Danskere klar til genåbning: Her er deres historier

En række danskere fortæller, hvordan de bliver påvirket af regeringens nedlukning og genåbning

Over hele verden pågår der i disse dage genåbninger - få et overblik her. Video/foto: Ernst van Norde, Reuters, Ritzau Scanpix, Henning Bagger, Philip Davali. Redigering: Emma Svendsen og Maya Westander

I dagene og ugerne efter statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 11. marts lukkede Danmark ned, talte Ekstra Bladet med talrige danskere, der hver især forklarede, hvordan de blev ramt af regeringens vidtrækkende corona-tiltag.

Café-ejer til Mette F.: Sådan kan jeg genåbne

I dag giver de status på tilværelsen efter omkring to måneders nedlukning.

Sådan går det i dag

 

Grillen er stadig kold

Navn: Erik Nihøj

 

Alder: 55

 

Job: Indehaver af grillbar

 

Erik Nihøj trommer med fingrene på bordkanten.

 

Siden Mette Frederiksen lukkede landets restauranter i marts, har hans grillbar også været lukket, og derfor har han ventet med spænding på den næste fase af genåbningen.

 

- Der er kommet nul kroner i kassen. Fordi jeg har holdt lukket, så jeg er gået ventet på, hvad Mette Frederiksen har tænkt sig at gøre.

 

Han forudser dog, at han hurtigt løber tør for burgerboller, pølser og dressing, når han igen åbner, fordi han har måttet tynde ud i lagerbeholdningen.

 

- Jeg havde foretrukket, at Mette Frederiksen havde meldt sine planer for åbningen ud langt før.

 

- Det med at lukke ned med 14 timers varsel og åbne med tre dages varsel, holder ikke, fordi mit varelager kun kan holde tre til fem dage, når jeg åbner, og jeg kan frygte, at grossisterne ikke kan levere til mig med så kort aftræk, siger han.

 

Foto: Aleksander Klug

 

Kan ikke sende penge hjem

Navn: Jennifer Codera Toft

 

Alder: 40

 

Job: Tilkaldevikar på hotel

 

Jennifer Codera Tofts vagter blev hurtigt strøget af vagtplanen, da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, og hotelbranchens gæster blev hjemme.

 

Hoteller har været særlig hårdt ramt af corona-krisen, og det betød også, at den 40-årige rengøringsassistent hurtigt mistede sit arbejde, da regeringens tiltag blev implementeret.

 

Selv om hun har mistet sit arbejde, kan hun ikke få offentlig forsørgelse, da hun er i landet på en midlertidig opholdstilladelse.

 

Derfor håber Jennifer Codera Toft inderligt, at hotellernes gæster vender tilbage med fuld styrke i den næste fase af genåbningen.

 

- Jeg kan hverken hjælpe med at brødføde min familie i Danmark eller den hjemme i Filippinerne, så jeg venter og håber bare på, at hotellet snart ringer til mig og siger, at der er vagter igen, siger hun.

 

Foto: Privat

 

Tilbage i job

Navn: Kenneth Søgaard

 

Alder: 32

 

Job: Maler

 

Kenneth Søgaard blev fyret fra sit job som maler, i dagene efter Mette Frederiksen lukkede landet ned.

 

Hans firma mistede kunder, da danskerne i kølvandet på corona-nedlukningen ikke længere kunne drømme om at få en fremmed mand ind i stuen, selv om vægge og lofter måske trængte til en overhaling.

 

Derfor kunne mester ikke længere betale Kenneth Søgaard, som derfor røg på bistand.

 

I dag er han tilbage i job.

 

- Det går godt, for jeg har fået arbejde. Det er to uger siden, jeg fik det, så det står godt til, siger han.

 

Foto: Privat

 

Bestiller buffeter og pattegrise igen

Navn: Nick Randall Hansen

 

Alder: 48

 

Job: Selvstændig med cateringfirma

 

Nick Randall Hansen vendte tilbage til sin gamle metier, da bestillingerne i hans cateringfirma forsvandt, efter Mette Frederiksen indførte forsamlingsforbuddet, hvor kun op til ti personer må samles.

 

I dag arbejder i den lokale Føtex som slagter for at sikre en indtægt, men der er lys for enden af tunnelen, fortæller han.

 

- De sidste par dage er det væltet ind med forespørgsler på pattegrise og buffeter sidst i august og september. Folk vil gerne afholde deres arrangementer.

 

- Det er der ingen tvivl om, siger han.

 

Foto: Privat

 

Lever med de syge udlændinge

Navn: Dorte Dige

 

Alder: 76

 

Job: Pensionist

 

Da udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) meldte ud, at coronasmittede hjemløse udlændinge uden lovligt ophold i Danmark skulle isoleres i Brovst, gik Dorte Dige på barrikaderne.

 

Hun fik dog ikke held med at stoppe projektet, og det gamle sygehus i Brovst har huset flere smittede migranter den seneste tid, men de har til gengæld ikke været til gene.

 

- Jeg har været deroppe og få vist det hele frem, og en af de ansatte fortalte, at de bliver holdt ligeså meget under opsyn, som var det et fængsel. De var meget venlige og sagde, vi lokale altid var velkomne til en kop kaffe, fortæller hun.

 

- Det er jo usikkerheden, der gør en utryg. Det er det samme med genåbningen. Så luk da hele lortet op, og skrider der nogle i svinget - det kan jo være mig selv - so be it, mener Dorte.

 

Foto: Claus Bonnerup

 

Ingen krav om værnemidler

Navn: Ulla Hyldgaard

 

Alder: 42

 

Job: Selvstændig frisør

 

Frisørerne har haft åbent igen nogle uger nu, efter at statsministeren i marts tvang dem til at sætte skiltet med 'lukket' i døren.

 

Lang tid inden da, gjorde Ulla Hyldgaard sin salon i Thisted klar med visirer til personalet, håndsprit til kunderne, skoldede sakse og en række andre tiltag.

 

- Det er så fantastisk at være i gang igen. Vi har været fuldstændigt lagt ned, fortæller hun.

 

Men hun forstår ikke, hvorfor der ikke følger flere krav med, når forskellige brancher får lov at åbne igen.

 

- Jeg står faktisk med visiret på nu, og det bliver vi ved med, men det eneste krav var, at vi skulle sætte et skilt i døren og ellers kan vi jo opføre os, præcis som det passer os.

 

-Det er forkert, for selvom det er på høje tide med at åbne endnu mere, skal politikerne også sætte nogle betingelser.

 

Foto: René Schütze

 

Kroretterne er skiftet ud med takeaway

Navn: Christina Kjærgaard

 

Alder: 44

 

Job: Medindehaver af kro

 

Da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned mistede Christina Kjærgaard og hendes mand lynhurtigt 300.000 kroner pga. afbestillinger på deres kro Mellem Jyder i Ebeltoft.

 

I starten var parret bange for, at coronakrisen ville lukke kroen, men nu ser det hele mere positivt ud.

 

- Vi har fået gang i noget takeaway, som har kørt over al forventning. Vi kan mærke, at de lokale støtter op om os, og det betyder rigtigt meget, så det kunne have været meget værre, siger Christina med jysk beskedenhed.

 

- Nu er vi bare spændte på næste fase. Vi er heldige at have en stor gårdhave til udeservering, men indendørs kniber det mere. Det er jo et gammelt hus med små stuer, hvor man er lidt tæt.

 

Foto: Ernst van Norde