Danskere afvist: Skam-skole invaderet af nysgerrige turister

Kødder du? Den norske serie Skam er blevet så populær i Danmark, at skolen bag serien må lukke for nysgerrige danske turister. Se på kortet, hvor du ellers kan tage på Skam-safari

Danske Skam-turister forstyrrer undervisningen på Harvig Nissen skole i Oslo. Nu lukker skolen for nysgerrige turister Foto: NRK
Danske Skam-turister forstyrrer undervisningen på Harvig Nissen skole i Oslo. Nu lukker skolen for nysgerrige turister Foto: NRK

Alle vil have en bid af Noora, Eva, William og Isak fra den norske kult-serie Skam.

Men nu har interessen taget overhånd, mener gymnasiet Hartvig Nissen, der lægger lokaler til størstedelen af seriens scener.

Det skriver Radio24syv.

Danske Skam-fans valfarter nemlig til Oslo for at få taget billeder på bænken foran skolen - lige dér hvor Isak og Even deler deres første cigaret.

Iført rød Noora-læbestift venter de foran klasseværelser i håbet om at få et glimt af den unge Tarjei Sand­vik Moe, manden bag Isak, der også i virkeligheden er elev på skolen.

Og det har nu fået skolens rektor, Hanna Norum Eli­as­sen, til at lukke skolens døre.

- Lærerne har fået at vide, at hvis de ser uved­kom­mende i byg­nin­gen, skal de høfligt bede dem om at gå ud. Vi prø­ver at få en almin­de­lig hver­dag til at fun­gere, og der er det lidt uhel­digt, at vores ele­ver kom­mer ud af klas­se­lo­ka­let og bli­ver mødt af dan­ske turi­ster, siger hun til radiokanalen.

Se også: SKAM-spekulationer: Populær karakter måske ikke med i næste sæson

Se også: Kæmpe guide til Skam: Her er de vigtigste personer indtil nu

På Skam-safari med Oslobåden
Selvom den norske tv-serie på blot et år er blevet 'dritkult' i hele norden, er langt størstedelen af Skam-turisterne fra Danmark. Faktisk vurderer rektoren, at hele 90 procent af turist-mængden kan fremvise et dansk pas.

- De har taget Oslo-båden, det vi kal­der 'Dan­sker­bå­den', og Skam er grun­den til, at de kom­mer. Vi synes, det er hyg­ge­ligt, at Skam er ble­vet sådan en suc­ces i Dan­mark, men vi prø­ver at undgå, at folk går ind i vores byg­nin­ger, forklarer hun.

Succesen kan NRK-serien imidlertid ikke løbe fra. På Facebook har en dansk fan-gruppe, Kosagruppa DK, erhvervet ikke mindre end knap 31.300 danske medlemmer siden seriens start.

Til december kommer den populære serie 'Skam' til at køre på DR3 med danske undertekster.  Foto: NRK TV - 13. okt. 2016 - kl. 07:30 Serien der væltede Norge: Derfor skal du se 'Skam'

Se også: Danske fans overrasker Skam-stjerne med gaver

Overrasker med gaver
Interessen for teenage-karakterernes liv og deres sprog er efterhånden så stor, at skuespillerne heller ikke kan være i fred derhjemme. Det fortæller redaktionschefen bag NRK P3, Håkon Moslet, til det norske medie VG.

- Skuespillerne har oplevet at blive snig-fotograferet og opsøgt på deres private adresser. Selv om de sætter pris på tilbagemeldingerne og deres fans, kan omfavnelsen blive lidt klam nogle gange, siger han.

Artiklen fortsætter under opslaget...

EVENtyret fortsætter... Homse for en dag... Noora, jeg kan alligevel ikke finde dig! #starstruck #skam #even #ustyrligt

Et billede slået op af T O B I A S • H A M A N N (@tobias_hamann) den


Særligt er skuespilleren bag Even, Henrik Holm, er blevet opsøgt på den kaffebar, hvor han arbejder, når han altså ikke har travlt med at spille Isaks kæreste.

Bag et af besøgene står blandt andet den danske kage-konge Tobias Hamann-Pedersen fra Bagedysten, der som så mange andre har været på Skam-safari.

På sin Instagram-profil har han lagt et billede op, hvor han står storsmilende sammen med Henrik Holm.

Vil du finde alternative Skam-locations i stedet for Hartvig Nissens skole? Så kan du blive inspireret i kortet herunder.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

4 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere