Danskerne får flere penge til forbrug

Den lave inflation betyder, at der bliver flere penge til forbrug. Lønstigningerne ligger nu over inflationen

Følg Samfund

Det blev ikke meget dyrere at være dansker i november i forhold til måneden før. Inflationen steg med 0,5 procent i den seneste efterårsmåned, viser tal fra Danmarks Statistik. Og det er det samme som måneden før.

- Den lave inflation betyder, at de danske husholdninger får flere penge mellem hænderne, end de ellers ville have gjort, siger Mette Bjarnholt, der er seniorøkonom i BRFkredit.

Over de seneste 10 år har den gennemsnitlige inflation været på 1,96 procent.

- Den lavere inflation i dag betyder, at en gennemsnitsfamilie med to voksne og børn betaler 6650 kroner mindre på deres forbrug i 2014, end de skulle have betalt, hvis priserne steg med gennemsnitsinflationen over de seneste 10 år, siger Mette Bjarnholt.

- Hertil kommer, at det nuværende inflationsniveau ligger under lønstigningstakten. Så selv om danskerne i år oplever svagt stigende lønninger, får de stadig en positiv realindkomst, siger seniorøkonomen.

Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank, peger også på, at en lav inflation er godt nyt, fordi reallønnen stiger med hen ved en procent årligt for tiden.

- Det betyder så igen, at der er udsigt til lidt tiltrængt medvind til privatforbruget, siger han.

Og alt tyder på, at inflationen kan blive endnu lavere, da benzinpriserne er fortsat med at falde, siden tallene blev indsamlet.

- Det peger mod lavere inflation i de kommende opgørelser. Det er stadig absolut en mulighed, at vi når ned på 0,0 i januar, siger Las Olsen.

- Vi har fået lavere priser på især energi, men det er ikke et problem for de danske forbrugere, tværtimod. De lavere energipriser virker som en skattelettelse, der kan være med til at give tiltrængt medvind til privatforbruget, siger han.

Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker i Nordea, forventer også, at prisstigningen bliver lavere end de 0,5 procent - blandt andet på grund af det markante fald, der har været i olieprisen.

- Vi forventer, at dansk inflation over de kommende måneder vil falde, så den i starten af 2015 vil nå ned omkring 0,1 procent, siger Jan Størup Nielsen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind