Annonce:
Annonce:

Danskernes mentale usundhed koster milliarder

Angst, skizofreni og depression har tag i danskerne, og det koster i livskvalitet og økonomi, viser rapport

Annonce:
Følg Samfund

Danskere dør hyppigst af kræft og hjertesygdomme, men de psykiske lidelser har fået et skræmmende godt tag i befolkningen.

Det er konklusionen i en ny rapport, som tirsdag bliver offentliggjort af Sundhedsstyrelsen.

Undersøgelsen viser, at knap 140.000 danskere lider af angst. Alene sidste år blev der konstateret 28.000 nye tilfælde af angst og depression, og dermed er det to ud af de fem diagnoser, som flest danskere fik sidste år.

- Vi står over for en stor udfordring med danskernes mentale sundhed, og det er bekymrende. Omfanget af psykiske lidelser springer meget i øjnene, og det har overrasket os, siger Jette Jul Bruun, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

Hun frygter, at tallene kun viser 'toppen af isbjerget', fordi mange muligvis går rundt 'og har det skidt' uden at have fået en diagnose.

Annonce:

Jyllands-Posten skriver på baggrund af rapporten, at netop de psykiske lidelser sammen med lænderygsmerter er de sygdomme, som sender flest danskere ud af arbejdsmarkedet.

Samtidig tynger de psykiske lidelser både den enkelte og samfundsøkonomien. Ifølge Politiken koster angst, skizofreni og depression tilsammen samfundet 17,4 milliarder kroner alene i tabt produktion - sygedage, førtidspension og tidlig død.

Særligt angst kan være så voldsom og invaliderende, at den ramte bliver bevilget førtidspension. Det sker ifølge rapporten op mod 2000 gange om året.

Sammen med sygedage udløst af angst koster lidelsen årligt det danske samfund 8,6 milliarder kroner i tabt produktion, mens udgifter til medicin løber op i over en kvart milliard kroner, skriver Berlingske.

Kvinder er overrepræsenteret i statistikken over angst-ramte, men til Berlingske siger psykiater Peter W. Jepsen, at der ikke findes en god forklaring på kønsforskellen.

Annonce:

Rapporten 'Sygdomsbyrden i Danmark' kortlægger, hvordan 21 store sygdomme påvirker både den enkelte dansker og samfundsøkonomien. Den bygger på data fra 13 registre.

Blandt de mest udbredte fysiske sygdomme er migræne, rygproblemer og nakkesmerter.

Hjerte-kar-sygdomme slår flest danskere ihjel, mens lungekræft er den sygdom, som koster danskerne flest tabte leveår.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: