Danskere skrotter Mors Dag: Det er en pengemaskine

Mens mange danskere i dag forkæler deres mødre med blomster, mener andre, at Mors Dag er en kommerciel opfindelse. Forsker kalder Mors Dag for en institution, der er kommet for at blive

Foto: Jan Unger
Foto: Jan Unger

Danskerne er vildt uenige om holdningen til Mors Dag.  

Halvdelen af danskerne mener nemlig, at Mors Dag er en kommerciel opfindelse, der sikrer blomsterhandlere og chokoladeforretninger en ekstra stor omsætning.

Knap så mange, nemlig fire ud af ti danskere, mener omvendt, at Mors Dag er en strålende anledning til at vise sin mor kærlighed og respekt. Derfor overdynger de deres mor med blomster, chokolader, porcelæn eller andre gaver.

Endelig erklærer hver tiende dansker, at de slet ikke interesserer sig for hverken Mors Dag eller andre mærkedage.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for Avisen.dk.

Rød modstand
Samfundsforsker på Aalborg Universitet Johannes Andersen mener, at undersøgelsen er et udtryk for den almindelige polarisering i Danmark.

- Mange danskere forholder sig stærk kritisk til sådanne mærkedage, hvor der er kommercielle interesser. Men alligevel har blomsterhandlerne jo forrygende travlt, siger han.

Ifølge Johannes Andersen er det sandsynligvis især røde vælgere, der er kritiske overfor mærkedagen.

- Mange af de blå vælgere vil nok synes, at det er hyggeligt at holde en tradition ved lige, og så gør det da heller ikke noget, at blomsterhandlerne tjener lidt ekstra, siger han.

Hyldestdag er blevet en institution
Traditionen med Mors Dag kom til Danmark fra USA allerede i 1929, og den har ifølge Johannes Andersen en helt anden status som mærkedag end for eksempel Halloween og Valentines Dag, der er af nyere dato.

- Mors Dag er jo af lidt ældre dato, og rigtig mange opfatter dagen som en hyldest til mor mere end det kommercielle. For nogle danskere er det en institution ligesom Kristi Himmelfartsdag, noterer han.

Undersøgelsen viser også, at unge er mere vilde med mærkedagen end ældre. Det forklarer Johannes Andersen med, at de måske stadig bor hjemme eller lige er flyttet hjemmefra og stadig er glade for og tæt knyttet til deres mor.

- For de unge under 30 år bliver Mors Dag en fin anledning til lige at sende en hilsen. De har tætte bånd til deres mor, mens mange af de ældre danskere måske er mere forbeholdne overfor Mors Dag, fordi de ikke længere har en mor, konstaterer han.

Skuffelse hos mange mødre  
Når Mors Dag har den status, som den har herhjemme, er den ikke kun til glæde men også skuffelse hos mange, siger Johannes Andersen.

For den mor, som ser naboen eller veninden få overdådige buketter, kan Mors Dag blive en dårlig dag.

- De mødre, der ikke får en anerkendelse af deres børn, kan blive skuffede. Og det kan også betyde, at nogle modstandere af det kommercielle i Mors Dag, alligevel sender en buket til deres mor. Simpelt hen for at undgå at gøre hende ked af det, fastslår Johannes Andersen.

Læs også: Giv mor en ordentlig tur i kassen

80 kommentarer
Vis kommentarer