Dansker på verdensranglisten raser over fjernet træningsbane: Det er et kæmpe handicap for sporten

Københavns Kommune har valgt e-sport over minigolf. Nu har minigolf-landsholdet mistet en tredjedel af deres indendørs træningsmuligheder

Minigolf. For de fleste skaber aktiviteten associationer til campingpladser, klipklappere og gammeldags isvafler. Netop derfor er de færreste måske klar over, at minigolf er langt mere avanceret end som så.

I Danmark har vi rent faktisk både et ungdoms- og et seniorlandshold i minigolf. Vi har tilmed adskillige spillere placeret på verdensranglisten.

Men i august 2017 lukkede Københavns Kommune ned for en tredjedel af de professionelle minigolf-spilleres indendørs træningsmuligheder. Minigolfen er blevet aflivet til fordel for e-sport i Grøndal MultiCenter på Frederiksberg. Angiveligt var der ikke plads til den folkekære sommer-sport i Danmarks største idrætscenter.

- Det er et kæmpe handicap for sporten, at spillerne på Sjælland ikke kan træne indendørs i deres eget område længere, siger Vincent Huus. Han har vundet DM i minigolf 25 gange, er regerende nordisk mester og pt. den højst placerede dansker på verdensranglisten som nr. 44.

doc6ymmwqm1igoveyopioy.jpg
De indendørs minigolfbaner var de eneste autoriserede træningsbaner på hele Sjælland. Nu er der kun to indendørs anlæg tilbage i det ganske land. Et i Skalborg udenfor Aalborg og et i Odense.

- Der er ellers rigtig, rigtig god gang i den sjællandske minigolf-muld. Der kommer masser af nye knopskydninger. Det vil sige, at der var rigtig mange, der brugte banerne i Grøndal MultiCenter til både træninger og klubaftener. Spillerne fik virkelig holdt deres slag ved lige, men nu er de nødt til at kigge andre steder hen, siger Vincent Huus, der selv træner minigolf 15-20 timer om ugen på Fyn.

Nærmere præcist må de sjællandske eliteudøvere i stedet for vende næsen mod Fyn eller nabolandet Sverige for at holde de præcise minigolf-slag ved lige i vintersæsonen. Og det danske gajol-vejr betyder, at minigolfspillerne må fortrække sig til de indendørs gemakker i mere end halvdelen af årets måneder; fra slutningen af september til april.

Danskere i verdenseliten: Så ekstremt meget tjener vi på computerspil

Landstræneren: 'Det er møg-ærgerligt'
I landsholdslejren vækker lukningen af de autoriserede minigolfbaner i Grøndal MultiCenter heller ikke lutter begejstring. Tværtimod. Med hans ord er det en lille sport mod kommunen.

- Jeg synes, at lukningen af banerne i Grøndal MultiCenter er mega ærgerlig. Vi står overfor den udfordring nu, at vi ikke har muligheder nok for at dygtiggøre os herhjemme, siger træner for ungdomslandsholdet i minigolf Karsten Nørskov.

doc6ymmy7c4ap01f546uiq6.jpg
Også en af Karsten Nørskovs landsholdsspillere brugte Grøndal MultiCenter til at vedligeholde sin vinterform. Lukningen er derfor blevet en dyr fornøjelse for den i forvejen pressede sport, hvor også præmiepengene for at vinde mesterskaber er røget ud på grund af det økonomiske pres. Nu skal elite-spillerne så også fragtes vidt omkring.

- Vi står lige pludselig og har en masse udgifter omkring træningen. Det gavner ikke eliteidrætten, at vi skal ud af landet for at spille på nogle ordentlige baner mod nogle dygtige folk, siger Karsten Nørskov.

doc6ymmwo6wmns5g68j1qe.jpg
Han vedkender, at minigolf måske er en lidt nørdet og halvspeciel sport at dyrke på eliteniveau. Dermed ikke sagt, at den kan reduceres til at være tidsfordriv for børn og campister. Den adskiller sig fra campingdisciplinen med mere avancerede bolde, køller og baner.

