Dansker jagter sin ukendte mor: Endte på LIVE-tv med millioner af seere

35-årige Peter Anand Roed er taget til Indien for at finde sine biologiske forældre - med et sin fødselsattest og en børnehjemsadresse som eneste spor

35-årige Peter Anand Roed sammen med tv-værten fra det LIVE-program han pludselig var en del af. (Privatfoto)
35-årige Peter Anand Roed sammen med tv-værten fra det LIVE-program han pludselig var en del af. (Privatfoto)

For 35 år siden tog Peter Anand Roed den lange flyve tur fra Indien til Danmark. Hans første flyvetur nogensinde. Et døgns tid forinden var han blevet hentet på børnehjemmet i Indien, og et nyt og bedre liv skulle til at begynde for den lille dreng. Med på turen var en kvinde, der skulle aflevere Peter til to, for ham, helt fremmede mennesker.

Peter var blot fem måneder gammel og skulle snart møde sin nye mor og far for første gang i lufthavnen i København.

Artiklen fortsætter under billedet:

Peter for 35 år siden, da han lige var kommet til Danmark og for første gang mødte sin nye mor i lufthavnen i København. (Privatfoto)
Peter for 35 år siden, da han lige var kommet til Danmark og for første gang mødte sin nye mor i lufthavnen i København. (Privatfoto)
 

I dag, 35 år efter den lange rejse fra børnehjemmet i Indien, er han vendt tilbage. Med håbet om at finde ud af, 'hvor han kommer fra'. Og måske finde sin biologiske far og mor...

- For mange år siden søgte jeg faktisk ind for at deltage i Sporløs(DR-program, red.), men det endte med, at de ikke kunne operere i Indien, fordi det var for svært at få lov at filme hernede. Efterfølgende er jeg meget glad for, at det endte med, at jeg ikke var med. For der kunne jeg ikke selv styre, hvad der kommer med, og hvad man gerne vil have, forklarer Peter.

Men efter at have tumlet med ideen om at finde sin biologiske forældre i mange år, traf Peter endelig beslutningen.

Han ville tage tilbage til Indien og forfølge de få ledetråde, han havde. Han havde en utydelig, håndskrevet fødselsattest og adressen på det børnehjem, hvor han boede, da han var få måneder gammel.

Han fik kæresten med på idéen, fik arrangeret pasning til børnene på 6 og 9 år og bookede en flybillet uden mulighed for afbestilling - så han ikke kunne få kolde fødder og fortryde.

- Jeg har slet ikke forberedt mig. Folk sagde, at jeg skulle forberede mig, men i stedet for at lave en masse research på forhånd, tænkte jeg, at nu tager jeg af sted, og så tager jeg det som en oplevelse.

Peter tog af sted sammen med kæresten den 10. oktober og tager først tilbage til Danmark igen den 27. oktober - forhåbentligt efter at have fundet frem til nogle af sine familiemedlemmer.

Fik en ny letlæselig fødselsattest
Den håndskrevne fødselsattest, Peter havde med til Indien, var meget svær at læse, men det lykkedes ham, at få udstedt en ny letlæselig attest.

- På den nye attest kunne man tydeligt læse min mors navn og min fars navn. Så har jeg noget noget konkret at gå videre med, fortæller han.

Peter og kæresten prøvede at få hul igennem flere steder - med den nye fødselsattest i hånden. Men rimelig hurtigt tegnede der sig et klart billede af, at de ikke skulle gøre sig nogen forhåbninger om at komme i kontakt med Peters biologiske far.

- Alle de steder, vi har været, har vi fået at vide, at min far er død. Det var han allerede, før jeg blev født, og det var derfor, jeg blev afleveret på børnehjemmet. Jeg blev ikke rigtig ked af det, da det nok også var noget lignende, jeg havde regnet med. For hvis de havde haft penge nok, og havde været sammen, var jeg jo nok ikke blevet afleveret på et børnehjem, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet:

Peters nye fødselsattest, som er en vigtig ledetråd i hans søgen efter sin mor i Indien. (Privatfoto)
Peters nye fødselsattest, som er en vigtig ledetråd i hans søgen efter sin mor i Indien. (Privatfoto)
 

Det står dog ikke nedskrevet nogen steder, at faderen rent faktisk er død, men mange har uafhængigt af hinanden bekræftet det. Så det er det Peter forholder sig til og går ud fra nu.

Besøgte sit gamle børnehjem
Et af de få spor Peter har at gå efter, er adressen på det børnehjem, hvor han boede som spæd.

- Forleden var vi inde på børnehjemmet. Vi mødte en masse børn og snakkede med dem. Da jeg så dem, tænkte jeg, at det kunne have været mig, der havde været der længere tid. Jeg blev vist rundt, og fik vist de senge, hvor jeg formentligt havde ligget dengang. De var ikke blevet skiftet ud siden. Hele besøget bragte da en del følelser frem, siger han.

Men desværre arbejdede der ikke længere ansatte på børnehjemmet, som også var der for 35 år siden. De som havde arbejdet der længst, havde kun været der i 12 år. Besøget var en god oplevelse, men gav desværre ikke Peter noget nyt at gå efter i forhold til at finde sin mor.

