Annonce:
Annonce:

Danske unge siger nej: Det finder de sig ikke i

Der stilles større krav til arbejdsgiverne, viser en ny undersøgelse

Danske unge er gode til at sige fra, hvis de ikke er tilfredse med en arbejdsopgave, viser ny undersøgelse. Arkivfoto: Sebastian Kahnert, Ritzau Scanpix
Danske unge er gode til at sige fra, hvis de ikke er tilfredse med en arbejdsopgave, viser ny undersøgelse. Arkivfoto: Sebastian Kahnert, Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Den yngste generation på det danske arbejdsmarked siger i overvejende grad fra, hvis en arbejdsopgave overskrider deres grænser.

Det viser en ny undersøgelse fra revisionsselskabet Deloitte, skriver Finans.

Hele 62 procent af de adspurgte danskere fra generation Z - som er født mellem 1997 og 2012 - svarer, at de har sagt nej til arbejdsopgaver eller til en arbejdsgiver, hvis forespørgslen har overskredet deres personlige overbevisninger.

Af eksempler kan det handle om klima, herunder arbejde med fossile brændstoffer eller religiøse overbevisninger, der gør, at man bliver nødt til at sige stop, fortæller Camilla Kruse, talentleder og partner i Deloitte, til mediet.

Til samme spørgsmål har 44 procent af de 'globale' generation Z'ere svaret, at de har sagt fra. Blandt de danske millennials - som er født mellem 1981 og 1996 - drejer det sig om 46 procent.

Annonce:

Større krav til arbejdsgiver
Ifølge Mette Lykke Nielsen, der er ungdomsforsker på Aalborg Universitet, ligger noget af forklaringen i, at de danske generation Z'ere, der har studie- og fritidsjob, kan stille højere krav til arbejdsgiver, da de ikke nødvendigvis er afhængige af deres indtægter på samme måde som dem i en fuldtidsstilling.

Men der kan også være andre forklaringer.

- Vi er i en situation nu, hvor der er en lille ungdomsgeneration, og de er meget veluddannede, så der er efterspørgsel på dem. Det betyder jo også, at man kan stille nogle flere krav til sin arbejdsgiver, siger Mette Lykke Nielsen til Finans.

Noget af det, de unge over hele verden prioriterer i deres arbejdsliv, er bæredygtighed, god ledelse og mental sundhed.

I omegnen af 22.000 personer fra hele verden har deltaget i Deloittes undersøgelse. Omkring 14.500 fra generation Z og cirka 8.400 millennials.

701 danskere har svaret på spørgsmålene.

En af de millennials, der er spændt hårdt for i sit arbejde, er LA-politikeren Alex Vanopslagh. Han måtte sygemeldes og fortæller, hvordan han har det i dag.

Har du sagt nej til en arbejdsopgave grundet personlig overbevisning?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: