Danskere hjemvendt fra zikalande skal spænde gummihjelmen

Mænd, som har rejst i områder med zikavirus, skal bruge kondom, hvis kæresten er gravid, lyder ny anbefaling

På med gummihjelmen gutter (Foto: AP)
På med gummihjelmen gutter (Foto: AP)

Når mænd fremover kommer hjem fra et zikaramt land til en gravid eller en eventuel gravid kæreste, skal de bruge kondom.

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, som har opdateret retningslinjerne for håndteringen af zikavirus.

Selv om manden ikke har fået påvist infektion med zika, skal han beskytte sig med kondom i 28 dage, efter at han er kommet hjem, hvis han har en gravid kæreste, lyder det.

Samfund WHO's plan for zika-bekæmpelse koster 56 millioner dollar

(Foto: AP) Samfund WHO afviser lægers chok-teori om årsag til deforme spædbørn

Hvis manden derimod har fået påvist zikavirus, skal parret beskytte sig med kondom i seks måneder, efter at han er blevet rask.

Det sker som en ekstra sikkerhed, selv om man endnu ikke ved meget om den seksuelle overførsel af smitten. Der er kun kendskab til ganske få tilfælde, hvor virusset har smittet gennem sex.

Billedet af brasilanske jose Wesley er gået verden rundt som illustration på den frygtede Zika-virus. Nu sætter forskere spørgsmålstegn ved zika-sygdommens sammenhæng med deforme babyer (Foto: AP) Samfund Insektgift i drikkevandet: Mistænkes for at skabe zika-babyer

Samfund Læge: Giver god mening at koble zikavirus til nervesygdom

Virusset mistænkes for at give fostre alvorlige misdannelser af hovedet, hvis en gravid bliver smittet. Derfor kan virusset være et problem hos gravide, men hos andre giver den i de fleste tilfælde slet ikke symptomer.

Ud over anbefalingerne til brug af kondom, har Sundhedsstyrelsen også opdateret deres anbefaling til hjemvendte gravide kvinder.

Nu skal alle gravide kvinder, der kommer hjem fra et område med zikavirus, have taget en blodprøve efter hjemkomst - uanset om de har symptomer på zika eller ej.

Tidligere var det en individuel anbefaling, om en gravid kvinde uden symptomer skulle have taget en blodprøve.

0 kommentarer
Vis kommentarer