Danskere får farlige bakterier på ferien

Risikoen for at blive smittet med antibiotika-resistente bakterier er specielt stor, hvis du har været i nærheden af et sygehus på ferien

Du må ikke drikke vandet i hanen, du skal være opmærksom på maden og ekstra forsigtig med hygiejnen.

Det er råd, som de fleste rejseglade danskere kender til. Men alligevel bringer danske turister antibiotika-resistente bakterier med hjem.

Og selv om man umiddelbart skulle tro, at et sygehus skulle være et sikkert sted, hvis man vil undgå at blive syg, er det især de danskere, der har været et smut forbi sygehuset, der skal være ekstra opmærksomme på, hvad de bringer med hjem af souvenirs.

- Hvis man har været indlagt på et sygehus på sin ferie, vil risikoen være langt større for at slæbe bakterierne med hjem.

- På sygehuse i de lande er forekomsten af antibiotika-resistente bakterier højere end i Danmark. Det er typisk fra sommerferie-lande som Grækenland og Spanien, at de bruger mere antibiotika, end vi gør. De har også nogle andre sygehusforhold, hvor der for eksempel ligger flere mennesker på stuerne, og dermed bliver smittevejen jo også kortere. Så vi ser bakterierne i højere grad hos folk, der har været indlagt på et sygehus i udlandet, siger Brian Kristensen fra Statens Serum Institut til Ekstra Bladet.

- Vi kan ved hjælp af en afføringsprøve se på folk, der har været ude at rejse, at de har et større antal af resistente bakterier i kroppen end danskere, der ikke har været i udlandet, siger Brian Kristensen.

Endelig ferie og så pludselig er du ramt af snot, feber eller noget helt andet. (Arkivfoto: Ole Buntzen) Sundhed Derfor bliver du syg i ferien - og sådan undgår du det

Ofte turister i Asien

Også på Rigshospitalet oplever de i høj grad, at danskerne bliver smittede med resistente bakterier i udlandet.

- Hvis patienter har været indlagt på et hospital i udlandet, skal de altid være mistænkt for at have det, og det er en omfattende proces at afkræfte det.

- Derfor isolerer vi mange gange patienterne. Det kan være rigtig farligt for andre patienter at blive smittet. Men hvis man er uheldig nok, kan de bakterier slå selv den friskeste omkuld, siger klinikchef Åse Bengård Andersen fra Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet til Ekstra Bladet.

(Foto: 2. Flickr/Balint Fo?ldesi) Ferie Fire indlæggelser fik pensionist-par til at sagsøge rejsearrangør

Selv om en hel del danskere har været ude at rejse i sommerferien, er det ifølge Åse Bengård Andersen faktisk slet ikke i sommerperioden, at sygehuset oplever, at flere danskere kommer ind med bakterie-smitten.

- Det er primært i januar, februar og marts, vi oplever, at der kommer rigtig mange patienter ind, fordi de har været især i Asien, siger hun.

De danskere, de bliver smittet med antibiotika-resistente bakterier, risikerer at skulle i behandling med antibiotika og have nedsat eller ingen effekt af behandlingen. Det kan i værste fald være livstruende.

Shaka Loveless giver den gas på scenen. Her til sommeren tager han en pause i Sydfrankrig. (Foto: Mogens Flindt) Danske kendte Her holder de kendte ferie

Brian Kristensen fra Statens Serum Institut kommer med tre gode råd til de danskere, der skal ud at rejse:

Behandling af fødevarer

- Man skal især være opmærksom på, hvad man spiser, fordi de i nogle lande kan have andre regler omkring fødevarer. Hold især øje med, om det kød, du spiser, er behandlet ordentligt.

Vask hænderne

- Man skal altid tænke på sin håndhygiejne. Man skal sørge for at vaske sine hænder ordentligt.

Pas på med vand

- Hvis man spiser frugt og grønt, skal man være opmærksom på, hvilket vand det er skyllet i. Og selvfølgelig ikke drikke vandet fra hanen.

Er du vendt hjem fra ferie i udlandet , hvor du er blevet syg, så vil vi gerne høre din historie. Skriv til os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

12 kommentarer
Vis kommentarer