Danskerne har talt: Vil fordoble prisen på smøger

En pakke cigaretter bør koste omkring 90 kroner, mener et flertal i en ny meningsmåling

Et flertal af danskerne ønsker at fordoble prisen på cigaretter, viser ny undersøgelse. Foto: Miriam Dalsgaard
Et flertal af danskerne ønsker at fordoble prisen på cigaretter, viser ny undersøgelse. Foto: Miriam Dalsgaard

Et flertal af danskere erklærer sig enig i, at det burde være markant dyrere at fornøje sig med tobak her i landet.

Faktisk bør prisen på cigaretter hos landets tobaksforhandlere hæves til mere end det dobbelte af prisen i dag, så en pakke smøger fremover koster 90 kroner.

Det viser en meningsmåling foretaget af Epinion for DR.

Samme niveau som i Norge
I alt svarer 59 procent af de adspurgte, at de enten er helt eller overvejende enige i, at prisen for cigaretter i Danmark skal hæves til cirka samme niveau som i Norge, hvor prisen ligger omkring 90 kroner for en pakke.

Knap en fjerdedel er helt eller overvejende uenige.

- Jeg er rigtig glædeligt overrasket over, at så stor en del af befolkningen bakker op om vores ønske om at hæve prisen på cigaretter markant, siger projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær til DR.

Regeringen afviser
Hos skatteminister Karsten Lauritzen (V) understreger man, at undersøgelsen 'gør indtryk', men at man ikke er klar til at gøre sine norske naboer kunsten efter, hvad angår prisen på smøgerne.

- Jeg tror ikke, vi kommer til at se så markant en prisstigning, for det vil give nogle andre problemer. Det vil blandt andet øge grænsehandlen ganske markant. Derfor skal man tænke sig grundigt om, inden man øger tobaksafgifterne så meget, siger Karsten Lauritzen til DR.

DF afviser kategorisk
Dansk Folkeparti er også imod at hæve priserne til norsk niveau, hvor Radikale Venstre til gengæld gerne så, at prisen steg.

- Den første pakke cigaretter køber man ikke ved grænsen, men nede i supermarkedet, og hvis prisen der er 90 kroner, så vil flere unge tænke sig om en ekstra gang. Det viser alle erfaringer, siger sundhedsordfører Marlene Borst Hansen (R).

1404 kommentarer
Vis kommentarer