- Minigolf er desværre ikke så udbredt som almindelig golf, men det er teknisk meget sværere, siger ungdomslandstræneren.

Banerne er lagt i haven
Minigolfbanerne fra Grøndal MultiCenter er imidlertid ikke røget til skrot. De ligger i dvale hos 65-årige Gert Andreasens i Bagsværd. Der er ingen andre steder at stille dem op, og Gert Andreasen ejer banerne, der indtil august sidste år udgjorde de sjællandske træningsmuligheder for elitefolkene. 

Det var ham, der havde fået en indendørs træningsbane stablet på benene i Grøndal MultiCenter til at begynde med. Indendørsfaciliteter, der nu kun er historie.

Svimlende beløb: Så meget tjener nordjyden Andreas på at spille computer

- Kommunen ville gerne holde et møde med mig for halvandet år siden, hvor de sagde, at de gerne ville stoppe kontakten med mig. Begrundelsen var, at de skulle bruge pladsen, så jeg måtte fjerne mine ti minigolfbaner, og det var rigtig ærgerligt. Jeg havde det ikke særlig godt med det, siger Gert Andreasen og fortsætter:

- Jeg havde ellers planlagt at udvide til 18 baner i centret. I stedet stod jeg med nul. Og nu ligger de gamle baner så dækket til ude i min have.

doc6ymz6yl7tz913o28283h.jpg 

Gert Andreasen prøver i øjeblikket at finde andre lokaler i københavnsområdet til minigolfbanerne. En svær disciplin, forklarer han, for der er mange om buddet.

Borgmester: 'E-sport er fremtiden'
Ekstra Bladet ville gerne spørge overborgmester Frank Jensen, hvorfor Københavns Kommune har valgt at dømme den professionelle minigolf ude på Sjælland. Overborgmesteren sender dog aben videre til kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å), fordi han er 'den rigtige borgmester at hive fat i'.

Grünfeld vil i første omgang gerne give svar på tiltale, men senere på dagen har han 'desværre ikke mulighed for at give et interview' alligevel. I stedet ønsker han kun at være i kontakt med Ekstra Bladet via sin pressechef over mail.

doc6ybsc4a3s4hclljqjzp.jpg

- Hvordan har du det med, at Københavns Kommune har fjernet grundlaget for den sjællandske elite-minigolf?

- Esport er en idrætsgren i massiv vækst, både på verdensplan og herhjemme. Den store interesse for eSport oplever vi også i København – og derfor besluttede Kultur- og Fritidsudvalget sidste år at etablere et eSportscenter på det tidligere minigolfareal i Grøndal MultiCenter, skriver Niko Grünfeld om prioriteringen i en mail til Ekstra Bladet gennem sin pressechef.

I mailen understreger han, at:

- Der er er pres på idrætsfaciliteterne i København, og vi skal udnytte kvadratmeterne bedst muligt, så de kommer flest københavnere til gavn.

- Hvorfor var det lige elite-minigolf, der skulle lade livet til fordel for e-sport?

- Min forvaltning har oplyst mig, at det private minigolfanlæg i gennemsnit blev anvendt 20 timer om ugen af en begrænset personskare, mens eSportscentret siden dets åbning medio august 2017 til i dag bliver benyttet 500 timer om ugen af både skoler, fritidshjem, foreninger og selvorganiserede brugere.

- Vil du gøre noget for minigolfen i fremtiden?

- Det har jeg ikke taget stilling til endnu.

At udnytte kvadratmeterne bedst muligt betyder angiveligt at lægge minigolfen i graven til fordel for computersport. Ekstra Bladet ville gerne have stillet opfølgende spørgsmål i et interview, men det har kultur- og fritidsborgmesteren altså ikke ønsket at stille op til.