Datter dræbt i Syrien: Koran-undervisning kan være farlig

Mohamouds datter tog til Syrien og blev dræbt. Han giver koran-undervisning skylden for datterens radikalisering

Følg Samfund

Det gik godt for Mohamouds datter. Hun havde et gennemsnit fra gymnasiet på 10, var i gang med en laborantuddannelse og arbejdede på børneafdelingen på Skejby Sygehus.

Men den 23. december 2013 fik faren en sms fra datteren. 'Hej far', stod der som det eneste, og dagen efter rejste den 22-årige kvinde til Syrien. Tre uger senere døde hun, da syriske frihedsstyrker angreb.

Mahomoud giver datterens koran-undervisning skylden for Syrien-rejsen, skriver fagbladet Dansk Politi i det seneste nummer.

- Min datter har altid klaret sig godt. Da jeg kom til Danmark i 1998 fra Somalia, var hun fem år. Som forælder kiggede man ud af vinduerne og så de farer, der lå i, at ens børn blev kriminelle eller fik et misbrug. Vi troede, at vi ved at sende dem til koran-undervisning ville give dem et fast grundlag i religionen. Nu viser det sig, at den også kan være farlig, siger Mohamoud til Dansk Politi.

Tre skolepiger forsvundet: Politiet frygter rejse til IS

Sønner undervises over Skype
Mohamoud har to sønner på 16 og 19 år. De bliver i dag undervist hjemme i koranen over Skype, så faren kan følge med i, hvad undervisningen går ud på.

Faren forsøger at hjælpe andre somaliske forældre med sorgen over, at deres børn er draget til Syrien. Men det er svært at få forældrene til aktivt at afhjælpe situationen.

- Folk er meget frustrerede over, at deres religion kan bruges så hensynsløst mod deres egne børn. Det er ikke vores form for islam, der bliver praktiseret i den radikaliserede form, og det er svært at finde ud af, hvad vi skal gøre. Tidligere har vi forældre i nabolaget stået sammen mod, at der blev solgt hash. Men det her omkring radikalisering er sværere, siger Mohamoud.

FBI-agent lokkede jihad-kriger i ægteskabsfælde 

Svært efter bryllup
Samtidig med koran-undervisningen mener faren også, at datteren blev mere religiøs, efter at hun var blevet gift.

 - Jeg oplevede, hvordan hun efter brylluppet begyndte at dække sig mere til. Vi talte ikke så meget om det, men det føltes, som om hun trak sig længere væk. Alligevel kom det som en meget stor overraskelse, at hun tog til Syrien. Hendes mand tog også med for at kæmpe. Selv fortalte hun i telefonen, at hun skulle hjælpe kvinder og børn i en flygtningelejr, fortæller Mohamoud.

Mohamoud er selv flygtet fra borgerkrig i Somalia, og han ved, hvor forfærdelig krig er.

- Tanken om, at min datter frivilligt tog til et land i krig, plager mig. Jeg har forklaret min datter, hvad det vil sige at være i krig, og jeg har advaret hende. Men det var svært, da hun først blev gift og ikke boede hjemme, siger Mohamoud.

Intense kampe i Syrien kræver op mod 100 dødsofre

Det fremgår ikke af artiklen, hvor Mahamouds datter modtog undervisning.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT