Dansker på Hawaii: Falsk missilalarm fik folk til at tro de skulle dø

Forfatter Christian Mørk havde lige sat sig til morgenbordet, da sms fra civilforsvaret blev sendt til mange mobiltelefoner på Hawaii

Christian Mørk har taget et screenshot af den besked, som indløb på hans mors mobiltelefon. Beskeden blev modtaget klokken 8.07 lokal tid, hvor mange var på vej på arbejde. Privatfotos
Christian Mørk har taget et screenshot af den besked, som indløb på hans mors mobiltelefon. Beskeden blev modtaget klokken 8.07 lokal tid, hvor mange var på vej på arbejde. Privatfotos

Forfatter Christian Mørk fik ikke brug for morgenkaffen for at blive klar i hovedet, da han lørdag morgen havde sat sig til morgenbordet i Honolulu-forstaden Waikiki på Hawaii, hvor han opholder sig lige for tiden med det bogprojekt, som han arbejder på.

Det fortæller han til Ekstra Bladet halvanden time efter, at det lokale medlem af kongressen Tulsi Gabbard har meldt ud, at civilforsvaret på Hawaii ved en fejl er kommet til at sende en sms ud til tusindvis af mennesker. De blev advaret om, at et ballistisk atommissil kunne slå ned på øen, hvornår det skulle være.

- Klokken var 8.10 (19.10 dansk tid), da min mor kom ned og viste mig beskeden. Hun havde fået den som den første på sin telefon. Hun spurgte mig, hvad det var for noget. Jeg tænkte med det samme, at det måtte være fake, siger Christian Mørk til Ekstra Bladet.

- Det gjorde jeg, fordi der ikke var nogen alarmer. Som noget nyt er der installeret atomalarmer på Hawaii, og der var ingen af dem, der var aktiveret, siger Christian Mørk videre.

Der skulle imidlertid gå næsten et kvarter, før man fra officiel side på Hawaii fik meldt ud, at der var tale om falsk alarm. Inden da var der optræk til panik mange steder på Hawaii, fortæller Christian Mørk, som selv fik flere sms'er fra bekymrede bekendte.

Falsk missil-alarm på Hawaii: Trykkede på forkert knap

En af Christian Mørks kvindelige bekendte skrev til ham, at hun var i en roklub, hvor hun havde barrikaderet sig i kælderen med en flok teenagepiger.

- De troede, de skulle dø allesammen, forklarer Christian Mørk.

- Rigtig mange var begyndt at panikke. Folk var på vej på arbejde på det tidspunkt. Det var ikke sådan en Godzilla-alarm, som gjorde, at folk kørte ind i hinanden for at komme væk. Men det var ikke tydeligt i en lang periode, at der var tale om en fejl, siger Christian Mørk videre.

Christian Mørk har sendt et screenshot til Ekstra Bladet af den mobilbesked, som tikkede ind på hans mors mobiltelefon. Selv nåede han ikke at få nogen besked på sin telefon.

- Det er altså ikke alle, som har fået beskeden. Men mange har. Jeg har også fået en sms fra en bekendt, der bor på en af de andre øer hernede. Han havde også fået beskeden, siger Christian Mørk.

Christian Mørk fortæller videre, at Civilforsvaret på Hawaii har taget ansvaret for den falske alarm på sig. Det er kommet frem, at der har været afviklet en test. Det er under testen, at sms-beskeden er blevet sendt af sted ved en fejl.

- I disse fake news-tider, er det altså vigtigt, at man kan stole på de meldinger, man får. Tænk hvis Nordkorea Gud forbyde det pludselig en dag finder ud af at styre et missil mod Hawaii, og ingen tror på den advarsel, der bliver sendt ud. Det vil jo være forfærdeligt, jo. Jeg er sikker på, at nogen sidder med rigtig røde ører nu. Mon ikke der er nogen, der risikerer at miste jobbet, spørger Christian Mørk retorisk.

Der er cirka 7500 kilometer hav mellem Hawaii og Nordkorea.

Falsk missil-alarm på Hawaii: Trykkede på forkert knap

Et sms-varsel om, at et ballistisk missil truer Hawaii, skabte lørdag panik.

Men det var i virkeligheden en falsk alarm. Det oplyser beredskabsmyndighederne ifølge flere amerikanske medier, heriblandt CNN og AP.

I beskeden stod der blandt andet:

- Søg ly øjeblikkeligt. Dette er ikke en øvelse.

Der gik dog ikke længe, før myndighederne korrigerede fejlen.

Det skete ifølge guvernør David Ige, da "en medarbejder trykkede på en forkert knap" under et vagtskifte, siger han i et interview med CNN.

Nu vil delstaten gå procedurerne i sømmene, så en lignende fejl ikke sker i fremtiden, tilføjer han.

- Det her skulle ikke være sket. Vi undersøger rækkefølgen af de hændelser, der fandt sted.

Politikeren Brian Schatz, der er senator fra Hawaii, opfordrer på Twitter til hurtigt at få placeret ansvaret.

- Det, der skete i dag, er fuldstændig utilgiveligt. Hele delstaten var rædselsslagen, skriver han videre.

Den amerikanske delstat testede kort før jul krigssirener på øen for første gang siden afslutningen på den kolde krig.

Det er truslen fra Nordkorea, der fik stillehavsøerne til at pudse krigssirenerne af.

Der er godt 7500 kilometer åbent hav mellem Hawaii og Nordkorea.

Dermed er delstaten sammen med Alaska og Guam et af de amerikanske territorier, som ligger tættest på Kim Jong-uns styre.

Præsident Donald Trump, der ligger i åben ordkrig med Nordkorea, er blevet briefet om den falske alarm, skriver nyhedsbureauet AP.

/ritzau/