Annonce:
Annonce:

Danskerne vil blæse på løn: Arbejdsglæde er ansvar og indflydelse

To ud af tre danskere peger på deres arbejdsopgaver som den primære årsag til arbejdsglæde. 'Spot on', siger eksperter, der dog peger på, at det er ledelsen, som skal skabe grobunden

Ni ud af ti adspurgte mener, at jobbets indhold og kollegerne er de vigtigste kilder til arbejdsglæde. Foto: /ritzau/Jesper Dall
Ni ud af ti adspurgte mener, at jobbets indhold og kollegerne er de vigtigste kilder til arbejdsglæde. Foto: /ritzau/Jesper Dall
Annonce:
Følg Samfund

Danskerne er et arbejdsomt folk, hvor arbejdet bærer glæden i sig selv, mens lønnen er mindre vigtig.

Det viser en ny meningsmåling, som Wilke har foretaget for Avisen.dk. Her peger 67 procent af danskerne nemlig på arbejdets indhold med dertilhørende opgaver, ansvar og indflydelse som den primære kilde til arbejdsglæde, mens blot syv procent siger det samme om lønnen.

Derudover svarede hver fjerde, at kollegerne giver mest arbejdsglæde, mens det var småt med roser til de danske chefer, som blot hos 0,3 procent gav flest smil på læben hos de danske arbejdere.

Meningsmålingen, der er udarbejdet på baggrund af svar fra 1.025 repræsentativt udvalgte danskere, er ifølge erhvervspsykolog og indehaver af Stress Management, Johnny Schultz, ikke overraskende.

Annonce:

- Arbejdets indhold og krav er særdeles vigtigt for ens trivsel og engagement, siger psykologen, der tidligere har forsket i psykisk arbejdsmiljø på Københavns Universitet, til Avisen.dk

Ifølge Jon Kjær Nielsen, forfatter og foredragsholder om arbejdsglæde, er forklaringen, at nok er løn måske årsagen til, at du arbejder, men det er ikke noget, som gør dig glad i nuet.

- Arbejdsglæde er, når du en helt tilfældig tirsdag føler lykke over det ene eller det andet. Det sker i øjeblikket, og der betyder lønnen absolut ingenting. Det perfekte job er naturligvis et, hvor du ville gøre det uden at få penge for det. Arbejdet som hobby, hvor pengene bare er en bonus, siger han.

Johnny Schultz er til gengæld chokeret over resultatet af Avisen.dk's undersøgelse, når det kommer til de danske chefer. Blot tre personer ud af de 1.025 adspurgte pegede nemlig på deres chef som den primære årsag til arbejdsglæde.

Annonce:

- Det er chokerende, at lederne slår ud med nærmest 0 procent. Det tegner en sort billede af chefstanden i Danmark. Man skriger simpelthen på ledere, der ved noget om de motivationsmetoder, der skaber trivsel og arbejdsglæde. Især i disse år, hvor alle arbejder under et stort arbejds- og tidspres, siger han.

Johnny Schultz mener, det er særligt alarmerende, fordi han gennem 25 års erfaring med emnet har lokaliseret en række årsager til stress og mistrivsel. Og de primære fem forholder sig direkte til chefen.

Uklare, modsætningsfyldte og uforenelige krav kombineret med uforudsigelige situationer og mangel på information og kombination er ifølge erhvervspsykologen ødelæggende for arbejdsglæden.

- Opskriften på arbejdsglæde er at reducere de fem punkter mest muligt. Det er nok en illusion at fjerne dem helt, men hvis man minimerer dem har man nået et langt stykke, og det er først og fremmest et ledelsesmæssigt ansvar, siger han.

Eksperterne er heller ikke overrasket over, at hver fjerde dansker ifølge undersøgelsen peger på kollegerne som kimen til smil på læben i frokoststuen.

Annonce:

Ifølge Johnny Schultz er det fordi, at ansvar og frihed overvejende er tilstede i højtuddannede job, hvor den enkelte medarbejder selv bestemmer, hvordan en opgave skal løses. Når man derimod laver de samme ting hver dag, er det kollegerne, der gør en glad.

- Når vi taler om hårdt og maskinelt arbejde, hvor en chef står omme bagved og skriger, har vi at gøre med forhold, som normalt er gift for arbejdsglæden. Men det viser sig, at folk der laver samlebåndsarbejde i stedet henter arbejdslæden hos sine kollegaer, og det viser jeres undersøgelse jo også, hvor hver fjerde nævner det som hovedårsagen, siger han.

Hvad giver dig overordnet set den største arbejdsglæde?

Arbejdets indhold - herunder opgaver, ansvar og indflydelse: 66,9 procent

Kollegerne:  23,9 procent

Lønnen: 7,2 procent

Ved ikke: 1,7 procent

Chefen: 0,3 procent

 

Spørgerunde udført af Wilke for Avisen.dk på baggrund af 1.025 repræsentativt udvalgte danskere.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: