Dansker kan have smittet andre flypassagerer

En dansk mand har fået konstateret mæslinger, og det lader til, at han kan have smittet en række andre passagerer under en flyrejse

Arkivfoto: Mæslinger kan skabe store plamager på huden. Foto: Shutterstock
Arkivfoto: Mæslinger kan skabe store plamager på huden. Foto: Shutterstock

Statens Serum Institut er i gang med at kortlægge, hvor mange personer en dansk mand kan have smittet, efter han selv er blevet diagnosticeret med mæslinger.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse. Manden har under sin rejse i asien skiftet fly i Doha, Qatar og er fløjet videre til København samme dag.

Det er passagerer fra Qatar Airways, flynummer QR 0163, fra Doha til Kastrup med planlagt ankomst mandag den 27. januar 2020 kl. 20.25, som kan være blevet udsat for smitte.

'Den maksimale inkubationstid for mæslinger er 18 dage (gennemsnitligt 10-11 dage). Hvis personen inden for dette tidsrum får symptomer svarende til mæslinger, er det vigtigt at ringe til egen læge eller lægevagten og fortælle, at man har været udsat for smitte med mæslinger”, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut (SSI).'

Læger skal være opmærksomme
Hvis man oplever symptomer på mæslinger og har rejst med det pågældende fly, skal man melde sig til sundhedsmyndigheder.

Sygdommen blev konstateret på Hvidovre Hospital 31. januar. I pressemeddelelsen er der også en opfordring til læger i københavnsområdet til at være ekstra opmærksomme på sådanne patienter.

Så farligt er mæslinger

Mæslinger er en ekstremt smitsom luftbåren virus. Den smitter blandt andet via hoste. Viruspartiklerne kan blive hængende i op mod to timer, og man kan dermed blive smittet uden overhovedet at have været i nærheden af den smittede person.

Mæslinger viser sig ved feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys. Tre til fire dage ses et udslæt, som starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

En ud af 15 mæslingesmittede får mellemørebetændelse.

Lungebetændelse ses en ud af 25 med mæslinger.

Hjernebetændelse vil ses hos 1 ud af 2500 med mæslinger.

Blodplademangel vil ses hos 1 ud af 3500 med mæslinger.

Takket være de gode hospitalsforhold, vil få børn dø af mæslinger i Danmark.

Alligevel vil mæslinger koste en ud af 2.500-3.000 livet. Dødeligheden er væsentligt højere i udviklingslande: Her dør mellem en og fem ud af 100 mæslingetilfælde.

(Kilde: Statens Serum Institut)