Danskere: Det rager ikke PET hvor vi rejser hen

Danskere er trætte af, at et socialdemokratisk lovforslag giver PET mulighed for at tjekke dine flyrejser

Følg Samfund

- Jeg synes det er krænkelse af ens privatliv. Jeg synes ikke det rager PET, hvor jeg rejser hen, lyder det fra 24-årige Boris Kouadio.

Ekstra Bladet har været på gaden i København for at høre den almindelige danskers holdning til Socialdemokraternes lovforslag om, at Politiets Efterretningstjeneste skal have mulighed for at indhente en masse oplysninger om dig hos luftfartsselskaberne inden du flyver til f.eks Mallorca.

Vel at mærke uden, at PET skal have en retskendelse først.

Socialdemokraternes forslag bakkes op af Venstre og Dansk Folkeparti for at forhindre terror.

Det betyder blandt andet, at PET fremover vil vide, hvem du rejser sammen med, hvor du rejser hen, hvilke lande du tidligere har besøgt, og hvordan du betaler rejsen.

Og det bryder Boris Kouadio sig ikke om.

- Det er lidt for meget. Jeg synes ikke, det er fedt. Jeg synes ikke rigtig det rager nogen, hvor jeg rejser hen eller har været før, eller hvem jeg rejser med, siger den 24-årige mand, der mener, at det er en krænkelse mod hans personlige frihed.

Ekspert om overvågning: Alle danskere mistænkeliggøres

Uskyldigt mistænkt

36-årige Jakob Wested mener også, at man skal holde igen med at samle oplysninger på borgerne i stride strømme.

Han kan godt på den ene side se, at det kan forsvares for at forebygge terror, men som med så meget andet, så indebærer det en risiko hver gang man 'pøler' flere oplysninger om borgerne sammen i en database.

- Og særligt med PET, som i et eller andet omfang jo opererer under radaren for almindelige kontrolmekanismer, siger Jakob Wested.

Hvad frygter du kunne gå galt, hvis de får for mange oplysninger om dig?

- Jeg frygter, at nogle personer kunne blive uskyldigt mistænkt for relation til terror med alle de ubehageligheder det kan give. I helt ekstreme tilfælde, hvis man for eksempel bliver hentet på sin arbejdsplads til afhøring eller et eller andet.

- Så kan det da godt være, de siger 'undskyld' bagefter, det var forkert, men det er stadig meget traumatiserende, og ikke godt for retsbevidstheden i øvrigt, siger Jakob Wested.

Fint for mig

Han bakkes op af Sidse Knap, der ofte rejser til Spanien, hvor hendes mand bor.

- Jeg vil gerne have noget privatliv. Jeg synes ikke, at PET skal have lov at få alle oplysninger om mig. Det er lige før, de også skal vide hvor høj jeg er, og hvor meget jeg vejer ikke?, siger Sidse Knap.

Hun mener, at man skal stoppe mistænkeliggørelsen af alt og alle.

Der var dog ikke udpræget enighed blandt de fem danskere Ekstra Bladet spurgte om lovforslaget. Andre mente, at lovforslaget var et godt våben i kampen mod terror.

- De gør det jo af en årsag. De tjekker vel alle de her oplysninger, fordi vi skal finde frem til en terrorist. Og hvis de finder den terrorist, på grund af mine oplysninger, så er det fint for mig, siger 25-årige Nynne Bregnæs.

Sur over snageri: Mine flyrejser rager ikke PET

Ekstra Bladet talte også med Kurt Bømler, der heller ikke har noget imod lovforslaget, så længe det kun bliver brugt mod dem man forventer, er terrorister.

- Jeg kan ikke se, hvad de skulle bruge almindelige menneskers oplysninger til. Så skulle de jo virkelig have mange ansatte inde i PET. Helt alvorligt mine oplysninger har ligget inde i forsvaret, fordi min far var kommunist i alle de år. Det kunne jeg jo ikke gøre noget ved, det har altid foregået, siger 75-årige Kurt Bømler. 

 

 

 

 

 

 

 

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+