Dansker er alene og uden ilt på vej mod toppen af Everest

27-årig kan blive første dansker til at klare udfordrende rute op ad Mount Everest alene og uden kunstig ilt

27-årige Rasmus Kragh satte sig for omkring halvandet år siden et mål. Han ville bestige verdens højeste bjerg helt alene uden kunstig ilt.

Ruten skulle gå op ad bjergets nordside i Tibet, som er mere isoleret, krævende og koldere end den nepalesiske side.

Hvis alt går vel, når Rasmus Kragh Mount Everests tinde mandag morgen. Klarer han det, bliver han den første dansker i et eksklusivt selskab på færre end ti personer.

Det fortæller Michael Møllegaard, der er en del af projektet "Viborg på Toppen". Bjergbestigeren har arrangeret turen med hjælp fra Michael Møllegaard og Niels Ole Pedersen.

Michael Møllegaard er løbende i kontakt med 27-årige Rasmus Kragh.

- Det lyder, som om det går fuldstændig, som det skal. Mit indtryk er, at han er så fit og så klar, som han kan være, siger Michael Møllegaard, der hovedsageligt står for markedsføringen af turen og bjergbestigerens sociale medier.

Som forberedelse til at klare turen op ad Everest på 8848 meter besteg Rasmus Kragh verdens 8. højeste bjerg, Manaslu i Nepal, og 6. højeste bjerg, Cho Oyui Himalaya. Han nåede begge toppe alene og uden brug af kunstig ilt.

Ifølge Michael Møllegaard har han også brugt omkring halvanden måned på at tage flere ture op og ned ad Mount Everest for at vende sin krop til højden og iltmængden.

Flyder med lig: Derfor er det så farligt at bestige Mount Everest

Der kan forekomme højdesyge, hvis kroppen ikke når at tilpasse sig til den tynde luft i store højder.

For Rasmus Kragh er den største fare ifølge Møllegaard, at han er afsted uden kunstig ilt.

Bjergbestigeren valgte at tage turen, fordi det kun er lykkedes få at nå bjergets tinde alene og uden kunstig ilt.

- Han gør det, fordi det ikke er noget, ret mange andre har gjort. Rasmus er en, som godt kan lidt at udfordre sig selv og prøve sine grænser af.

- Rasmus' ønske og ambition har været at bestige bjerget "så ægte som muligt" uden hjælpemidler som kunstig ilt, siger han om den tidligere eliteløber på landsholdet.

Når den 27-årige bjergbestiger når toppen af verdens højeste bjerg, bliver han kun deroppe i kort tid. Der er så lidt ilt, at Rasmus Kragh højst bliver 5, 10 eller 15 minutter øverst på bjergets tinde, fortæller Michael Møllegaard.

288 bjergbestigere er døde på Mount Everest, siden bjerget blev besteget første gang i 1953 af Edmund Hillary og hans lokale bjergguide, som kaldes en sherpa, Tenzing Norgay.

Rejsen mod toppen

Danske Rasmus Kragh har 30. marts pakket sin rygsæk og er rejst til Nepal, hvor han er begyndt sin bestigning af Mount Everest. Hans ekspedition er sat til at vare omkring to måneder.

Inden for de kommende dage forventes han at tage turen helt til toppen - 8848 meter over havets overflade.

For at tilvænne sig til højderne bestiger han bjerget i etaper og sover derfor i en lavere højde, end han har været i løbet af dagen. Vejen op ad bjerget foregår ved at stige gradvis og vende kroppen til højden.

'Dødszonen', som det sidste stykkek kaldes, starter i 8000 meters højde. Her er der ikke meget ilt, hvilket gør at kroppen arbejder på højtryk og gør situationen farlig.

Den 27-årige dansker begiver sig op ad bjergets nordside uden kunstig ilt, hvilket kun 200 andre personer har gennemført før ham.

Dansker mod toppen af Mount Everest uden ilt: Min krop brød sammen

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvilke voldsomme fysiske udfordringer der er forbundet med rejsen til toppen - læs eller genlæs det her.