Annonce:
Annonce:

Danskerne i ny måling: Telefonen stjæler vores opmærksomhed

Annonce:
Følg Samfund

En Wilke-måling udført for Avisen.dk afslører, at din familie og dine venner er godt og grundigt trætte af din smartphone.

Over 60 procent af de adspurgte danskere i en ny repræsentativ undersøgelse føler, at vennerne og familien bruger for meget opmærksomhed på deres telefoner. Det viser en måling, som analysebureauet Wilke for Avisen.dk.

Ifølge eksperter lader vi os styre af den digitale verden.

- Når vi er vant til at blive underholdt på telefonen hver femte minut, mister vi evnen til at fordybe os og være vedholdende og koncentrerede om arbejdet eller opdragelse af vores børn, siger speciallæge og forfatter Imran Rashid til Avisen.dk.

Smartphonen med alle dens digitale funktioner og apps har været med til at gøre os digitale afhængige, forklarer Imran Rashid, der udover at være læge er forfatter til bogen 'Sluk – Kunsten at overleve i en digital verden.'

Annonce:

- Telefonen er et praktisk redskab, men den er også som en enarmet tyveknægt. Vi jagter konstant belønningen i form af hormonet dopamin, når vi tjekker notifikationer og likes på de sociale medier, siger Imran Rashid til Avisen.dk.

Sociolog og foredragsholder Anette Prehn mener, at vi må acceptere, at smartphonen er kommet for at blive, og vi nu skal lære at skabe rammer for, hvornår vi er online eller offline.

Hun peger på, at der også er en masse fordele med smartphonen. Blandt andet er den med til at forbinde og engagere os på tværs af tid og rum. Hun har selv 45.000 online studerende fra hele verden, der først og fremmest følger hendes kurser via mobilen.

Men smartphonen er også et tveægget sværd, der er både kan mindske, men også forstørre ensomhedsfølelelsen:

- Den kan være med til at skabe fællesskabsfølelse med ligesindede mennesker andre steder. Omvendt kan brugen af den også accelerere ensomhed, hvis man igen og igen fravælges af sine nære, fordi de lige skal svare, tjekke eller like, siger Anette Prehn til Avisen.dk.

Annonce:

Selvom 60 procent i målingen mener, at venner og familie bruger for meget opmærksomhed på telefonskærmen, så svarer blot 45 procent ja til, at de selv gerne ville bruge mindre tid på mobiltelefonen. 49 procent svarer nej til mindre tid foran skærmen.

At respondenterne i højere grad opfatter et problem hos omverden end hos dem selv, kommer ikke bag på Imran Rashid.

- Afhængigheden er ubevidst styret. Derfor er man ikke herre over, hvor meget tid, man reelt selv bruger på telefonen, men kan mere objektivt se og vurdere andres forbrug, siger Imran Rashid til Avisen.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: