Danske unge er nummer 1 ... i druk!

Forældre og skoler må sammen få danske unges alkoholforbrug ned på europæisk niveau, siger Sundhedsstyrelsen

(Polfoto)
(Polfoto)
Følg Samfund

En europæisk undersøgelse af 15-16-åriges forhold til alkohol, rygning og stoffer bekræfter med skræmmende tydelighed, at danske unge har et meget grænsesøgende forhold til alkohol.

Sådan lyder konklusionen fra chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm i kølvandet af resultaterne fra undersøgelsen European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (Espad).

- Selv om forbruget blandt de 15-16-årige i Danmark er svagt faldende i perioden fra 1999 til 2015, så viser undersøgelsen, at danske unge skiller sig meget ud fra unge i de andre både nordiske og europæiske lande, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Mens det gennemsnitligt er cirka 80 procent af de europæiske unge, der overhovedet drikker alkohol, så er det cirka 92 procent af de danske unge.

I de andre nordiske lande svinger andelen fra 35 procent i Island over 57 procent i Norge til 65 procent i Sverige og 74 procent i Finland.

- Det er jo ikke en naturlov, at man skal drikke alkohol, og slet ikke som ung, hvor hjernen stadig er i gang med at udvikle sig. Der er behov for at vurdere både hos forældre og i skoler, hvilke signaler man sender til de unge om alkohol og få snakket sammen også forældrene imellem.

- Det er meget bekymrende, at alkoholforbruget blandt 15-16-årige er så udbredt, at man risikerer at føle sig udelukket, hvis man ikke drikker, siger Kit Broholm.

I 2015 var det i gennemsnit 13 procent af de europæiske unge, der havde drukket sig fulde inden for den seneste måned. I Norge er det otte procent, i Sverige er det ni procent, og blandt danske unge er det 32 procent.

- Når de danske unge uden nogen konkurrence ligger helt i top, når det gælder at drikke sig fuld, så må det give anledning til overvejelser om, hvilke signaler vi som forældre, men også som samfund, sender til de unge, siger Kit Broholm.

Espad-undersøgelsen bliver gennemført i 35 lande hvert fjerde år.

Seneste nyt

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.