Danske virksomheder misbrugt i fupbeskeder: Derfor skal du være opmærksom

Den seneste fupbesked kommer fra selvsamme nummer, som PostNord plejer at bruge, når de skriver til kunderne. Derfor skal man tjekke pakkens nummer, advarer de

Den danske sammenslutning af supermarkedskæder forsikre, at de ikke har nogen undersøgelse i samarbejde med PostNord for tiden. Privatfoto
Den danske sammenslutning af supermarkedskæder forsikre, at de ikke har nogen undersøgelse i samarbejde med PostNord for tiden. Privatfoto
Følg Samfund

Det vrimler med falske sms'er, mails og telefonopkald for tiden.

Men det kan være ekstremt svært at gennemskue, hvornår der er tale om fup eller fakta. I de seneste fupbeskeder, som Ekstra Bladet fredag er blevet bekendt med, er især PostNords kunder i risikozonen for at blive fuppet.

Her får man nemlig falske beskeder sendt til sin telefon fra det nummer, som man før normalt har fået en reel besked om pakkeafhentning fra. Men beskeden, der linker videre til en meget indbydende undersøgelse fra detailkæden Coop, er altså falsk, slår både PostNord og Coop fast.

Ubehageligt for os
Ekstra Bladet har været i kontakt med de to danske virksomheder, der afviser at have andel i beskederne. Hos Coop kommer nyheden om de falske beskeder endda som et chok, fortæller informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

- Det er ubehageligt for mange, der modtager dem, og som klikker på links. Derfor er det også ubehageligt for os, fordi man tror, vi står bag. Vi gør, hvad vi kan for at stoppe disse beskeder, men der dukker hele tiden nye op. Derfor råder vi folk til at slette disse mails eller sms'er med det samme.

Hos PostNord er man til gengæld bekendt med de nyeste fupbeskeder, der cirkulerer i netop disse dage, siger kommunikationschef Morten O. Nielsen.

- Vi kender godt til de her beskeder, der er i omløb lige nu. På vores hjemmeside kan man se alle eksempler på fupbeskeder, og der har vi også lagt den her på i går.

Fupbeskeden kan snyde mange, fordi den kommer fra det samme nummer, som PostNord normalt bruger, når de meddeler danskere om, at deres pakke er på vej.

- Svindlerne er så snu, at de kan lægge sig ind i den her eksisterende beskedtråd, der er fra os, forklarer Morten O. Nielsen til Ekstra Bladet.

Sådan ser den nyeste fupbesked fra 'PostNord' ud. Trykker man på linket, bliver man ført ind på en hjemmeside, der ved første øjekast ligner detailkæden Coops. Der er dog tale om ren svindel, siger begge virksomheder. Privatfoto
Sådan ser den nyeste fupbesked fra 'PostNord' ud. Trykker man på linket, bliver man ført ind på en hjemmeside, der ved første øjekast ligner detailkæden Coops. Der er dog tale om ren svindel, siger begge virksomheder. Privatfoto

Falske beskeder i omløb: Åbn ikke dette link

Det skal du gøre
Det kan i visse tilfælde bliver en dyr fornøjelse at åbne fupbeskeder over mail eller telefonen. Man risikerer nemlig at få misbrugt personlige oplysninger og i værste fald blive franarret sine kreditkortsoplysninger.

Kommunikationschefen ved PostNord understreger dog over for Ekstra Bladet, at der er enkelte og gode råd til, hvordan man undgår at blive taget ved næsen.

- De to bedste råd, vi kan give, er, at man ikke klikker på nogen links, hvis man er i tvivl, om den er fra PostNord. Så skal man også altid tjekke det pakkenummer, der ofte er i beskeden, ved at taste det ind i vores tracking-system på vores hjemmeside eller i vores app.

Voksende problem
Begge virksomheder er dagligt i kontakt med tusindvis af danske forbrugere. De fastslår over for Ekstra Bladet, at de i højere grad end før oplever at blive misbrugt i falske beskeder på nettet og over sms'er.

- Denne falske sms har vi endnu ikke hørt om endnu. Men problemet med falske mails og sms'er har været voksende, særligt de seneste måneder. Vi har derfor oprettet denne side, hvor vi advarer kunder og medlemmer om dem, siger Jens Juul Nielsen.

PostNord fortæller også, at de bare inden for det seneste år har haft flere lignende sager, hvor danskere har modtaget mails, som indeholder giftige links, der ikke må åbnes.

I april skrev Ekstra Bladet om snydebeskeder fra det danske postfirma. Og senest har virksomheden selv været ude at advare folk om fupbeskeder på Facebook i oktober.

Det stopper aldrig: Postnord ramt af ny bølge af fup

Bølge af Apple-svindel rammer Danmark: Slet omgående denne sms

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind