Danskernes farvel: Henrik var folkets konge

Sympatisk, humoristisk og stædig er nogle af de egenskaber, Henrik vil blive husket for

Flaget stod på halvt på regentparrets sommerresidens Marselisborg Slot onsdag. Foto: Anita Graversen
Flaget stod på halvt på regentparrets sommerresidens Marselisborg Slot onsdag. Foto: Anita Graversen

Prins Henrik vil blive savnet - ikke kun blandt familien men også danskerne. Både ved Gråsten Slot og Marseillesborg Slot blev der onsdag lagt blomster, og Ekstra Bladet talte med mange danskere, som sender tanker til Margrethe og mindes prinsens uhøjtidelige facon.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

Stina Valsøe, 48, Slagelse, sammen med børnene Ida og Lau:

- Prins Henrik har betydet rigtig meget - ikke mindst for dronningen. Hun ville ikke have været den, hun er i dag, uden prins Henrik. Jeg synes, at Henrik har gjort det godt, og derfor kigger vi også forbi Gråsten Slot i dag. Vi kommer fra Slagelse.

- Henrik var en god far, der krævede noget af sine sønner. Men det er helt i orden, når man har den position. Jeg har aldrig selv mødt prinsen, men på TV har han virket meget sympatisk - og måske også lidt hård.

- Jeg så gerne, at han blev begravet sammen med dronningen. Men det er ikke hans ønske, og det må vi så acceptere. Det er hans valg.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

Chris Paton, 44, Gråsten, sammen med Sarah og Isabel:

- Prins Henrik har da haft stor betydning. Ikke mindst i Grønland, hvor jeg har boet i syv år. Her kunne man virkelig mærke Henriks betydning. Fangerne i de små samfund talte om ham med stor hengivenhed.

- Jeg tror også, at Henrik har haft stor betydning for dronningen. Personligt har jeg forstået hans sprog-problemer. Som englænder synes jeg, at det har været fedt, når han klokkede i.

- Det er en sørgelig dag i dag. Og jeg tænker naturligvis på dronning Margrethe og familien.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

Gisela og Henrik Ravn, 78, og 79, Gråsten:

- Vi har ofte set Henrik her i Gråsten, når kongefamilien var på besøg. Han kom kørende i sin lille golfbil, og så tog han ned i det lokale motions-center for at motionere.

- Han kom også hos den lokale fiskehandler for at købe fisk.  En gang kom Henrik også svævende hen over vores hus i en luftballon.

- Både Henrik og resten af kongefamilien har altid været meget afholdte her i byen. Vi er sikre på, at Henrik har været en god støtte for dronningen, og så har han været en rigtig god bedstefar - en mand med masser af kærlighed og humor.

- Han var meget syg til det sidste, så det var måske godt nok, at han fik fred. Men det er nu lidt underligt, at hans aske skal spredes rundt på den måde. Vi respekterer dog hans valg.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

Margit Holmskov Madsen, 71, Aabenraa:
- Prins Henrik var en meget stor personlighed, som var meget vellidt i hans familie. Mens dronning Margrethe var stilig, så var Henrik folkelig. Han slog ind imellem nogle skæverter - og heldigvis for det. Han gav det danske folk en hel masse, og han gjorde det med humoren.

- Vi kunne have lært en masse af ham, hvis vi havde villet. Vi tog ham desværre ikke til os på grund af Janteloven.

- Jeg blev meget bevæget, da jeg hørte, at prins Henrik var død. Også selv om vi ventede det. Jeg kunne godt have ønsket for ham, at han fik lidt flere dage på Fredensborg, før han sov ind.

- Men det er lige i hans ånd, at asken skal spredes i havet og urnen anbringes i Fredensborg. En statslig begravelse var bestemt ikke noget for ham.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

Ida Jessen,32, Sønderborg, sammen med Emilie og Katrine:

- Børnene og jeg har set i fjernsynet, at prins Henrik er død. Vi har talt meget om det, og derfor besluttede vi at køre til Gråsten for at lægge en buket blomster.

