Danskerne i vildrede: Mystisk lysende objekt set over hele landet

Et kraftigt blåligt lys lyste lørdag aften nattehimlen over Danmark op i flere sekunder. Danskere fra hele landet har set fænomenet

Her kan du se en video af det lysende objekt. Først i normal-tid og derefter to gange i slowmotion (privatvideo)

Ved du noget, eller har du billeder af det uidentificerede objekt? Send det på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (Alm. Takst)

Meteor, voldsomt stjerneskud, blålig astroide.

Sådan beskrivelser flere af Ekstra Bladets læsere det lysende objekt, der passerede Halloween-himlen omkring klokken 19.05 lørdag aften.

Også ved DMI har man modtaget mange henvendelser fra danskere, der har set det lysende objekt på himlen.

Den grønlige meteor brager over nattehimlen (Skærmdump)
Den grønlige meteor brager over nattehimlen (Skærmdump)

- Vi har fået mange henvendelser omkring det. Vi har fået opkald fra danskere i Nordjylland, på Bornholm og på Sjælland, der alle har set det, siger vagthavende Anja Bodholdt, meteorolog ved DMI, der dog ikke kan gøre Ekstra Bladet klogere på fænomenet.

Blandt de personer, der har henvendt sig til DMI, er to piloter, der for kort tid siden landede i Rønne Lufthavn. Fra skyerne havde de og deres passagerer frit udsyn til hændelsen, hvorefter de ringede til vejrtjenesten.

- Det er utroligt spændende, siger Anja Bodholdt.

Professor og astrofysiker Johan Fynbo forklarer til Ekstra Bladet, at der er tale om en bemærkelsesværdig stor meteor.

- Helt fucked
Også Ekstra Bladets læsere på jorden fik sig en vild overraskelse:

- Vi var på vej hjem på motorvejen ved Herfølge, da jeg kigger ud af bilen og kan se, at bilen bliver lyst blåt op. Min kammerat kigger ud til samme side og så en stribe ned ad himlen, hvorefter en blågrøn stribe løb efter den, siger Patrick Sehrn-Nielsen til Ekstra Bladet.

- Det så for sygt ud. Det var helt fucked up. Det lignede et stjerneskud, der var rigtigt langt ned, bare utroligt mange gange kraftige, fortæller Patrick Sehrn-Nielsen.

Her kan du se meteoren fra en anden vinkel - nederst i venstre hjørne. Først ses episoden i normal-tid, derefter i slowmotion og til sidst i normal-tid igen (video: Dansk Ildkugle Netværk, stjerneskud.info)
 

En anden læser skriver i en mail:

- Lige omkring 19.06 var der et blåt lys ude i horisonten på Amager. Det var kun få sekunder, jeg kunne se det. Måden, det så ud på, kan sammenlignes lidt med et stjerneskud – det var bare langt større og lyste blåt – og betydeligt tættere på. Retningen var ud mod lufthavnen, hvor jeg ofte kan se fly, der letter og lander. Det så vældig besynderligt ud og gav et gip i kroppen, så at sige, skriver læseren.

Andre læsere beskriver, at lyset havde en grønlig farve.

- Jeg sidder og spiser aftensmad, nordvest for Odense, ser tilfældigvis ud af vinduet og op mod himlen, ser jeg dette grønne smukke lys, i det sekund jeg ser på det, flyver det væk på et splitsekund. Jeg har set mange stjerneskud i mit liv før, men jeg har aldrig set noget lignende som dette her.

Halloween-komet
Lysglimtet kan have forbindelse til kometen 'det store græskar' eller Nasas officiellenavn 2015 TB145, der lørdag aften klokken 19.01 passerede jorden i en afstand af 486.000 kilometer.

Kometen fløj med 126.000 kilometer i timen eller 35 kilometer i sekundet, da den bragede forbi.

- Skønt den er relativt tæt på efter astronomiske standarder, forventes den at være ret svag, så observatører får brug for mindst et lille teleskop for at se den, sagde Paul Chodas fra Nasas Jet Propulsion Laboratory tidligere i dag.

Billeder fra NASA af Halloween-meteoren (Foto: NASA)
Billeder fra NASA af Halloween-meteoren (Foto: NASA)

Ved du noget, eller har du billeder af det uidentificerede objekt? Send det på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (Alm. Takst)

Opdateres...

119 kommentarer
Vis kommentarer