bed mærke i, at der ikke var redningsbåde i vandet, og han så heller ikke helikoptere. Men han er imponeret over livreddernes ro og professionalisme.
Svenskere ramt af panik
Mallorcas lokalbefolkning og turister blev allerede lørdag eftermiddag varslet af den første hajalarm, og den svenske avis Expressen kunne i går berette om panik blandt svenske badegæster ved stranden Illetes få kilometer vest for Can Pastilla på Mallorcas sydlige kyststrækning.
- Aldrig har jeg set en strand blive ryddet så hurtigt, forklarede det britiske øjenvidne Tim Prottey-Jones på Twitter under et billede af den vildfarne blåhaj.
De mallorcinske myndigheder har ifølge diariodemallorca.es sat en undersøgelse i værk. Men det er endnu ikke lykkedes at finde eller opspore hajen. Ingen mennesker er blevet bidt, og der er ingen beretninger om, at badegæster har været i direkte berøring med dyrets finner eller hale.
Blåhajer lever normalt af skaldyr og blæksprutter og trives bedste i havdybderne. En voksen blåhaj kan blive op til tre meter lang og veje 80 kilo.
Ekspert: Hajen må være syg
Lars Olsen, havbiolog med fast ansættelse på Den Blå Planet, har set et fotografi af den haj eller de hajer, der i øjeblikket cirkulerer omkring og opskræmmer turister ved de mallorcinske badestrande.
Havbiologen ønsker ikke at skabe panik og fraråde folk at bade i farvandet omkring Mallorca. Han opfordrer dog folk til at være forsigtige og sørge for at komme på land eller svømme væk.
- Det er bestemt ikke hysterisk. Man skal have stor respekt for blåhajer i den størrelse. De er lynhurtige og slangeagtige i bevægelserne. En blåhaj kan jo vende på en femøre, og blåhajer har før angrebet og bidt mennesker, især hvis der er mad i farvandet. Det kunne være et ådsel, en stor død fisk. Det kan anspore den type hajer til at bide. Man skal selvfølgelig ikke hive blåhajer i halen, men jeg tvivler på, at de spontant kan finde på at gå til angreb, siger Lars Olsen.
Ikke på stranden for at jage
Den danske hajekspert er overbevist om, at der er tale om en blåhaj med de karakteristiske store brystfinner og den lille rygfinne. Han er næsten lige så sikker på, at det er en enkeltståenede, syg haj, som blander sig med badegæsterne.
Lars Olsen anfører, at blåhajer normalt er oceangående dyr, som ikke interesserer sig for meget andet end blæksprutter og andet bytte i havdybderne.
- Men bliver de syge, opfører de sig nogle gange unormalt og kan finde på at søge ind mod land. Og har jeg ret i, at det er den samme enkeltstående haj, vil jeg ikke være så nervøs. I så fald er der ikke så stor en risiko. Den er ikke søgt på land for at spise mennesker og jage. Den fejler et eller andet og er derfor komme væk fra sit sædvanlige miljø.