- Der er en dame, som jeg har haft kontakt med. Hende der bragte mig fra Indien til Danmark, da jeg var lille. Hende har vi mødt hernede, men hun kunne åbenbart ikke hjælpe os. Hun var ret afvisende, og sagde bare, at staten ikke ville have det. Så hun var ikke interesseret i at hjælpe mig, siger Peter.

Endte pludselig på LIVE-tv
For at komme videre med de få ledetråde, han havde, fik Peter en idé. Han ville tage kontakt til en tv-station. Måske kunne de lave en lille historie om hans søgen, eller hjælpe ham videre på anden vis.

- Jeg spurgte på vores hotel, om de kunne hjælpe med at komme i kontakt med en tv-station, men de sagde bare, at det kunne ikke lade sig gøre. Så vi tog bare selv derud. Jeg havde selv et kamera med, og vi filmede lidt og lod bare som om, at vi selv var tv-folk og gik ind. Da vi kom ind, grinede de bare lidt af det, og vi fik at vide, at vi ikke måtte filme der, siger Peter.

Han fik nogle af de ansatte på tv-stationen i tale, og efter cirka en times tid, gik det stærkt.

- De filmede lidt, og pludselig skulle vi i 'makeuppen', inden vi skulle ind i et studie. De prøvede at sminke min hud helt lys. Og de prøvede også at rede mit hår helt fladt. Så sagde jeg bare; 'don't touch my hair', griner Peter.

- Pludselig sidder vi i studiet til en halv times LIVE-program hos dem, hvor seerne ringede ind og stillede spørgsmål og kom med gode råd undervejs. Så vidt jeg har forstået er det den 2. største tv-station i Indien. Det vilde var, at jeg anede ikke, at det var live. Men så begyndte folk at ringe ind, så gik det op for mig.

Danske Peter med de indiske rødder var åbenbart et hit hos seerne. Flere tog hans historie til sig og ringede ind for at hjælpe ham med at finde sin biologiske mor.

- Det er lidt vildt, at folk ringede ind, for at tale med mig. En ringede ind og fortalte, at der findes et register, hvor man kan slå navne op. Så mellem nogle af sine LIVE-udsendelser, satte tv-værten sig ned og hjalp mig med at slå mine forældres navne op i registret. Så nu har vi navnene på 19 personer at gå efter, fortæller han.

Men da Peter overhovedet ikke taler eller forstår indisk, har han nu allieret sig med en lokal journalist, der tager med ud i nogle af de områder, for nogle af de 19 personer, der kunne være Peters biologiske mor, bor.

Og alle 19 navne er alle i det område Peter befinder sig i Bangalore.

Og Peter lægger da heller ikke skjul på, at han er lidt spændt.

- Jeg kan da godt mærke, at så kommer det tæt på nu.

Det kan jo være, at HUN ikke ønsker kontakt
- Hvad vil du gøre, hvis finder din mor?

- De tanker har jeg slet ikke gjort mig. Så tror jeg bare, at jeg ville blive skuffet. Men selvfølgelig, hvis jeg fandt hende, så ville jeg ikke bare dukke og sige hej, og så smutte igen. Jeg ville se, om jeg kunne hjælpe hende. Og jeg ville da gerne høre, hvorfor hun måtte give mig fra sig - og hvad der skete dengang, forklarer han.

Noget Peter dog har gjort sig nogle tanker om er, at en mor nok ikke med glæde giver sit barn fra sig.

- Jeg kan huske, at jeg så et afsnit af 'Sporløs' på tv, hvor de fandt frem til en mor, der i 25 år havde gået rundt med et billede sin søn i sin pung i alle de år. Det synes jeg, er rørende. Det er et bevis på, at det kan godt være, at man har givet sit barn væk, men man har ikke givet det væk af egen fri vilje. Det er der som regel nogle grunde til, siger han.

- Hende der er i Danmark - det er min mor. Jeg er her for at finde ud af, om der er nogle rødder og opleve mit land. Men hvis jeg finder frem til min biologiske mor, vil jeg da være rigtig glad. Jeg vil gerne se, hvordan hun ser ud.

- Kunne du forestille dig at invitere hende til Danmark, hvis du finder hende? Så hun kan se din familie?

- Det ved jeg ikke. Det må jeg tage stilling til, hvis jeg finder hende. Det kan jo også være, at hun ikke vil have kontakt. Men det er ikke sådan, at jeg tænker, at nu får mine børn en ny farmor. Det kan jo også være, at jeg finder frem til en ny halvbror eller halvfætter. Jeg tager bare det hele, som det kommer.

1 af 4 Peter for 35 år siden, da han lige var kommet til Danmark og for første gang mødte sin nye mor i lufthavnen i København. (Privatfoto)
2 af 4 Peters nye fødselsattest, som er en vigtig ledetråd i hans søgen efter sin mor i Indien. (Privatfoto)
3 af 4 En lokal avis har også omtalt Peters søgen. (Privatfoto)
4 af 4 35-årige Peter Anand Roed sammen med tv-værten fra det LIVE-program han pludselig var en del af. (Privatfoto)
74 kommentarer
Vis kommentarer