- Henrik bragte heldigvis en masse fis og ballade ind i kongefamilien. Han var sød og uformel. Jeg tror, at han til tider har givet dronning Margrethe modstand. Men de har også været gode til at støtte hinandenn.

- Jeg har set Henrik ved flere lejligheder. Blandt andet på regentparrets sommertogter. Jeg opfatter Henrik som uformel og folkelig - men også som en stædig franskmand og en blød farfar.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

Erik Tygesen, 65, Gråsten:

- Kongefamilien har gennem tiden haft en meget stor betydning for os i Sønderjylland. Jeg har ofte set hele familien her i byen. Ikke mindst Frederik og Mary, når de motionerer i skovene, hvor jeg ofte går tur.

- Prins Henrik har jeg til gengæld ikke haft noget særligt forhold til. Jeg må indrømme, at jeg vil føle større sorg, når dronning Margrethe dør.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

Jette Ruhlmann, Aabenraa, sammen med børnebørnene Amalie og Ann-Louise:

- Budskabet om prins Henriks død var ventet. Men alligevel kom det uventet. Jeg har set Henrik ved flere lejligheder. Blandt andet her ved Gråsten Slot tilbage i 1967. Henrik var altid smilende og venlig, og han vinkede altid, når han kom kørende i sin lille golfvogn.

- Prins Henrik var meget folkelig. I modsætning til hvad mange tror, så var han også meget imødekommende. Jeg tror også, at han har været en uvurderlig støtte for dronning Margrethe. Han var ikke bange for at åbne munden og sige sin mening, men ind i mellem blev han misforstået på grund af sproget.

- Hans beslutninger omkring bisættelsen er meget fine efter min mening.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

Jan Køpke Christensen, 61, Løjt Kirkeby:

- Henrik var meget ligetil. Han var som den gamle kong Frederik meget opmærksom på almindelige mennesker. Frederik kom engang kørende i sin sportsvogn her udenfor Gråsten. Han passerede nogle vejarbejdere. Så stoppede han bilen og kastede en hel karton cigaretter ud til de hårdt arbejdende mennesker.

- Henrik havde på samme måde begge ben på jorden. Som folketingsmedlem var jeg sammen med ham ved flere lejlighed. Til en stor fest kom prins Henrik hen til det bord, hvor min kone og jeg sad. Han bød min kone en Gauloise cigaret. Hun takkede nej med ordene: 'Jeg ryger kun Prince...'

- Jeg har været meget ked af, at parret ikke skal være i samme grav. Men omvendt erkender jeg, at Henrik selv må bestemme. Det er hans vilje.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte
 

Melina Hansen, 13, Augustenborg:

- Jeg er kommer her til Gråsten Slot for at lægge en buket blomster. For mig har Henrik været lidt som en konge. Jeg tror, at han har hjulpet og støttet dronning Margrethe rigtig meget. Og så kan jeg godt lide, at han var så sjov. Han var langt sjovere end alle de andre i kongefamilien.

 

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Tove Thomsen, 72 år, pensionist:

- Jeg vil huske ham som et utrolig spændende menneske, der var meget venlig. Jeg var engang til en sammenkomst i offentlig regi ved Musikhuset i Aarhus med min mand, og da jeg så stod der blandt de fine gæster, kom prinsen hen og hilste på mig, selvom jeg ikke var lige så fornem som alle de andre gæster. Det gjorde et stort indtryk på mig.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Karen Kold Diao, 61 år, pensionist:

- Vi husker ham for det kunstneriske partnerskab, som han har haft med Dronningen. Jeg er dybt imponeret over den følsomhed og glæde, som kommer til udtryk i hans kunst. Men jeg mindes specielt, at han er et legebarn, som hopper en tur med i forlystelserne i Tivoli. Vi har set for lidt til, hvem han egentlig var og dømt ham for hårdt, og det synes jeg, er en stor skam. 

- Og god humor, konkluderer manden Alpha Diao.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Bitten Eckhardt-Hansen, 44 år, trædrejer:

- Vi husker bedst, at vi var nede og se det royale par køre gennem strøget til Dronning Margrethes fødselsdag forrige år, hvor vi så ham. Han har gjort det rigtig godt for Danmark, og han har taget folket til sig. Da jeg var i pigegarden mødte jeg ham, hvor han kom smilende rundt og hilste, så han er slet ikke den snob, som medierne har gjort ham til ifølge min mening.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Inger Kjær, 70 år, pensionist:

- Jeg har mødt ham mange gange. Jeg husker specielt første gang, jeg så ham og Dronningen på kongeskibet i Grenaa. De er begge så flinke. Sidst jeg så dem var ved Fregatten Jylland i sommer, hvor jeg tænkte, at det nok var sidste gang, jeg så ham igen. Men det bedste minde er fra Dyreparken, hvor han vinkede til mig, og jeg kunne se, at han genkendte mig.


Annie Dimschitz, 56 år, pensionist:

- Jeg er fra København, og mine skosåler er slidt tynde af at følge garden fra Rosenborg til Amalienborg. Jeg er udlært som kongelig hofleverandør af sko, så jeg har set prinserne, da de var børn, hvor prins Henrik også var med og har derfor mange minder. Men mit bedste minde om ham, var da han holdt tale til Dronning Margrethe ved deres bryllup. Det var så imponerende og smukt.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Brian Jørgensen, 35 år, Bankrådgiver:

- Vi har set parret her på Marselisborg flere gange, og vi har set dem, når de har kørt gennem byen. Vi synes altid, at det har været festligt at se ham. Prins Henrik var nemlig livsglad og anderledes på den fede måde. Han har tilført kongehuset noget liv og glæde, som jeg ikke tror, de havde fundet uden ham, og det har vi alle haft godt af.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Mona Singh Ravn, 45 år, ansat i den offentlige forvaltning:

- Det bedste minde er fra min barndom, hvor vi altid tog ind til Amalienborg til Dronningens fødselsdag. Der var prinsen altid så glad og støttende. Han var sådan et glad væsen, der altid var meget åben. Derfor er vi også kommet her i dag for at sige ham tak. Vi er glade for, at vi fik muligheden for at lære ham at kende.    

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Malene Schwartz, 21 år, Butiksansat

- Jeg kender ham som en positiv person, der siger sin mening og sætter kulør på Danmark. Det er ærgerligt, at han ikke vil begraves med Dronning Margrethe, men han stod ved, at han gerne ville være konge uden at sætte det til side, og jeg synes, at det er fedt, at han stod ved sin mening.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Caroline Selchau Ehlertsen, 28 år, Eventmanager:

- Jeg husker ham som en livsnyder. Han ser virkelig rar ud, som en dejlig farfar, der altid er god mod sine børnebørn. Faktisk havde jeg fødselsdag i går, og jeg frygtede sådan, at han ville gå bort der, fordi det ville gøre mig ked af det. Derfor er et andet vigtigt minde for mig fra igår. Her åbnede min tvillingebror og jeg en flaske fra Prins Henriks vinslot, og det var jeg virkelig glad for, at vi nåede at gøre.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Sandra Nielsen, 37 år, Studerende:

- Han er et meget farverigt menneske, der har bidraget rigtig meget til samfundet. Den ting, jeg husker bedst om prins Henrik, er fra da vi boede over for Den Gamle By. En dag skulle vi så over vejen, hvor regentparrets bil kom forbi. Da vi så gik over, vendte alle sig om, fordi min kæreste havde noget meget specielt tøj på, så vi blev pludselig midtpunktet for alle, der stod der, og det var sjov oplevelse, som vi egentlig husker ham for i dag.  

13 kommentarer
Vis kommentarer